Η ξηρασία που… τελειώνει την ελαιοπαραγωγή, φθείρει τώρα και το φυτικό κεφάλαιο

Η ξηρασία που… τελειώνει την ελαιοπαραγωγή, φθείρει τώρα και το φυτικό κεφάλαιο

Ζοφερή διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση των ξηρικών κυρίως ελαιώνων, αλλά όχι μόνον, καθώς τώρα πλέον καθίστανται ορατές οι τρομερές συνέπειες από τα 45άρια των αρχών Αυγούστου, αλλά και την πολύμηνη έλλειψη βροχοπτώσεων, κάνοντας επιβεβλημένη μια συνολική παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας. Όπως επισημαίνουν με παράπονο οι ελαιοπαραγωγοί, θα πρέπει η πολιτεία και ο ΕΛΓΑ, να επιδείξουν την ευαισθησία και τα αντανακλαστικά που επέδειξαν σε περιπτώσεις ζημιών άλλων προϊόντων και να μην αγνοούν επιδεικτικά τον ελαιοπαραγωγικό κόσμο.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Χαρτζουλάκης, MSc, PhD, Γεωπόνος-Ερευνητής, τ. Δ/ντής Ινστιτούτου Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών από την Κίσαμο Χανίων: «η ελιά είναι ξηροθερμικό φυτό με ισχυρούς μηχανισμούς προσαρμογής σε συνθήκες ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο, ακραίες καταστάσεις με παρατεταμένη διάρκεια επιδρούν αρνητικά σε πολλές φυσιολογικές διεργασίες (φωτοσύνθεση, διαπνοή, αναπνοή) του ελαιοδέντρου, μειώνουν την ευρωστία και την παραγωγικότητά του και μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και την ξήρανση μέρους ή ολόκληρου του δέντρου.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες (35-40 oC, στα φύλλα η θερμοκρασία είναι 4-6 oC υψηλότερη) που επεκράτησαν για τελευταίες 4-5 εβδομάδες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα ξηρικά ελαιόδεντρα, ιδιαίτερα σε αυτά που αναπτύσσονται σε εδάφη με μικρή ικανότητα συγκράτησης νερού (αβαθή, ελαφρά, κ.λπ.). Σε πολλούς ξηρικούς ελαιώνες με τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν έχει σταματήσει μόνο η βλάστηση ή έχει αρχίσει η συρρίκνωση των καρπών με αρνητικές επιπτώσεις στη διαδικασία ελαιογέννεσης και αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή, όπου υπάρχει.

Δυστυχώς έχει αρχίσει η μόνιμη μάρανση και ξήρανση των φύλλων, που αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν σε ξήρανση και των κλαδιών προκαλώντας μη αναστρέψιμη βλάβη στο φυτικό κεφάλαιο. Μήπως πρέπει να γίνει έγκαιρη και τεκμηριωμένη καταγραφή της ζημιάς στα ελαιόδεντρα και την παραγωγή από τους αρμόδιους φορείς για να υπάρξει στήριξη των παραγωγών;». Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Κρήτη, περίπου οι μισοί ελαιώνες είναι ξηρικοί και το κακό είναι ότι δεν μιλάμε μόνο για απώλεια της επερχόμενης παραγωγής στο ελαιόλαδο, αλλά και φθορές στο φυτικό κεφάλαιο. Όπως προσθέτει ο κ. Χαρτζουλάκης οι ζημιές αφορούν και περιποιημένα – φροντισμένα λιοστάσια, γεγονός που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά κάνει και αναγκαιότητα την παρέμβαση της πολιτείας.

Από την πλευρά του ο γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νεοχώρι Μεσολογγίου, κ. Ηλίας Μαυράκης, λέει ότι στην περιοχή του Μεσολογγίου, της Σταμνάς και των περιχώρων λίγα είναι τα ξηρικά λιοστάσια με Κορωνέικη και Καλαμών, αλλά γι’ αυτά η χρονιά έχει τελειώσει λόγω της ξηρασίας.

Καθοριστικό είναι το χτύπημα της ξηρασίας και στο νομό Αργολίδας. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κώστας Μέλλος, πρόεδρος στον Συνεταιρσμό Θερμασία Δήμητρα με έδρα στην Ερμιονίδα, υπάρχει κίνδυνος αν δεν βρέξει σύντομα, να φθάσουμε στην ελαιοποίηση και ο καρπός να είναι στεγνός, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις αποδόσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μέλλο, το καλό είναι πως λόγω συνθηκών δεν θα υπάρχει επίπτωση από δάκο, αλλά το μείζον αυτή την περίοδο είναι η εξάντληση των δέντρων.

«Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια βροχόπτωση μέσα στον Αύγουστο και μια ακόμα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε να συνέλθουν φυσιολογικά τα δέντρα και ο καρπός», καταλήγει ο κ. Μέλλος, επισημαίνοντας σε σχέση με τις τιμές, πως γίνονται μεν πράξεις ακόμα και στα 3,50 ευρώ το κιλό, αλλά είναι πολύ περιρισμένες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο Συνεταιρισμός Θερμασία Δήμητρα θα προχωρήσει στην πρώτη ελαιοποίηση περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον κ. Μέλλο.

Λίγο καλύτερη, τέλος, δείχνει η κατάσταση στο νομό Λακωνίας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέλιος Μιχαλούτσος από τον Συνεταιρισμό Γερακίου, μόλις το 5% των κτημάτων με Καλαμών στην περιοχή, δεν είναι ποτιστικό, οπότε δεν υπάρχει ανησυχία. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλούτσο, η περιοχή θα έχει δραματικά μειωμένη παραγωγή φέτος, λόγω των προβλημάτων στην περίοδο της ανθοφορίας και μετέπειτα της καρπόδεσης, προβλήματα που σαφώς αποδίδονται στον καιρό.

*Τεράστιες οι ζημιές από την παρατεταμένη ανομβρία σε ελαιώνες όλης της χώρας, απούσα η πολιτεία, κανένα μέτρο ενίσχυσης των πληττόμενων παραγωγών.

Μπίκας Αλέξανδρος