Διάσταση απόψεων Χρυσοστόμου και Ιεράς Συνόδου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Διάσταση απόψεων Χρυσοστόμου και Ιεράς Συνόδου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ως “ακραία” ερμηνεύτηκε από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, στην προχθεσινή της συνεδρίαση, η άποψη του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου για τους εμβολιασμούς.

Ο κ. Χρυσόστομος σε σχετική του δήλωση αναφέρθηκε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας ξεκαθάρισε ότι υπάρχει «ελεύθερη βούληση» και δεν μπορούμε να μιλάμε για «υποχρεωτικότητα».

Η άποψη αυτή καταγράφηκε μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη  Κικίλια και τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόρδα.

Μετά την ενημέρωση που υπήρξε η ΔΙΣ συνέχισε τη Συνεδρία Της και αποφάσισε:

α) Να αποσταλεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετική Εγκύκλιος προς το Λαό, με σκοπό την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στην λατρευτική Της ζωή

β) Να συστήσει για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού

γ) Να υπενθυμίσει ότι μόνη αρμόδια να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί όλων των ανακυπτόντων θεμάτων είναι η ΔΙΣ ως η διαρκής «συνοδική φωνή», ο εκπρόσωπος δε Αυτής, μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, είναι ο μόνος εκφραστής των αποφάσεών Της προς τα Μέσα της Ενημερώσεως

δ) Να ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και τη μακραίωνη κανονική Της Παράδοση, προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων.

Επί της ουσίας, δηλαδή, η Ιερά Σύνοδος όχι μόνο “αποκήρυξε” την άποψη του μητροπολίτη Μεσσηνίας, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι απόψεις και οι θέσεις της εκφράζονται μόνο δια του μητροπολίτη Αθηναγόρα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε, επίσης, ότι η ανακοίνωση της Συνόδου έχει μόνο μία λακωνική αναφορά στην «ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού».

Αυτό δείχνει ότι η απόφαση στην οποία κατέληξε η ηγεσία της Εκκλησίας κάθε άλλο παρά καταδικάζει τις «αντιεμβολιαστικές» κορώνες που διατυπώνονται από ιερείς. Επίσης, η κυβερνητική στάση περιορίστηκε σε μία «ταπεινή» έκκληση, την ίδια στιγμή που στην υπόλοιπη κοινωνία η κυβέρνηση απευθύνεται με «κοινωνικό αυτοματισμό», απειλές προστίμων και μεταβίβαση ευθύνης για την εξέλιξη της πανδημίας.

Το ύφος των κυβερνητικών στελεχών υπήρξε ιδιαίτερα μειλίχιο και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αντίστοιχο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, όταν αναφέρεται είτε στους μικρο-επαγγελματίες της εστίασης, είτε στους εργαζομένους, είτε στους πολίτες γενικώς.

«Ύστερα από ενάμιση χρόνο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πια ότι δεν ξέρει για τον κορωνοϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά στο τελευταίο του διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους πολίτες. Απηύθυνε, παράλληλα, αυστηρή προειδοποίηση, λέγοντας πως «όσοι δεν εμβολιάζονται, δε θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις».
Α.Π.