Από την επόμενη εβδομάδα για τη Μεσσηνία οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί

Από την επόμενη εβδομάδα για τη Μεσσηνία οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί

Από την επόμενη ίσως εβδομάδα θα ξεκινήσουν στο νομό μας να ρυθμίζονται ραντεβού για εμβολιασμό πολιτών κατ’ οίκον, αφού μπορεί χθες, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, να άνοιξε η σχετική πλατφόρμα, όμως στη Μεσσηνία το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει στείλει τις σχετικές συμβάσεις στους γιατρούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, επτά γιατροί από τη Μεσσηνία έχουν δηλώσει συμμετοχή και άλλοι τρεις (ανάμεσά τους και ο ίδιος) έχουν προσφερθεί εθελοντικά.

Για τους επτά που έχουν δηλωθεί επίσημα, δεν έχουν σταλεί ακόμα οι συμβάσεις, άρα δεν μπορεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός πολιτών στα σπίτια.

Κατ’ οίκον

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν, άνοιξε χθες η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα. Ο γιατρός που συμμετέχει στο πρόγραμμα θα μπορεί να δηλώσει τους ασθενείς πολίτες, έτσι ώστε να καταρτιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η πιστοποίηση και η ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε γιατρό στην Ελλάδα, είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού τομέα.

Η ένταξη στο πρόγραμμα αφορά άτομα τα οποία, εκτός από τη λειτουργικότητά τους, έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης.

Πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, είτε σε περιπτώσεις που έχουν βαριά ψυχική νοητική νόσο, παραδείγματος χάριν στις περιπτώσεις Αλτσχάιμερ.

Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα γίνει είτε από ιδιώτες γιατρούς είτε από κινητά συνεργεία της «Επιχείρησης Ελευθερία». Όταν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του.

Επίσης, από χθες οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με οποιοδήποτε εμβόλιο αυθημερόν, δηλαδή την ίδια μέρα, δεδομένου ότι θα υπάρχει διαθεσιμότητα σε εμβολιαστικό κέντρο.

Χωρίς συμβάσεις

Ο κ. Τζωρτζίνης εξήγησε ότι για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί πρέπει οι γιατροί να υπογράψουν συμβάσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχουν σταλεί. Εκτίμησε δε ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα και θα μπορέσουν οι γιατροί να ξεκινήσουν.

Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν ακόμα, καθώς δε γνωρίζουν ούτε πώς θα κλείνουν τα ραντεβού (θα τα ρυθμίζουν οι γιατροί ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους), αλλά ούτε και ποια ακριβώς είναι τα άτομα που πρέπει να εμβολιασθούν και πού βρίσκονται.

Συνολικά στη Μεσσηνία έχουν δηλώσει συμμετοχή επτά γιατροί και άλλοι τρεις γιατροί είναι εθελοντές. Ο κ. Τζωρτζίνης, σημείωσε ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες της Μεσσηνίας και πως μόνο στην Κυπαρισσία μπορεί να μην επαρκούν οι γιατροί για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, αλλά θα βρουν τρόπο να το αντιμετωπίσουν.

Τέλος, σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσει να έχει μια συνάντηση με τους δημάρχους της Μεσσηνίας και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι δομές που έχουν για τους εμβολισμούς αυτούς.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι Δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου- Νέστορος έχουν συμφωνήσει τη διάθεσή του για να ενισχυθεί το έργο των ιδιωτών γιατρών στους εμβολισμούς κατ’ οίκον.