Κ. Τσίγκανος: «Ένα γαλάζιο πετραδάκι μέσα σε ένα εκπληκτικό Σύμπαν»


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, στην ενότητα «Προσωπικότητες», ο Σύλλογος Φιλοπροόδων παρουσιάζει τον Κανάρη Τσίγκανο, ομότιμο καθηγητή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Φυσικής, στον Τομέα Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Μηχανικής, στην ομιλία με θέμα «Ένα γαλάζιο πετραδάκι μέσα σε ένα εκπληκτικό Σύμπαν». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Βλαχέρνας την Κυριακή 1η Αυγούστου στις 9.00 μ.μ.

Στην ομιλία του, η οποία θα επικεντρώνεται στα δύο τελευταία βιβλία του, θα υποστηρίζεται από οπτικοακουστικό υλικό και θα είναι εκλαϊκευμένη και απόλυτα κατανοητή σε όλους τους ακροατές, ο κ. Τσίγκανος θα ανακοινώσει τη θεσμοθέτηση δωρεάς των βιβλίων του σε αριστούχους μαθητές του Λυκείου Φιλιατρών.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα γίνει προσπάθεια αστροπαρατήρησης με τηλεσκόπια. Ο Κανάρης Τσίγκανος είναι ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στα φημισμένα Πανεπιστήμια Σικάγο και Χάρβαρντ των ΗΠΑ, Παρισιού της Γαλλίας, Λουβαίνης του Βελγίου, Αγίου Ανδρέα της Σκωτίας, Τορίνο της Ιταλίας, Πόρτο της Πορτογαλίας, Κρήτης και, τέλος, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,  το οποίο διηύθυνε για έξι χρόνια μέχρι το Νοέμβριο του 2016. Διετέλεσε εκλεγμένος Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας και παράλληλα ήταν εθνικός εκπρόσωπος στην επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Διάστημα (European Space Agency, ESA). Είναι συγγραφέας πανεπιστημιακών διδακτικών εγχειριδίων Φυσικής και Αστροφυσικής που χρησιμοποιούνται από όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, και έχει μεταφράσει τόμους Μαθηματικής Ανάλυσης και εκλαΐκευσης της Αστρονομίας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 250 ερευνητικές εργασίες στην Αστροφυσική και έχει διοργανώσει πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συμμετέχει σε ερευνητικές ομάδες διαστημικών αποστολών και ηγείται της ελληνικής ερευνητικής ομάδας για την κατασκευή του δορυφορικού ηλιακού στεμματογράφου. Θέματα της έρευνάς του είναι η Θεωρητική Αστροφυσική με εφαρμογές στον Ήλιο μας, τη γένεση των αστέρων και τη μελέτη πιδάκων πλάσματος από νεογέννητους αστέρες, γαλαξιακούς ιδιόμορφους πυρήνες και μελανές οπές.

Τα δύο τελευταία (2020) εκλαϊκευμένα  βιβλία του έχουν τίτλους: «Ένα Γαλάζιο πετράδι στο Διάστημα» και «Το Εκπληκτικό Σύμπαν».