Ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών στο μέσον των πεζοδρομίων στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας

Ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών στο μέσον των πεζοδρομίων στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας

Απόφαση, κατά πλειοψηφία, έλαβε στη συνεδρίασή του, με τηλεδιάσκεψη, το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, με την οποία ορίζει την ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας στο μέσον και κατά μήκος των πεζοδρομίων με πλάτος 1,5 μ. Εντός αυτής συμπεριλαμβάνεται η ζώνη όδευσης τυφλών. Στην απόφαση, που δημοσιεύθηκε χθες στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: ΩΞ24ΩΗΕ-ΘΧΞ, αναγράφεται: «Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού άκουσε τις εισηγήσεις, έλαβε υπόψη τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και έπειτα από συζήτηση αποφασίζει κατά πλειοψηφία:

-Ορίζει την ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών στη νεοαναπλασθείσα πλατεία της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας στο μέσον και κατά μήκος των πεζοδρομίων, με το προβλεπόμενο από το νόμο πλάτος 1.5 μέτρου, συμπεριλαμβανομένης εντός αυτής της ζώνης όδευσης τυφλών και σύμφωνα με τον καθορισμό αυτό να εκδοθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου οι άδειες κατάληψης κοινόχρηστου χώρου των επιχειρήσεων που λειτουργούν εκεί

-Ως σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό της ανωτέρω απόστασης (1,5 μέτρο) ορίζεται το μέσο της όδευσης τυφλών από το οποίο θα υπολογιστεί απόσταση 75 εκατοστών δεξιά και αριστερά.

Μειοψηφούντων των κ.κ. Τσαφαρά- Κοροβίλα -Αλευρά που ψηφίζουν την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το αριθ. 6391/28/5/2021 έγγραφο. H απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 77/2021». 

Εντύπωση κι ερωτηματικά προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι στο θέμα αυτό, με τίτλο «Ορισμός χώρου προς μίσθωση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας», δεν καταγράφεται εισήγηση της Δημοτικής Αρχής του κ. Λεβεντάκη, όπως επίσης τοποθέτηση κάποιου εκ των έμμισθων μελών της διοίκησης (σ.σ. αντιδημάρχων) ή, έστω, του αναπληρωτή δημάρχου, αφού ο δήμαρχος απουσίαζε της συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος του Σώματος, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, ανέφερε πως «Επειδή το έργο “Ανάπλαση πλατείας Άνω Πόλης Κυπαρισσίας” ολοκληρώθηκε και δόθηκε προς χρήση πρέπει να οριστούν οι χώροι προς μίσθωση από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας», θέτοντας υπόψη των μελών του Δ.Σ. την από 23 Ιουνίου γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του Δήμου Τριφυλίας επί του από 22 Ιουνίου προφορικού ερωτήματος του δημάρχου σχετικά με τον τρόπο οριοθέτησης της ζώνης όδευσης πεζών στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας.

Σημειώνεται πως προηγήθηκε όλων το υπ’ αρ. 6391/28-5-2021 έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Τριφυλίας προς τους ιδιοκτήτες καταστημάτων Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, για την ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών σχετικά με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, στο οποίο αναγράφεται: «Στο πλαίσιο χορήγησης αδειών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τις επιχειρήσεις σας στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, σας ενημερώνουμε ότι το ελάχιστο πλάτος του 1,50 μ. της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών (ΦΕΚ 2621/Β/2009 άρθ. 2) ορίζεται από την εσωτερική πλευρά της ζώνης σκαπιτσαριστού σκυροδέματος εκτεινόμενο προς τη ρυμοτομική γραμμή, και ασφαλώς συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της λωρίδας όδευσης τυφλών».

Στη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του Δήμου αναφέρονται διατάξεις νόμων σχετικά με το θέμα και τονίζεται, μεταξύ άλλων: «Από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων και τη γραμματική ερμηνεία αυτών συνάγεται ότι τόσο η διάταξη της ως άνω ΥΑ – την οποία εξάλλου επικαλείται και το σχετικό έγγραφο της ΤΥ [βλ. σχετ. 1]– όσο και ο Κανονισμός Κοινοχρήστων χώρων, θέτουν ως μοναδική προϋπόθεση την ύπαρξη ελεύθερης ζώνης όδευσης των πεζών καθορίζοντας το ελάχιστο πλάτος αυτής, καθώς και ότι ο οδηγός όδευσης των τυφλών κατασκευάζεται εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης των πεζών.

Ουδόλως οι ανωτέρω διατάξεις προσδιορίζουν τα σημεία αρχής και τέλους του πλάτους της εδαφικής λωρίδας του 1,5 μ. και, συνεπώς, ο τρόπος οριοθέτησης της ως άνω εδαφικής λωρίδας άπτεται της διακριτικής ευχέρειας του Δήμου να την καθορίσει σύμφωνα πάντα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, ήτοι η ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών να είναι κατ’ ελάχιστο πλάτος 1,5 μ., εντός αυτής να εμπεριέχεται η ζώνη όδευσης τυφλών και να μην υπάρχουν εμπόδια σταθερά ή κινητά εντός της ζώνης αυτής.

Ομοίως δεν προκύπτει από τη γραμματική ερμηνεία των σχετικών διατάξεων ότι θα πρέπει να υπάρχει σταθερό σημείο από το οποίο να άρχεται η οριοθέτηση της εν λόγω ζώνης. Δύναται δε αυτή να ορίζεται ανάλογα την περίπτωση και να εξευρίσκεται κάθε φορά η βέλτιστη λύση…».

Για ποιο λόγο το θέμα εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά δε «λύθηκε» με τη συνεργασία Δημοτικής Αρχής και Τεχνικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο της γνωμοδότησης της νομικής συμβούλου, είναι ένα ερώτημα που δεν απαντήθηκε.

Στην ίδια δε τη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου προς τον κ. Λεβεντάκη αναγράφεται καταληκτικά: «Θεωρώ ότι θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να προβεί στην εξεύρεση και στον καθορισμό του βέλτιστου και τεχνικώς εφικτού τρόπου οριοθέτησης της ελεύθερης ζώνης όδευσης των πεζών κατά τρόπο που αφενός να δίνεται όσο το δυνατό μεγαλύτερος χώρος στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Άνω Πόλη να αναπτύξουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα στον προβλεπόμενο κοινόχρηστο χώρο και αφετέρου να είναι σύμφωνος και σύννομος με την προαναφερόμενη νομοθεσία και τις προϋποθέσεις που αυτή θέτει όπως αυτές αναλύθηκαν ανωτέρω»…

Μάλιστα, στο Δήμο Τριφυλίας υπάρχει εγκεκριμένος Κανονισμός Κοινοχρήστων Χώρων, καθώς και επιτροπή ελέγχου αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων – αιγιαλών και το θέμα κάλλιστα μπορούσε να λυθεί αρμοδίως, υπηρεσιακά και άμεσα!

Του Ηλία Γιαννόπουλου