Υποχρεωτική παρουσία ναυαγοσώστη στις πισίνες καταλυμάτων με βάθος άνω του 1,5 μ.

Υποχρεωτική παρουσία ναυαγοσώστη στις πισίνες καταλυμάτων με βάθος άνω του 1,5 μ.

Μία σημαντική απόφαση που αφορά τουριστικά καταλύματα που διαθέτουν πισίνα και θέτει νέους όρους και προϋποθέσεις υπέγραψαν οι υπουργοί Υγείας και Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας και Χάρης Θεοχάρης.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε από το money- tourism,  αφορά στις υποχρεώσεις των φορέων διαχείρισης τουριστικών καταλυμάτων, την  εκπαίδευση ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής και άλλα σχετικά ζητήματα για τους ναυαγοσώστες σε πισίνες.

Οι υποχρεώσεις των καταλυμάτων

Στην ΚΥΑ γίνεται αναλυτική αναφορά για το ποιοι μπορούν να γίνουν ναυαγοσώστες, τι εκπαίδευση πρέπει να περάσουν, πώς δίνουν εξετάσεις, σε ποια αντικείμενα και άλλα σχετικά ζητήματα.

Ωστόσο, ένα σημαντικό τμήμα της ΚΥΑ είναι οι υποχρεώσεις των φορέων διαχείρισης των καταλυμάτων, εντός των οποίων λειτουργούν κολυμβητικές δεξαμενές, για τις οποίες δεν παίζει πλέον ρόλο το μέγεθος, αλλά το βάθος.

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, τα καταλύματα που διαθέτουν πισίνες, πρέπει να προσλαμβάνουν έναν τουλάχιστον απόφοιτο Σχολής Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης, εφοδιασμένο με βεβαίωση, σε ισχύ, επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής με τη διαδικασία που ορίζεται στην ΚΥΑ ή άδεια ναυαγοσώστη από λιμενική Αρχή.

Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν φαρμακείο σε προσβάσιμη θέση (χρονική και χωρική), με περιεχόμενο που προβλέπει η ΚΥΑ, εξαιρούνται δε της υποχρέωσης καταλύματα δυναμικότητας έως και 20 κλινών.

Να εφοδιάζουν κάθε ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής με τον ακόλουθο εξοπλισμό:

-Σωστικό σωλήνα – rescuetube, κατασκευασμένο από αφρώδη πολυουρεθάνη κλειστού κυττάρου με μήκος τουλάχιστον 120 εκατοστών

-Φορητό φαρμακείο, με περιεχόμενο που προβλέπει η ΚΥΑ

-Σανίδα ακινητοποίησης επιπλέουσα, με ιμάντες πρόσδεσης και σύστημα ακινητοποιητή κεφαλής συμβατό με τη σανίδα ακινητοποίησης

-Φορητό απινιδωτή με αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, ενηλίκων και βρεφών. Εξαιρούνται της υποχρέωσης καταλύματα δυναμικότητας έως και 50 κλινών.

-Ένδυμα κολύμβησης χρώματος πορτοκαλί, στο οποίο αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ – LIFEGUARD

-Καπέλο, στην εμπρόσθια όψη του οποίου αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και, κάτωθεν αυτής, η ένδειξη LIFEGUARD

-Γυαλιά ηλίου

-Πινακίδα, χρώματος πορτοκαλί, διαστάσεων 40 x 80 εκ., με την ένδειξη ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ και κάτωθεν αυτής την ένδειξη FIRST ΑΙD, μπλε απόχρωσης, μόνο σε περιπτώσεις τουριστικών καταλυμάτων τα οποία διαθέτουν πάνω από 2 κολυμβητικές δεξαμενές

-Ισοθερμική κουβέρτα

-Καταδυτικό μαχαίρι

-Μάσκα βυθού

-Βατραχοπέδιλα

-Σημαία ναυαγοσώστη, χρώματος πορτοκαλί, διαστάσεων 40 x 80 εκ., με την ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και, κάτωθεν αυτής, την ένδειξη LIFE GUARD, μπλε απόχρωσης

-Σημαία χρώματος ερυθρού, ίσων διαστάσεων με την προηγούμενη, με την ένδειξη ΧΩΡΙΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ και, κάτωθεν αυτής, την ένδειξη ΝΟ LIFEGUARD, λευκής απόχρωσης

-Φορητή μεγαφωνική συσκευή (τηλεβόας), μόνο σε περιπτώσεις τουριστικών καταλυμάτων στα οποία διαθέτουν πάνω από 2 κολυμβητικές δεξαμενές.

-Αδιάβροχος φακός.

Βάθος άνω του 1,5 μ.

Για τα τουριστικά καταλύματα με περισσότερες από 50 κλίνες και με βάθος μίας τουλάχιστον κολυμβητικής δεξαμενής μεγαλύτερο από 1,5 μέτρο, ο ναυαγοσώστης κολυμβητικής δεξαμενής, οφείλει, κατά τις ώρες λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής, να βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, καθήμενος επί του υπάρχοντος βάθρου ναυαγοσώστη ή να περιπολεί πεζός στο χώρο ευθύνης του και να μην εκτελεί άλλη υπηρεσία.

Για τα τουριστικά καταλύματα με λιγότερες από 50 κλίνες ή με βάθος κολυμβητικής δεξαμενής μικρότερο από 1,5 μέτρο, ο ναυαγοσώστης κολυμβητικής δεξαμενής οφείλει, κατά τις ώρες λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής, να βρίσκεται σε ετοιμότητα εντός του τουριστικού καταλύματος, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του.

Δεν απαιτείται ο ορισμός ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού, στην περίπτωση κολυμβητικής δεξαμενής ή συστήματος

υδρομάλαξης, τα οποία εξυπηρετούν ενοίκους – πελάτες ενός δωματίου ή διαμερίσματος κύριου ή μη κύριου καταλύματος. Αυτή η εξαίρεση  δεν αφορά δεξαμενές ή συστήματα υδρομάλαξης που βρίσκονται εντός κοινόχρηστων χώρων.

Στην περίπτωση της εξαίρεσης, το τουριστικό κατάλυμα αναρτά σε εμφανές σημείο πλησίον κάθε κολυμβητικής δεξαμενής κείμενο που ενημερώνει τον πελάτη για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά την κολύμβηση, σύμφωνα με τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις για τις κολυμβητικές δεξαμενές και προσαρτά τους κανόνες αυτούς αναλυτικά στα ιδιωτικά συμφωνητικά που καταρτίζει με τους πελάτες του.

Κυρώσεις

Για παράβαση των διατάξεων όσων προβλέπονται στην ΚΥΑ, ανεξάρτητα από τις συντρέχουσες αστικές και ποινικές ευθύνες, επιβάλλονται στο φορέα διαχείρισης του τουριστικού καταλύματος ή στην υπεύθυνη επιχείρηση για τη λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής, όταν αυτή δε συμπίπτει με το φορέα διαχείρισης του καταλύματος, οι εξής κυρώσεις: α) επίπληξη, β) χρηματική κύρωση ύψους από 300 έως 2.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής στην ίδια παράβαση εντός ενός έτους, η χρηματική κύρωση διπλασιάζεται.