Εγκρίθηκε το πρακτικό διαγωνισμού για την επέκταση μονάδων του νοσοκομείου Καλαμάτας

Εγκρίθηκε το πρακτικό διαγωνισμού για την επέκταση μονάδων του νοσοκομείου Καλαμάτας

«Πράσινο φως» και για τη δημοπράτηση άλλων έργων από την Οικονομική Επιτροπή

Έργα που αφορούν στην επέκταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας ήταν ανάμεσα στα όσα συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου και για το συγκεκριμένο εγκρίθηκε το πρακτικό του διαγωνισμού.

Επίσης εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης σε διάφορα άλλα έργα  της Μεσσηνίας και αναλυτικά γι’ αυτά μίλησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος.

Δημοπράτηση έργων
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αναστασόπουλος, εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης και συγκροτήθηκαν οι επιτροπές διαγωνισμού για τα εξής έργα:

-«Βελτίωση ασφάλειας κυκλοφορίας της 9ης εθνικής οδού στην έξοδο των Φιλιατρών προς Κυπαρισσία», προϋπολογισμού 115.000 ευρώ. Το έργο προβλέπει ασφαλτικές εργασίες πριν από την είσοδο των Φιλιατρών και για μήκος 1,6 χλμ. με στόχο την αποκατάσταση αντίρροπων κλίσεων στις στροφές της εθνικής οδού

-«Αποπεράτωση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου της Ι.Μ. Αγίου Νικήτα στην Τ.Κ.  Σελλά Τριφυλίας» προϋπολογισμού 245.000 ευρώ. Το έργο αφορά παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της εξυπηρέτησης των αναγκών. Η μονή, η οποία χτίστηκε το 16ο αιώνα και αναστηλώθηκε το 1881, αποτελεί το μοναδικό ναό στην Ελλάδα αφιερωμένο στον Άγιο Νικήτα το Γότθο. Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και η δημιουργία ενός επισκέψιμου χώρου. Περιλαμβάνει εργασίες διαμορφώσεων, κατασκευής τοίχου περιμετρικού, πέτρινων καθιστικών, φυτεύσεων, φωτισμού κ.λπ.

Επέκταση ΤΕΠ και Ψυχιατρικής Νοσοκομείου
Επιπλέον, εγκρίθηκε το 1ο πρακτικό των διαγωνισμών για τα έργα:

-«Αποκατάσταση κατολισθήσεων και υποσκαφών στην ακτογραμμή της παραλίας, περιοχής Κιτριών (θέση Πηγαδούλι – Καλογερέα και λοιπές μικροπαρεμβάσεις)», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ. Η προτεινόμενη παρέμβαση αφορά στην αποκατάσταση των κατολισθήσεων και των υποσκαφών στην ακτογραμμή της παραλίας, περιοχής Κιτριών του Δήμου Δυτικής Μάνης. Οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν στην κατασκευή μετώπου από φυσικούς ογκόλιθους σε μήκος 70 μέτρα περίπου.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στη θέση αυτή, κατόπιν των απρόβλεπτων και ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την παράκτια περιοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης, μεταξύ 28ης και 30ής Σεπτεμβρίου 2018, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους και τους έντονους κυματισμούς.

-«Προμήθεια και τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα στο  γήπεδο ποδοσφαίρου Καλού Νερού/ Ελαίας Δήμου Τριφυλίας», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Το έργο αφορά εργασίες αναβάθμισης του γηπέδου Τ.Κ. Καλού Νερού του Δήμου Τριφυλίας, με προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα, καθώς και των σωλήνων διανομής νερού για το δροσισμό του τάπητα και την εγκατάσταση επιφανειακής αποστράγγισης

-«Προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις, στο υφιστάμενο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείο Μεσσηνίας – νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας», προϋπολογισμού 3.786.367,38 ευρώ. Το έργο αφορά στην προσθήκη ορόφου στο ισόγειο κτήριο της υφιστάμενης Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας και σε προσθήκη κατ’ επέκταση, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή νέου κόμβου κατακόρυφης επικοινωνίας, ένα κλιμακοστάσιο διαφυγής και ένα ασθενοφόρο ανελκυστήρα.

Περιλαμβάνει ακόμη την επέκταση – αναδιαρρύθμιση του υφιστάμενου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.).

Η συνολική επιφάνεια της προσθήκης καθ’ ύψος της Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας είναι 1.102,10 m2, ενώ η επιφάνεια προσθήκης κατ’ επέκταση του ισογείου του ΤΕΠ είναι 99 m2.

Στην καθ’ ύψος προσθήκη επί του κτηρίου στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται η Ψυχιατρική Νοσηλευτική Μονάδα του νοσοκομείου, χωροθετούνται δύο νέες Νοσηλευτικές Μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 28 κλινών.

Η προτεινόμενη επέκταση και λειτουργική αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας έχει ως στόχο τη διασφάλιση παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της τοπικής κοινωνίας του Νομού Μεσσηνίας αλλά και του ευρύτερου συνόλου των πολιτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και θα συμβάλλει άμεσα στην εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Έργα στη Νέδα
Τέλος, εγκρίθηκαν οι όροι της προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας Πελοποννήσου, Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Οιχαλίας για το έργο «Ολοκλήρωση της βελτίωσης της ασφάλειας του δρόμου Πλατάνια- πέτρινη γέφυρα Νέδα», προϋπολογισμού 360.000 ευρώ.

Το έργο έρχεται να ολοκληρώσει προηγούμενη εργολαβία της Περιφερειακής Ενότητας και αφορά στη βελτίωση τμήματος της οδού για μήκος 3,5 χλμ., περιλαμβάνοντας εργασίες κατασκευής επενδεδυμένης τάφρου, οδοστρωσίας, ασφαλτόστρωσης, τοποθέτησης στηθαίων ασφαλείας και τσιμεντοστρώσεων. Επιπλέον, περιλαμβάνει διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, η μία εξ αυτών στο τέλος της ασφάλτινης οδού και η άλλη πλησίον του πέτρινου τοξωτού γεφυριού Νέδας.

Της Βίκυς Βετουλάκη