Τα πράσινα άλογα εκδικούνται

Τα πράσινα άλογα εκδικούνται

Η κλιματική κατάρρευση είναι εδώ. Πολλοί, ενδεχομένως, να περίμεναν αρκετά χρόνια αργότερα, ήρθε όμως νωρίτερα, με πολύ μεγάλη σφοδρότητα. Πάντως, ακόμα μας προειδοποιεί, τα χειρότερα έρχονται. Μας έδειξε πόσο ευάλωτοι και εκτεθειμένοι είμαστε στο κάθε απρόβλεπτο. Τα σχέδια Δήμων, Περιφερειών, κυβερνήσεων είναι ανεπαρκή.

Η κυβέρνηση ούτε νέα είναι ούτε άπειρη. Όταν αναλαμβάνεις την κυβέρνηση, αναλαμβάνεις και τα απρόβλεπτα, αλλιώς χάνεις την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Μία νέα πορεία απαιτεί και μία ωριμότητα των πολιτικών δυνάμεων. Δυστυχώς, αρκετά κόμματα, εν μέσω τέτοιων καταστροφών, επιδίδονται σε δηλώσεις που κάθε άλλο συμβάλλουν.

Οι προειδοποιήσεις της κλιματικής κατάρρευσης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την πολιτική να βρει τον καλό εαυτόν της. Οι καιροί ου μενετοί.

Η ανάγκη ενός νέου κρατικού μηχανισμού είναι επιτακτική, η αλήθεια είναι ότι δε γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Εδώ δε χωράει καμιά οικονομία, καμιά καθυστέρηση, ας αφήσουμε τα συνθήματα και ας πιάσουμε δουλειά. Ζητείται επειγόντως η νέα κανονικότητα για να αποκρούσει τα απρόβλεπτα. Όποια πολιτική δύναμη δε βάλει πλάτη, θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Οι φυσικές καταστροφές δεν προσφέρονται για πολιτικές αντιπαραθέσεων. Ο πλανήτης βρίσκεται μπροστά σε μια μη αναστρέψιμη κλιματική καταστροφή.

«Θα έχουμε ισχυρά φαινόμενα που θα υπερκεράζουν τις αντοχές των υποδομών και θα είμαστε αντιμέτωποι με τραγικά συμβάντα», λέει ο καθηγητής διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας. Δεν μπορεί, όμως, να τα δεχόμαστε μοιρολατρικά».

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και ακαδημαϊκός μάς λέει: «Δυστυχώς, πλησιάζουμε στο σημείο μηδέν. Οριακά αυτή την στιγμή υπάρχουν περιθώρια επιστροφής». Αυτό που χρειάζεται και δεν το έχουμε, είναι «αποφασιστικότητα», προκειμένου να μετριαστεί η κλιματική κατάρρευση, με κατάλληλη ενεργειακή πολιτική και ταχεία πράσινη μετάβαση.

Το ΠΑΣΟΚ τα έλεγε, αλλά οι τότε πολιτικές δυνάμεις μιλούσαν για πράσινα άλογα.

Του Μιχάλη Βασ. Σούμπλη

Υ.Γ.: Όσοι επαναπαύθηκαν στις δάφνες της νίκης, καλό είναι να κατανοήσουν το μέγεθος του διακυβεύματος.