Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας: Φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα του στη θεατρική παιδεία

Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας: Φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα του στη θεατρική παιδεία

Το στίγμα του στη θεατρική παιδεία φιλοδοξεί να αφήσει για άλλη μια χρονιά το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας. Το εν λόγω διδακτικό σχολείο, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικές μέρες, έχει την τύχη να φιλοξενεί ως καλεσμένους μια ομάδα καταξιωμένων καθηγητών από το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και την Ελλάδα.

Τα φετινά θερινά μαθήματα θεάτρου για τους διδασκομένους ξεκίνησαν στις 16 Αυγούστου στην Καλαμάτα, ενώ θα ολοκληρωθούν στις 4 Σεπτεμβρίου στην Αρχαία Μεσσήνη.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Γιώργος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Θεάτρου Καλαμάτας στο «Θ», η ιδέα δόθηκε από τον Andrew Visnevski, ο οποίος βρίσκεται στη Μεσσηνία τα τελευταία σαράντα χρόνια. «Έτσι, πριν από τέσσερα χρόνια ξεκινήσαμε να συζητάμε για μια τέτοιου είδους διοργάνωση. Ουσιαστικά, ενώθηκαν δύο φορείς για τη δημιουργία μιας δράσης από κοινού. Ο Andrew είναι μέλος του “Theatre Alive”-ενός θεατρικού οργανισμού που βρίσκεται στο Λονδίνο μαζί με γνωστούς ανθρώπους του θεάτρου, και εγώ είμαι μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου. Άρα, οι δύο αυτοί φορείς συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια κι έτσι ξεκίνησε το πρώτο Διεθνές Σχολείο Θεάτρου στην Καλαμάτα. Ήταν ένα όνειρο που, τελικά, πραγματοποιήθηκε», ανέφερε στη συνέχεια.

Λίγα λόγια για τα μαθήματα

Το φετινό θερινό σχολείο αποτελείται από τρεις εβδομάδες εντατικών μαθημάτων σε μικρό αριθμό μαθητών (και) λόγω τήρησης των απαραίτητων μέτρων προστασίας, προκειμένου να λάβει ο διδασκόμενος όλες εκείνες τις γνώσεις και τα εργαλεία τα οποία θα μπορέσει να αξιοποιήσει αργότερα.

Συγκεκριμένα, τα μαθήματα που γίνονται σε καθημερινή βάση στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας αφορούν στην εκπαίδευση πάνω στη φωνητική, την κίνηση, το κλασσικό θέατρο, αλλά και το scene study (μαθήματα Σαίξπηρ).

Η ομάδα που διδάσκει στα φετινά μαθήματα θεάτρου είναι: Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του KaDISS Andrew Visnevski, ιδρυτής και επί σειρά ετών επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Τμήματος (MA LAB) της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (Royal Academy of Dramatic Art), καθηγητής στη νεοσύστατη σχολή σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος, μα και με μεγάλες συνεργασίες στο ενεργητικό του σε όλο τον κόσμο. Ο A. Visnevski διδάσκει Σαίξπηρ (scene Study).

Στο μάθημα της κίνησης (movement & transformation) είναι υπεύθυνη η Gabrielle Moleta. Συνεργάτις, μεταξύ άλλων, της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (Royal Academy of Dramatic Art), με πολυετή προσφορά και εμπειρία. Για φέτος το κομμάτι της φωνητικής διδασκαλίας έχει αναλάβει ο υπεύθυνος του Τμήματος Φωνητικής του Βασιλικού Ωδείου Βρυξελλών ο Jean Francois Brion.

Τέλος, η ομάδα των καθηγητών συμπληρώνεται από το μάθημα του Κλασικού Θεάτρου με καθηγήτρια τη σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Αργυρώ Χιώτη. Η κα Χιώτη πριν από λίγο καιρό παρουσίασε στο πλαίσιο του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου την παράσταση “Βάτραχοι” του Αριστοφάνη. Η ίδια έχει διδάξει σε δραματικές σχολές (Εθνικό Θέατρο, Πειραικός Σύνδεσμος) και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στις μεγαλύτερες σκηνές της χώρας (Εθνικό Θέατρο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση κ.α.) και στο εξωτερικό.

«Οι φετινοί μαθητές του θερινού σχολείου είναι πέντε, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι Έλληνες και η μία Λετονή, ενώ δύο από τους παραπάνω μαθητές είναι υπότροφοι του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», υπογραμμίζει ο Γιώργος Ηλιόπουλος.

Τα μαθήματα που ξεκίνησαν στις 16 Αυγούστου, πραγματοποιούνται εντατικά τις καθημερινές ενώ σημειώνεται ότι λίγο πριν από το κλείσιμο του 3ου Σχολείου Θεάτρου τα μαθήματα θα μεταφερθούν στο Κάστρο Καλαμάτας στις 28 Αυγούστου. Ο τελευταίος σταθμός θα είναι στις 4 Αυγούστου η Αρχαία Μεσσήνη, όπου το μάθημα που θα διεχαχθή εκεί, θα είναι μια συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Της Χριστίνας Μανδρώνη