Gaiasense1: Η έξυπνη εφαρμογή για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας

Gaiasense1: Η έξυπνη εφαρμογή για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας

Την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής gaiasense1 για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που μπορούν να αποκτήσουν οι αγρότες της Μεσσηνίας με κόστος 30 ευρώ το χρόνο, ανακοίνωσε χθες η Ένωση Μεσσηνίας, μέσα από τη συνεργασία της με την εταιρεία NEUROPUBLIC.

Η ενέργεια εντάσσεσαι στο πλαίσιο της «έξυπνης» γεωργίας και υπόσχεται ότι θα βοηθήσει σημαντικά την καθημερινότητα του Μεσσήνιου αγρότη με εξειδικευμένες πληροφορίες και ενημέρωση για κάθε αγρόκτημά του και καλλιέργεια.

Έξυπνη εφαρμογή
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε χθες από το διευθυντή της Ένωσης Μεσσηνίας κ. Πάζιο και τα στελέχη της Neuropublic κ.κ. Παπαδήμα και Πελεκάνο, οι αγρότες της Μεσσηνίας, με την εγγραφή τους στο gaiasense1, αποκτούν πρόσβαση στις δυνατότητες και τα οφέλη του καινοτόμου συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC απλά και οικονομικά.

Με το gaiasense1 οι αγρότες θα έχουν αξιόπιστη πρόγνωση καιρού και θα λαμβάνουν προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και τον κίνδυνο προσβολής της καλλιέργειάς τους από εχθρούς ή ασθένειες, στο κάθε χωράφι τους ξεχωριστά. Έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που τους βοηθούν να ποτίζουν και να ψεκάζουν πιο σωστά και να βλέπουν πώς αναπτύσσεται η καλλιέργειά τους από όπου κι αν βρίσκονται, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας την ποιότητα και την κερδοφορία τους.

Η εφαρμογή βασίζεται στη δοκιμασμένη τεχνολογική και επιστημονική υποδομή του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της Neuropublic, που εμπιστεύεται ήδη μεγάλος αριθμός αγροτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στην περιοχή μας στην καλλιέργεια της ελιάς και της πατάτας.

Με εξειδικευμένη ενημέρωση
Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με την εφαρμογή gaiasense1 από το προσωπικό της Ένωσης Μεσσηνίας και να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους εύκολα και γρήγορα.

Το κόστος της ετήσιας συνδρομής για την εφαρμογή gaiasense1 είναι 30 ευρώ + ΦΠΑ και η πληρωμή μπορεί να γίνει με τη χρήστη χρεωστικής/ πιστωτικής κάρτας ή μετρητών κατά τη διαδικασία ενεργοποίησης της εφαρμογής στα γραφεία της Ένωσης Μεσσηνίας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι αγρότες μπορούν να επικοινωνούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών του Συνεταιρισμού.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο κ. Παπαδήμας, τόνισε ότι η ενσωμάτωση τεχνολογικών μεθόδων στην πρωτογενή παραγωγή είναι κομβικής σημασίας και έχει στο επίκεντρο αυτό που ονομάζεται «Πράσινες πρακτικές».

«Εμείς θέλουμε αυτή η εφαρμογή να γίνει μέρος της καθημερινότητας του παραγωγού. Να κοιτάζει όχι μόνο τον καιρό, γιατί δεν είναι απλώς άλλη μία εφαρμογή καιρού, αλλά παρέχει εξειδικευμένα καιρικά δεδομένα. Εμείς έχουμε ανεπτυγμένο ένα ευρύ δίκτυο επίγειων τηλεμετρικών σταθμών σε όλη την επικράτεια. Ειδικά στην περιοχή της Μεσσηνίας έχουμε ήδη 12 τηλεμετρικούς σταθμούς και το δίκτυο συνεχώς επεκτείνεται.

Με τα δεδομένα που συλλέγουν από τα χωράφια εμπλουτίζουν το προγνωστικό μοντέλο και το κάνουν πιο αξιόπιστο. Άρα δε μιλάμε για σταθμούς οι οποίοι βρίσκονται σε μία βουνοκορφή. Μιλάμε για επίγειους σταθμούς οι οποίοι βρίσκονται μέσα στα χωράφια και το πλεονέκτημα είναι ότι συλλέγουν δεδομένα από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής και δίνουν πληροφορίες στον παραγωγό», τόνισε ο κ. Παπαδήμας.

Από την πλευρά του, ο κ. Πελεκάνος ανέλυσε περαιτέρω τις δυνατότητες του συστήματος.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ο παραγωγός θα είχε στη διάθεσή του κι άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία για το μικροκλίμα στα χωράφια του, για την υγρασία τους, για το πότε είναι κατάλληλο να ραντίσει, αλλά και τριήμερη καιρική πρόγνωση για τα συγκεκριμένα κτήματα, με δυνατότητα 48χρονης πρόγνωσης για έντονα καιρικά φαινόμενα στα αγροτεμάχιά του.

Της Βίκυς Βετουλάκη