Μεσσηνία: Απρόθυμοι οι γιατροί για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς λόγω μη νομικής τους κάλυψης

Μεσσηνία: Απρόθυμοι οι γιατροί για τους κατ’ οίκον  εμβολιασμούς λόγω μη νομικής τους κάλυψης

Ίσως και την επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον πολιτών που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Το υπουργείο Υγείας στις αρχές Ιουλίου ζήτησε από ιδιώτες γιατρούς να δηλώσουν την πρόθεσή τους να συμμετέχουν σε αυτούς τους εμβολιασμούς, αλλά, καθώς φαίνεται, δεν υπάρχει και μεγάλη ανταπόκριση, αφού, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, δεν έχει προβλεφθεί νομική κάλυψη των εν λόγω ιατρών.

Παρά ταύτα, μέχρι αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία έχουν δηλώσει συμμετοχή πέντε ιατροί και αναμένεται απάντηση από άλλους δύο ακόμα. Μπορεί, βέβαια, να ακούγεται μικρό το νούμερο και σίγουρα απαιτείται η συμμετοχή κι άλλων ιατρών για να καλυφθεί η Μεσσηνία, ωστόσο σε άλλες περιοχές η συμμετοχή είναι μηδαμινή, όπως σε Κορινθία και Ηλεία, όπου η εκδήλωση ενδιαφέροντος κυμαίνεται από μηδέν έως ένα γιατρό.

Κατ’ οίκον εμβολιασμοί
Ο κατ’ οίκον εμβολιασμός που έχει ανακοινώσει το υπουργείο αφορά πολίτες με αδυναμία μετακίνησης, που ορίζεται ως εξής:

-Πολίτες που βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό

-Πολίτες με σημαντικού βαθμού έκπτωση λειτουργικότητας που δεν μπορούν να μετακινηθούν χωρίς υποστήριξη (βάδιση με υποστήριξη, με βακτηρία, με περιπατητήρα τύπου Π ή μετακίνηση με αναπηρικό αμαξίδιο) που διαμένουν σε οίκημα που δεν πληροί τις προδιαγραφές προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία

-Πολίτες με βαριά ψυχική ή νοητική νόσο που η έξοδος από το οίκημά τους συνδυάζεται με σημαντική αποδιοργάνωση της συμπεριφοράς τους (π.χ. επιθετική συμπεριφορά).

Η μέση διάρκεια της επίσκεψης του γιατρού, μαζί με το χρόνο αναμονής μετά τον εμβολιασμό, εκτιμάται περίπου στα 30 λεπτά.

Ο κ. Τζωρτζίνης σημείωσε ότι με προσωπική του επικοινωνία έχει κινητοποιήσει ιατρούς στη Μεσσηνία και αυτή τη στιγμή έχουν δηλώσει συμμετοχή πέντε, ενώ αναμένεται απάντηση από άλλους δύο. Συμφώνησε ότι δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία, αλλά είμαστε καλύτερα από άλλες περιοχές όπου δεν έχει δηλωθεί ούτε μια συμμετοχή.

Δεν είναι νομικά εξασφαλισμένοι
Η προσπάθεια συνεχίζεται προκειμένου να συμμετέχουν κι άλλοι γιατροί και αν χρειασθεί, θα βοηθήσουν και μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου για την εκπλήρωση του έργου. «Είμαστε σε κρίσιμη φάση και πρέπει να εμβολιασθούν όλοι. Είναι κοινωνικό έργο και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Βέβαια, η Πολιτεία δεν έχει σχεδιάσει σωστά αυτό το βήμα. Έπρεπε να έχει οργανωθεί καλύτερα. Δεν ξέρουμε πόσοι είναι αυτοί οι πολίτες, σε ποιους χώρους, ενώ έπρεπε να δώσει περισσότερα κίνητρα στους γιατρούς. Στην Καλαμάτα, πιθανότατα χρειαζόμαστε κι άλλους γιατρούς. Βέβαια, για να ξέρεις πόσοι γιατροί χρειάζονται, πρέπει να ξέρεις και πόσοι είναι αυτοί που πρέπει να εμβολιασθούν. Επίσης, το πρόβλημα των γιατρών δεν είναι οικονομικό, αλλά ότι δεν είναι νομικά εξασφαλισμένοι. Αν ένας ασθενής πάθει κάτι τυχαίο μετά τον εμβολιασμό και οι συγγενείς του κινηθούν εναντίον του γιατρού, πώς προστατεύεται; Αυτό έπρεπε να έχει ξεκαθαρισθεί. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που δεν υπάρχει προθυμία από τους γιατρούς», τόνισε ο κ. Τζωρτζίνης.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε ότι θα μπορούσε στα χωριά να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια υγεία και να αναλάβει τους εμβολιασμούς στην κάθε περιοχή.

Πάντως, οι εκτιμήσεις είναι ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί ανήμπορων πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως βοήθεια θα προσφερθεί από το Δήμο Καλαμάτας και τη Μητρόπολη Μεσσηνίας. Όπως είπε ο κ. Τζωρτζίνης, ο Δήμος Καλαμάτας θα διαθέσει τις δομές και τα μέσα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που γνωρίζουν πού βρίσκονται τέτοια άτομα, ενώ η Μητρόπολη θα στείλει επιστολή σε εφημερίους στα χωριά για να ενημερώσουν για τα άτομα της περιοχής τους και να βοηθήσουν.

Της Βίκυς Βετουλάκη