Δυσεύρετη και πανάκριβη η φοιτητική εστία στην Καλαμάτα


Στις πόλεις με τα υψηλότερα ενοίκια για φοιτητική στέγη κατατάσσεται και φέτος η Καλαμάτα, με τις τιμές να έχουν πάρει την ανηφόρα όλα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε γκαρσονιέρες και δυάρια. Κι αυτό, παρότι τα στοιχεία δείχνουν να υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα, καθώς πολλά ακίνητα που διατίθεντο στις πλατφόρμες για βραχυχρόνια μίσθωση αποσύρθηκαν λόγω της πανδημίας και τώρα πλέον είναι διαθέσιμα για μακροχρόνια μίσθωση.

Τόσο τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τις ημέρες αυτές από το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates όσο και εκείνα από τον «Σπιτόγατος» δείχνουν στην περιοχή μας ανοδική πορεία στις τιμές ενοικίασης.

Αυξητικές τάσεις
Σύμφωνα με την έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, που παρουσίασε η Realnews, τα φοιτητικά ενοίκια καταγράφουν άλμα, παρά την πανδημία, με τις φετινές τάσεις να είναι αυξητικές στο σύνολο της επικράτειας.

Η διαθεσιμότητα, όπως αναφέραμε, είναι μεγάλη, καθώς η μείωση εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, που αγγίζει το 40%, έστρεψε εκατοντάδες ιδιοκτήτες στην παραδοσιακή αγορά, με τις τιμές των ενοικίων να παίρνουν την ανηφόρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, η Αθήνα κατέχει για ακόμη μία φορά την πρωτοκαθεδρία στην αύξηση τιμών των ενοικίων για τη φοιτητική στέγη, στις περισσότερες από τις λεγόμενες «φοιτητικές» περιοχές της. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στο Νέο Κόσμο, στην Καλλιθέα, στο Παγκράτι και ακολουθούν τα Εξάρχεια και η περιοχή του Ζωγράφου.

Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι τιμές των ενοικίων στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της χώρας, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, ενώ η Καλαμάτα ανήκει στην κατηγορία των πόλεων με δυσεύρετες φοιτητικές στέγες και τιμές στα ύψη.

Οι τιμές στην Καλαμάτα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του E-Real Estates στην Καλαμάτα, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας αποτελεί «Γολγοθά» για τους γονείς και τη φετινή χρονιά. Οι τιμές για ακόμη μια χρονιά καταγράφουν αυξητικές τάσεις, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα – κυρίως δυάρια- είναι ελάχιστα, αγγίζοντας ακόμη και τα 450 ευρώ το μήνα. Το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 25 τ.μ.  κυμαίνεται από 230-300 ευρώ για τη φετινή χρονιά, ενώ πέρυσι το κόστος κυμαινόταν από 220-260 ευρώ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, στην Καλαμάτα μια γκαρσονιέρα το 2019 νοικιαζόταν από 220 έως 280 ευρώ, το 2020 από 260 έως 300 ευρώ και φέτος από 250 έως 360 ευρώ.

Εκεί, όμως, που οι τιμές παίρνουν κυριολεκτικά «φωτιά» είναι τα δυάρια στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με την έρευνα, τα δυάρια το 2019 ξεκινούσαν από 350 ευρώ, το

2020 το ενοίκιο για ένα δυάρι κυμαινόταν από 330 έως 400 ευρώ και φέτος οι τιμές αυτές έχουν διαμορφωθεί από 350 έως 450 ευρώ το μήνα.

Της Βίκυς Βετουλάκη