Ο Ιωάννης Καποδίστριας στο Κάστρο της Καλαμάτας από το ΔΗΠΕΘΕΚ

Ο Ιωάννης Καποδίστριας στο Κάστρο της Καλαμάτας από το ΔΗΠΕΘΕΚ

Πρεμιέρα κάνει αύριο Σάββατο η νέα παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με τίτλο «Υλικό Καποδίστριας», σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.

Χθες δόθηκε συνέντευξη Τύπου για το έργο, με τους συντελεστές να είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα βρεθούν έπειτα από τόσους μήνες απέναντι στο κοινό και, μάλιστα, με μια τόσο ιδιαίτερη παράσταση, που στην Καλαμάτα θα παιχτεί αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή, ενώ θα συνεχίσει με περιοδεία σε όλη τη χώρα και το κλείσιμο θα γίνει στο τέλος του καλοκαιριού ξανά στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της «Φάρις», Παντελής Δρούγας, δήλωσε ευτυχής για τη συγκεκριμένη παρουσίαση, ενώ πρόσθεσε ότι η «Φάρις», ο Δήμος και το υπουργείο Πολιτισμού από κοινού βοηθούν το Θέατρο στους δύσκολους καιρούς, εκφράζοντας την ελπίδα τα πράγματα να πάνε καλύτερα.

Με τη σειρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ, Γιάννης Μαργαρίτης, που μάλιστα σκηνοθετεί και την παράσταση, είπε ότι εδώ και χρόνια ετοίμαζε μια παράσταση για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Έτσι όταν τον κάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και του ζήτησε μια παράσταση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση, ο κ. Μαργαρίτης τού μίλησε για αυτήν, ο κ. Νίκας συμφώνησε, όπως συμφώνησαν ο δήμαρχος Καλαμάτας και το συμβούλιο της «Φάρις».

Μιλώντας για τη συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Νίκο Ορφανό, που μάλιστα υποδύεται τον Ιωάννη Καποδίστρια, ανέφερε ότι είναι αρμονική. Μάλιστα, τα δύο αυτά ΔΗΠΕΘΕ αντιπροσωπεύουν, ένα από το νότο και ένα από το βορρά, σημεία που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της Επανάστασης.

Όσο για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον χαρακτήρισε μια τεράστια προσωπικότητα που οι Έλληνες ούτε και σήμερα έχουν ανακαλύψει, έναν άνθρωπο που έδωσε τα πάντα για την Ελλάδα, που βρήκε αναρχία αλλά κατάφερε να φτιάξει ένα σύγχρονο κράτος.

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και πρωταγωνιστής της παράστασης, Νίκος Ορφανός, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συνεργασία του με το ΔΗΠΕΘΕΚ, σε παραστάσεις του οποίου έχει συμμετάσχει άλλες δύο φορές, ενώ έχει συνεργαστεί ξανά και με τον Γιάννη Μαργαρίτη.

Ο ίδιος πιστεύει ότι έπειτα από αυτό «το κλείσιμο» ο κόσμος έχει εκρηκτική ανάγκη να παρακολουθήσει θέατρο, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο και δε θα υπάρξει πισωγύρισμα.

Τέλος, ζήτησε από τους φορείς να δουν από μηδενική βάση το ζήτημα των ΔΗΠΕΘΕ, να τα αγκαλιάσουν, αφού τα συγκεκριμένα θέατρα είναι κοινωνική αναγκαιότητα και επιτελούν σημαντικό έργο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Επιλογή κειμένων, δραματουργική επεξεργασία, σενάριο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Σκηνοθεσία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Μουσική σύνθεση & στίχοι τραγουδιών: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ

Σκηνικό – Κοστούμια: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΡΙΔΑΣ

Βίντεο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Παίζουν
Νίκος Ορφανός, Χρυσάνθη Δούζη, Δημήτρης Καλαντζής, Γιώργος Τσαπόγας, Άρης Τσαμπαλίκας και Γιάννης Μαργαρίτης

Παραστάσεις: Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Ιουλίου, στις 21.30, στο αμφιθέατρο του Κάστρου.

Π.Μπ.