Αιφνιδίασε τους εμπόρους της Καλαμάτας η πρώιμη έναρξη των θερινών εκπτώσεων

Αιφνιδίασε τους εμπόρους της Καλαμάτας η πρώιμη έναρξη των θερινών εκπτώσεων

«Πουλάμε νέα εμπορεύματα σε εκπτώσεις, αλλά η εφορία και ο ΕΦΚΑ δεν κάνουν εκπτώσεις»

Ξεκίνησαν χθες οι θερινές εκπτώσεις, αιφνιδιάζοντας οι ανακοινώσεις του υπουργείου τον εμπορικό κόσμο, καθώς η έναρξη σήμανε στην ουσία μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ θα διαρκέσουν έως και την Τρίτη 31 Αυγούστου. 

Υπενθυμίζεται ότι οι θερινές εκπτώσεις, βάσει της νομοθεσίας, ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου.

Την πρώιμη αυτή έναρξη δεν είδε με πολύ θετικό μάτι ο εμπορικός κόσμος της Καλαμάτας, καθώς, όπως μας είπε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, κανείς δεν είχε προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

«Αιφνιδιαστήκαμε»
Η κα Ψηλάκη σημείωσε ότι φέτος η περίοδος των θερινών εκπτώσεων είναι πάρα πολύ μεγάλη και φτάνει τους δύο μήνες. «Είναι λίγο οξύμωρο αυτό που γίνεται. Μας έπιασε εξαπίνης ο υπουργός, καθώς δεν το είχε προαναγγείλει και δεν είχαμε προετοιμασθεί. Κανείς μας δεν είχε προετοιμασθεί να ξεκινήσει από σήμερα (σ.σ. χθες). Έχει μια διαδικασία όλο αυτό. Να αλλάξεις τιμές, να βγάλεις ποσοστά. Ιδιαίτερα όσοι έχουν πολλά είδη, θέλουν μεγάλη προετοιμασία. Μας ανάγκασε να περάσουμε το Σαββατοκύριακο κλεισμένοι στα μαγαζιά μας για να ετοιμάσουμε τις εκπτώσεις», σχολίασε η κα Ψηλάκη.

Πρόσθεσε δε, ότι τέλος Μαΐου όλοι οι έμποροι παρέλαβαν τα θερινά εμπορεύματα και Μάιο και Ιούνιο δεν υπήρχε ιδιαίτερη δουλειά, λόγω των εξετάσεων των μαθητών. «Και τώρα ήρθε καινούργιο εμπόρευμα που είμαστε υποχρεωμένοι να πουλήσουμε με έκπτωση. Εγώ συγκεκριμένα την Παρασκευή το πρωί παρέλαβα νέο εμπόρευμα και είμαι αναγκασμένη τώρα να το πουλήσω με έκπτωση… Εκπτώσεις, όμως, δεν κάνει ούτε η εφορία, ούτε ο ΕΦΚΑ, ούτε οι προμηθευτές μας. Όταν πουλάμε το εμπόρευμά μας τώρα με εκπτώσεις και αμέσως μετά θα έχουμε προσφορές, τον Οκτώβριο θα παραλάβουμε νέο εμπόρευμα και κατευθείαν θα ξεκινήσουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, δεν υπάρχει καθόλου χρόνος να πουλήσουμε σε κανονικές τιμές και να μπορέσουμε και εμείς να βγάλουμε τις υποχρεώσεις μας. Όλο το 2020 και το 2021 δουλεύουμε μόνο για να βγάλουμε τις υποχρεώσεις μας. Έτσι, δε μας αφήνουν να ζήσουμε. Όλοι οι επιχειρηματίες έχουμε υπερβεί τα όριά μας. Ευελπιστούμε το καταναλωτικό κοινό να εκμεταλλευτεί αυτή τη δίμηνη ευκαιρία και να έρθει να ψωνίσει. Μήπως μπορέσουμε και κάνουμε κάτι και διατηρήσουμε τα καταστήματά μας. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στο μέλλον».

Έκκληση για εμβολιασμό
Ο φόβος για ένα lockdown τρομάζει, όπως είπε  η κα Ψηλάκη, όλους τους επιχειρηματίες και το μόνο που μπορεί να βοηθήσει είναι ο εμβολιασμός. «Αν έρθει νέο lockdown θα είναι πολύ άσχημα τα πράγματα για το λιανεμπόριο. Αν το φθινόπωρο ξανακλείσουμε τελειώσαμε όλοι, και ως επιχειρηματίες και ως κράτος. Θέλω να πιστεύω ότι θα πάει καλά ο τουρισμός και ταυτόχρονα ο κόσμος θα ευαισθητοποιηθεί και θα πάει να κάνει το εμβόλιο και δε θα έχουμε νέες εξάρσεις του ιού. Όλοι οι έμποροι ανεξαιρέτως πρέπει να εμβολιασθούν, όπως και οι εργαζόμενοι και όλη η εστίαση. Ο δε κόσμος, όταν μπαίνει στα καταστήματα να ψωνίσει, να τηρεί τα μέτρα και να φοράει τη μάσκα του», κατέληξε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας.

Της Βίκυς Βετουλάκη