«Κύριε πρωθυπουργέ, οφείλετε να πάρετε θέση και να δώσετε λύση τη Δευτέρα από την Τρίπολη»

«Κύριε πρωθυπουργέ, οφείλετε να πάρετε θέση  και να δώσετε λύση τη Δευτέρα από την Τρίπολη»

Κατά την προχθεσινή μεγαλειώδη παμπελοποννησιακή συγκέντρωση των σταφιδοπαραγωγών στο Αίγιο, που οργάνωσε η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, ο περιφερειακός σύμβουλος, Θανάσης Πετράκος, τόνισε μεταξύ των άλλων στην ομιλία του:

«Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί, καταρχάς σας μεταφέρω θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, το οποίο κατά πλειοψηφία αποφάσισε και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά σας για άμεση απόσυρση των αποθεμάτων των πλεονασμάτων της μαύρης σταφίδας.
Ζητάμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τα πλεονάσματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις, όπως απόσταξη, διανομή σε όλους τους μαθητές για να γνωρίσουν οι ελληνικές οικογένειες την υψηλή διατροφική αξία της μαύρης σταφίδας, διανομή σε απόρους, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατό, αστυνομία, δομές φιλοξενίας κ.λπ. Επίσης, προτείνουμε η κρίση να αποτελέσει ευκαιρία για να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα προβολής για την προώθηση της μαύρης σταφίδας στην εσωτερική ελληνική αγορά.

Δυστυχώς, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πάρθηκε κόντρα στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, και την παράταξή του. Σε αντίθεση με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος στηρίζει τα αιτήματά σας και τους σταφιδοπαραγωγούς, ο κ. Νίκας δυστυχώς δε στηρίζει τα αιτήματά σας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, όμως, αποφάσισε και είναι μαζί σας και θα είναι μέχρι να δικαιωθεί ο δίκαιος αγώνας σας.
Συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί, δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό μετά και την απάντηση που έδωσε στην επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη. Ο κ. Λιβανός εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι δε στηρίζει το δίκαιο αίτημα για την απόσυρση των πλεονασμάτων της σταφίδας, γιατί τα αποθέματα αυτά στο μεγάλο τους μέρος τα έχει η Παναιγιάλειος Ένωση.

Προφανώς, αν ήταν στα χέρια ιδιωτών και όχι στα χέρια του συνεταιρισμού, ο κύριος υπουργός θα αποφάσιζε να γίνει το κράτος αγοραστής ύστατης καταφυγής λόγω της πανδημίας. Τώρα, όμως, επειδή συμφέροντα φίλων του οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν ρίξει «κανόνια» στους σταφιδοπαραγωγούς και λυμαίνονταν τη σταφίδα σε εξευτελιστικές τιμές, θέλουν να χρεοκοπήσει η Παναιγιάλειος για να μας ξαναφάνε τη σταφίδα τσάμπα, ο κ. υπουργός, αντί να λειτουργήσει ως υπερασπιστής του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος και των 20.000 οικογενειών που καλλιεργούν τη μαύρη σταφίδα και των συνεταιρισμών τους που στηρίζουν το εισόδημά τους, λειτουργεί ως υπερασπιστής συμφερόντων ιδιωτών.

Αυτό είναι πολιτικό έγκλημα και οφείλει να πάρει θέση ο πρωθυπουργός.
Οφείλει να απαντήσει ο κ. πρωθυπουργός αν στηρίζει την απαράδεκτη και πολιτικά εγκληματική στάση του υπουργού του απέναντι στη σημερινή σταφιδική κρίση που οφείλεται αποκλειστικά στην πανδημία. Ο υπουργός σας, κε Μητσοτάκη, στηρίζει τα συμφέροντα αυτών που “έτρωγαν τσάμπα” τη σταφίδα πριν μπει στη μέση η Παναιγιάλειος και γίνει η ναυαρχίδα και το αποκούμπι των σταφιδοπαραγωγών. Στηρίζει αυτούς που πολλές φορές άφηναν απλήρωτους τους σταφιδοπαραγωγούς, όπως το 2014 που είχαν “ρίξει κανόνι” και είχαν αφήσει απλήρωτους σταφιδοπαραγωγούς στην Νεμέα και τη Μεσσηνία.

Και αν δεν πιστεύετε εμάς, κε πρωθυπουργέ, προβληματιστείτε, γιατί οι δικοί σας υπουργοί όπως οι κ.κ. Χρήστος Δήμας και Νίκος Ταγαράς, οι δικοί σας πρώην υπουργοί και βουλευτές, όπως οι κ.κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος και Κώστας Τζαβάρας, οι δικοί σας βουλευτές όπως οι κ.κ. Ιάσων Φωτήλας και Περικλής Μαντάς, γιατί όλοι αυτοί στηρίζουν το δίκαιο αίτημα των σταφιδοπαραγωγών και της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών;
Κύριε πρωθυπουργέ, μας είπε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός σας ότι ας μην έδινε τιμή 1,60 ευρώ το κιλό η Παναιγιάλειος . Αλήθεια είναι το 1,60 μεγάλη τιμή για ένα προϊόν που θέλει όλη την οικογένεια 9 μήνες το χρόνο να δουλεύει; Αλήθεια είναι το 1,60 μεγάλη τιμή για τη σταφίδα που το μαύρο χρυσάφι της πατρίδας μας ,που είναι Η ΠΡΩΤΗ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ; Πρέπει να ντρέπονται όσοι ξεστομίζουν τέτοιες απόψεις.

Κύριε Μητσοτάκη, πριν από 86 χρόνια, το 1935, στην προηγούμενη μεγάλη σταφιδική κρίση, οι μεγάλοι ηγέτες τότε του σταφιδικού κινήματος, ο Αχαιός Θανάσης Παπαχατζής και ο Μεσσήνιος Τάσος Κουλαμπάς, έγραψαν το ιστορικό βιβλίο “Ποιοι μας τρώνε τη σταφίδα”.
Εμείς τώρα, κύριε πρωθυπουργέ, επειδή γνωρίζουμε και ποιοι θέλουν να μας ξαναφάνε τη σταφίδα, αλλά και επειδή γνωρίζουμε ότι ο υπουργός σας στηρίζει αυτούς που θέλουν να μας φάνε τη σταφίδα τσάμπα, να είστε βέβαιος πως αν δε δώσετε άμεσα λύση εσείς, στο δίκαιο αίτημα των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων για απόσυρση των πλεονασμάτων τα οποία λόγω της πανδημίας δεν εξήχθησαν και βρίσκονται στις αποθήκες, δεν έχουμε άλλον δρόμο από το να εντείνουμε τον αγώνα μας.

Αλήθεια, κύριε πρωθυπουργέ, τι θα πείτε τη Δευτέρα στην Τρίπολη για τη νέα ΚΑΠ και τι θα πει κι ο υπουργός σας, κ. Λιβανός, όταν με την πολιτική του οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ξερίζωμα και του τελευταίου κλίματος μαύρης σταφίδας; Τι θα πείτε, επίσης, όταν δεν παίρνει πολιτική απόφαση να στηρίξει το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας καταργώντας την ρύθμιση Αντώνογλου – Αποστόλου; Αλήθεια, τι θα πείτε στους αγρότες, όταν δύο σημαντικά αγροτικά προϊόντα της Πελοποννήσου δεν τα στηρίζετε και αντίθετα τα οδηγείτε στην καταστροφή;
Οφείλετε να πάρετε θέση από την Τρίπολη για να μην αναγκαστούμε στις αρχές Αυγούστου και έρθουμε και στην Αθήνα.

Κύριε πρωθυπουργέ, οφείλετε να πάρετε θέση και να δώσετε λύση τη Δευτέρα από την Τρίπολη διαφορετικά θα έχετε όλη την ευθύνη εσείς για την οικονομική καταστροφή των σταφιδοπαραγωγών.
Θα έχετε όλη την ευθύνη εσείς που το Σεπτέμβρη δε θα μείνει ούτε ένα κλήμα μαύρης σταφίδας στη χώρα μας».