Αρρυθμία έως κατάρρευση της Υγείας στη Μεσσηνία από υποστελέχωση και αναστολή

Αρρυθμία έως κατάρρευση  της Υγείας στη Μεσσηνία  από υποστελέχωση και αναστολή

Την προαναγγελθείσα στάση εργασίας τους πραγματοποίησαν χθες μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού που έχει ανακοινώσει εδώ και μερικές μέρες η κυβέρνηση. Υποχρεωτικότητα που ξεκινά για αυτούς από την 1η Σεπτέμβρη, καθώς σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης, τίθενται άμεσα σε αναστολή εργασίας.

Όπως παρατήρησε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Π. Πατρινιός, θεωρεί αυτή την κίνηση τιμωρητική για εργαζομένους που επί 19 μήνες δίνουν μάχη με κίνδυνο τη ζωή τους για να κρατήσουν το σύστημα Υγείας όρθιο, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν και υπάρχουν. Για αυτό «το να διώκονται τώρα είναι τουλάχιστον ατυχές» σχολίασε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η υποχρεωτικότητα δεν είναι λύση, αλλά θα έπρεπε να γίνει ενδελεχής ενημέρωση σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο, προκειμένου και οι πιο δύσπιστοι να πεισθούν και να εμβολιαστούν.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι το σύνολο του προσωπικού δεν είναι αρνητές, πλην όμως εκφράζουν αμφιβολίες όσον αφορά στην υγεία τους και την ασφάλεια των εμβολίων.

Κλείνοντας, προέβλεψε ότι, αν ισχύσει η αναστολή για κάποιους από τους συγκεκριμένους εργαζομένους, θα υπάρξει τεράστια αρρυθμία στο σύστημα, με τα νοσοκομεία να είναι ήδη υποστελεχωμένα, όπως και αυτό της Καλαμάτας. Μάλιστα, επισήμανε ότι στην περιοχή δεν υπάρχει εφεδρικό νοσοκομείο, όπως συμβαίνει σε μεγάλα αστικά κέντρα, άρα αν καταρρεύσει, θα υπάρξουν μεγάλες συνέπειες στην υγεία των συμπολιτών, ενώ παρατήρησε ότι ακόμα και να βρεθούν άτομα που θα αντικαταστήσουν όσους βρεθούν σε αναστολή εργασίας, θα χρειαστούν χρόνο προσαρμογής, αλλά και εξειδίκευσης.

Με τη σειρά της η κα Κ. Μπουκέα, διαιτολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, δήλωσε ότι είναι πολλοί οι συνάδελφοί της που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, αλλά σε συμπαράσταση και δείγμα αλληλεγγύης προς τους υπολοίπους δεν έχουν καταθέσει τα πιστοποιητικά που το αποδεικνύουν.

Η κα Μπουκέα πρόσθεσε ότι το εμβόλιο δε σταματά τη μετάδοση, αφού υπάρχουν εμβολιασμένοι που νοσούν και μεταδίδουν, κάτι που δε χωρά αμφισβήτηση. Κατά την ίδια, φαίνεται ξεκάθαρα η τιμωρητικότητα του μέτρου, καθώς αν ήθελε το υπουργείο, θα μπορούσε εναλλακτικά, αντί να στείλει τους συναδέλφους της στο σπίτι, να τους υποχρέωνε σε δύο τεστ, με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.

Ελάχιστη η συμμετοχή σύμφωνα με τη διοίκηση
Από την πλευρά της, η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας ανακοίνωσε τα ποσοστά συμμετοχής στη χθεσινή στάση εργασίας, σύμφωνα με τα οποία κανένας από τους 160 υπηρετούντες στο ιατρικό προσωπικό δε συμμετείχε, κανένας από τους 85 υπηρετούντες σε λοιπό και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ δύο από τους 388 που υπηρετούν στο νοσηλευτικό προσωπικό συμμετείχαν, όπως και τέσσερις από τους 125 σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Συνολικά, λοιπόν, στη στάση εργασίας συμμετείχαν 6 από τους 758, ποσοστό 0,79%.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, να ζητά μικρή παράταση στο μέτρο της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, στο 82,6% ανέρχεται το ποσοστό των υγειονομικών που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού.
Π.Μπ.