Ένα πιθανό σενάριο καταστροφής

Ένα πιθανό σενάριο καταστροφής

Έτος 20xx, ο δήμαρχος της Καλαμάτας υποδέχθηκε την πρωθυπουργό της χώρας, για να δει με τα ίδια της τα μάτια την καταστροφή που άφησε πίσω της η πλημμύρα του ποταμού Νέδοντα της πόλης, που εξελίχθηκε σε εθνική τραγωδία.

Η πόλις μετρούσε μέχρι χθες 51 νεκρούς και 302 τραυματίες. Σίγουρα δεν είναι ο τελικός αριθμός των θυμάτων, καθώς υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες αγνοούμενοι.

Τα σωστικά συνεργεία, τις προηγούμενες ημέρες, ανοίγοντας πλημμυρισμένα σπίτια, έπεφταν συχνά πάνω σε νεκρούς. Ελικόπτερα συνεχίζουν ακόμη να μεταφέρουν αποκλεισμένους. Εθελοντές και σωστικά συνεργεία συνεχίζουν με κάθε μέσο, φτυάρια, κουβάδες, τρακτέρ, φορτωτές, εκσκαφείς, να καθαρίζουν υπόγεια και σπίτια από τη λάσπη και να ανοίγουν κλειστούς δρόμους. Μονάδες Στρατού έχουν κινητοποιηθεί και βοηθούν το έργο των σωστικών συνεργείων και της Πυροσβεστικής.

Πολλοί δρόμοι είναι μέρες τώρα αποκλεισμένοι και απροσπέλαστοι. Δεν έχουν νερό, ούτε ηλεκτρικό, ούτε τηλέφωνο…

Οι βροχές ήσαν τόσο έντονες που μετέτρεψαν τον Νέδοντα σε φονικό ποτάμι.

Στους δρόμους που έχουν ανοίξει εν μέρει, περνούν συνεχώς αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής και των τεχνικών συνεργείων. Τρακτέρ μαζεύουν τα μπάζα και φορτωτές τα φορτώνουν σε φορτηγά.

Οι καταστηματάρχες φτυαρίζουν τα νερά και τις λάσπες από τα μαγαζιά τους.

Η κεντρική πόλις έχει καταστραφεί. Στον εμπορικό δρόμο δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Ιδιοκτήτες και εθελοντές βγάζουν από τα καταστήματα μαζί με τις λάσπες τα κατεστραμμένα εμπορεύματα.

Αρκετοί δρόμοι έχουν σκαφτεί και χάσκουν τα κατεστραμμένα δίκτυα.

Το ποτάμι κατέβασε κορμούς δέντρων που καρφώθηκαν στα υποστυλώματα του σκεπάστρου του ποταμού με αποτέλεσμα το χάος. Οι γύρω δρόμοι είναι γεμάτοι από κατεστραμμένα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα.

Αυτό που έχει συμβεί στην πόλη, η κοινή γνώμη δε θα το συγχωρήσει ποτέ.

Η πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε για άμεση βοήθεια χωρίς γραφειοκρατία. Ίδωμεν…

Ωστόσο, υπολογίζεται ότι θα χρειασθούν δισ. για τις υποδομές, σπίτια, δρόμους που καταστράφηκαν.

Το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής θα φανεί όταν υποχωρήσουν παντού τα νερά.

Του Μιχάλη Σούμπλη