«Η συμβολή της περιοχής των Γαργαλιάνων στην Επανάσταση»

«Η συμβολή της περιοχής των Γαργαλιάνων στην Επανάσταση»

Συγκίνηση, ικανοποίηση και χαρά είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του ιατρού, προέδρου του ΕΚΕΑ και πρώην δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Α. Κατσίβελα «Η συμβολή της περιοχής των Γαργαλιάνων στην Επανάσταση», από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της Μπρισκείου Βιβλιοθήκης, στο Πάρκο των Γαργαλιάνων το βράδυ της Παρασκευής.

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του κ. Κατσίβελα, ελάχιστος φόρος τιμής στους προγόνους μας και μέρος μιας προσπάθειάς του για την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής των Γαργαλιάνων και ευρύτερα της Τριφυλίας, με ιστορικά ντοκουμέντα, στα οποία καταγράφεται ο αγώνας των κατοίκων του κάμπου της Τριφυλίας και τα γεγονότα που συνέβησαν.

 Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε επιτυχώς ο δραστήριος Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Γαργαλιάνων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από τον Αγώνα της Παλιγγενεσίας, άνοιξε με καλωσόρισμα της προέδρου του Συλλόγου, Ελένης Τσαγκάρη και παρουσίαση των ομιλητών, ενώ αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του συγγραφέα.

Ομιλητές και με ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου ήταν η Λαμπούση Πηνελόπη, φιλόλογος, μεταπτυχιακός ειδικής εκπαίδευσης, ιστορικός τέχνης, αρθρογράφος, πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Πατρών «Ο Παπαφλέσσας», μέλος του Δ.Σ. της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, κάτοχος και διαχειρίστρια του επιστημονικού site RP και πιστοποιημένη e-professor, ο Λεπίδας Φώτιος, νομικός, δημοσιολόγος, μετεκπαιδευθείς στο Montpellier της Γαλλίας, στο Δίκαιο της Υγείας, η Ειρήνη Παπαχριστοφίλου, Business planning and information systems TEI Πάτρας, επίσημη παρουσιάστρια του «Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Παράδοσης -2019» του Δήμου Τριφυλίας και η Κατερίνα Νικολοπούλου, πτυχιούχος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σύμβουλος Κοινότητας Γαργαλιάνων.

Στο βιβλίο περιγράφονται τα γεγονότα που καθόρισαν και επέδρασαν στη ζωή των κατοίκων της περιοχής, τα γεγονότα επίσης που εξελίχθηκαν στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο και αναφέρονται οι μάχες στις οποίες συμμετείχαν οι Τριφύλιοι, επικεντρώνοντας περισσότερο στους ανθρώπους του κάμπου και ειδικότερα της περιοχής των Γαργαλιάνων, καθιστώντας το,  πραγματικό κειμήλιο.

 Η εκδήλωση έκλεισε με τη σύντομη ομιλία του συγγραφέα, Παναγιώτη Α. Κατσίβελα, στην οποία, με φανερή συγκίνηση, ευχαρίστησε το κοινό και τους ανθρώπους που τον υποστήριξαν στο πρώτο του συγγραφικό εγχείρημα, ενώ υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του. Μεταξύ άλλων στην παρουσίαση συμμετείχαν ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας, Γιάννης Μερκούρης, Γιάννης Κατσούλας, Χαράλαμπος Καναλουπίτης, Γιάννης Αδρακτάς, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Γαργαλιάνων, Βασίλης Αγγελόπουλος, η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πατρών, οικονομολόγος MBA και εκπαιδευτικός, Ελένη Γκέγκα, o επιμελητής ορθοπεδικός ιατρός του νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Ευάγγελος Φωτεινόπουλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπρόοδων Φιλιατρών, Βιβή Παντελάκη και η προϊσταμένη της Κοινωφελούς Επιχείρησης δήμου Τριφυλίας, Φωτεινή Στυλιανού.

Του Ηλία Γιαννόπουλου