Ευρώπη και ΗΠΑ σε παράλληλες μεταβατικές τροχιές

Ευρώπη και ΗΠΑ σε παράλληλες μεταβατικές τροχιές

ΗΠΑ: Μια νέα πραγματικότητα συστήνει στους Αμερικανούς πολίτες η πλήρης έγκριση του εμβολίου της Pfizer κατά του COVID-19. «Τώρα που το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε, το υπουργείο θα εκδώσει οδηγία που θα απαιτεί από όλα τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να εμβολιαστούν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι. Πέραν τούτου, η εν λόγω οριστική έγκριση του εμβολίου ίσως να δημιουργήσει και μια περαιτέρω υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και σε άλλες βασικές δομές, όπως νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ., κινητοποιώντας έτσι τα περίπου 85 εκατομμύρια Αμερικανών που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα.

Γερμανία: Η φράση «πολιτικό καζίνο» με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά φαίνεται να περιγράφει το τι ακριβώς εκτυλίσσεται αυτό το διάστημα στη Γερμανία, λίγες εβδομάδες πριν οι Γερμανοί εισέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν το εικοστό μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Κοινοβούλιο της χώρας. Μεταξύ των απρόσμενων εξελίξεων, παράλληλα, καταγράφεται και η απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να μη θέσει υποψηφιότητα για την Καγκελαρία, για πρώτη μάλιστα φορά έπειτα από 19 συναπτά χρόνια.

Ελλάδα: Την ώρα που η βραδυφλεγής εκδήλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλεί αβεβαιότητα και ερωτηματικά σε πλήθος κόσμου για την πορεία της πανδημίας, τέσσερις Έλληνες επιστήμονες βρίσκονται μεταξύ των ειδικών από 17 ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι διαπιστώσεις απαντούν στο «τι μέλλει γενέσθαι» σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού.

O Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γιώργος Παυλάκης, ο Χρήστος Λιόνης και η Έλενα Πετέλος, μαζί με 28 ακόμα επιστήμονες, δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet Regional Health-Europe”, δίνοντας τις δικές τους απαντήσεις στο ζήτημα αυτό που απασχολεί.

Ιταλία: Μειώθηκε στο μισό το ποσοστό εμβολιασμών που καταγράφεται μέχρι στιγμής για το μήνα Αύγουστο στη γειτονική Ιταλία, σύμφωνα με τα ευρήματα του Ιδρύματος Gimbe. Αντιστρόφως ανάλογοι, δηλαδή, είναι οι εμβολιασμοί από την επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται στα ιταλικά θέρετρα, αφού εκεί η τάση των κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα μέσα σε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα.

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας, Πιερπάολο Σιλέρι, τοποθετήθηκε σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης Ντράγκι για λήψη νέων μέτρων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά στην εφημερίδα La Stampa: «Αν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δεν πετύχουμε τον στόχο μας για ποσοστό εμβολιασμένων 80%, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας υποχρεωτικής μορφής χορήγησης των σκευασμάτων κατά της Covid».

Χρ. Μ.