Τιμήθηκε χθες η Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων

Τιμήθηκε χθες  η Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων

Στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, στο κέντρο της Καλαμάτας, που αποτελεί το σύμβολο της ενάρξεως της Επαναστάσεως του 1821, τιμήθηκε η Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, με συλλειτουργό τον αιδεσιμολ. πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Σιψά, ενώ τους ύμνους απέδωσε η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Μεσσηνίας, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου και διευθυντού της Κ. Σιάχου.

Ο π. Φίλιππος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο έργο των Αγίων Αποστόλων και επισήμανε τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Δώδεκα Αποστόλων. Πρώτον, το γεγονός ότι η επιλογή τους έγινε από τον ίδιο το Χριστό και όχι “εξ ανθρώπων”, δεύτερον ότι ακολούθησαν τον Χριστό χωρίς να υπολογίσουν το οποιοδήποτε κόστος ή οποιαδήποτε επίπτωση θα είχε αυτή η απόφασή τους στην κοινωνία της εποχής εκείνης και, τρίτον, ότι η απόφασή τους αυτή ήταν μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους και η αλλαγή αυτή ήταν που τους μετέτρεψε από μαθητές σε διδασκάλους και φωστήρες της οικουμένης.