Λιμάνι Κυπαρισσίας: «Κιχ» για τις εργασίες, ύμνος Νίκα στο γεν. γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ

Λιμάνι Κυπαρισσίας: «Κιχ» για τις εργασίες, ύμνος Νίκα στο γεν. γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ

Αν και η Μεσσηνία βιώνει τον πύρινο όλεθρο, χθες μετά τις 3 το μεσημέρι, την ώρα που καίγονταν σπίτια κι εκκενώνονταν οικισμοί και κοινότητες στην Άνω Μεσσηνία, στο δημαρχείο Τριφυλίας παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου, έγινε  η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα και του εκπροσώπου της εταιρείας ΕΡΤΕΚΑ Α.Ε. για το νέο έργο στο λιμάνι, «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥ ΜΩΛΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ», ποσού 2.905.000 ευρώ! Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Τριφυλίας όπου, μετά τις ομιλίες, έγινε η υπογραφή της σύμβασης δεν διακρίναμε τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, που είναι Κύριος του έργου, Νίκο Αλεξανδρόπουλο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν στο λιμάνι στο πλαίσιο της νέας σύμβασης δεν έγινε απολύτως καμία αναφορά! Ο κ. Νίκας εκφώνησε ύμνο για το γενικό γραμματέα, ο οποίος όπως είπε ο κ. Λεβεντάκης είναι «ερωτικός μετανάστης» της περιοχής και το παραδέχτηκε και ο ίδιος!

Ύμνος Νίκα σε Σκάλκο

Ο Περιφερειάρχης είπε για τον κ. Σκάλκο ότι «Είναι από τα πιο σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης να ξέρετε. Από τα χέρια του περνάνε ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με την ανάπτυξη της περιφερειακής Ελλάδος. Κατά την άποψή μου είναι ο καλύτερος τεχνοκράτης που διαθέτει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Ένας άνθρωπος που έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και μετέχει σε διάφορα όργανα στα οποία καθορίζονται πολύ σημαντικά πράγματα για την πορεία του τόπου μας», με τον κ. Σκάλκο να λέει «ξέρει να ξεματιάζει κανένας;» και τον κ. Νίκα να συνεχίζει λέγοντας «όχι, λέγω την αλήθεια και χαίρομαι ειλικρινά για την αγάπη την οποία δείχνει προς την Κυπαρισσία διότι η σημερινή μέρα ενδεχομένως να μην ερχότανε ή να αργούσε να έρθει χωρίς τη συμβολή του κ. Σκάλκου. Κι αυτό να το θυμόσαστε πάντα» με τον κ. Λεβεντάκη να παρεμβαίνει λέγοντας ότι «είναι και ερωτικός μετανάστης εδώ» (σ.σ. ο κ. Σκάλκος).

Νίκας για έργα στην Τριφυλία

Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε, για πολλοστή φορά, στα έργα στην Τριφυλία λέγοντας: «Λοιπόν, το πιστεύετε ότι στην πρώτη διετία έχετε έργα τα οποία γίνονται απ’ την Περιφέρεια και την κυβέρνηση ασφαλώς διότι εμείς εκτελούμε μέρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, έτσι, δεν φέραμε απ’ τον πατέρα μας χρήματα, για έργο 50 εκατομμυρίων ευρώ; Και δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε πολλές περιοχές της χώρας με τέτοιο ποσό. Να εξηγούμαι: Γύρω στα 43 εκ. ευρώ είναι τα τρία μεγάλα έργα. 30 εκ. ευρώ είναι οι Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά, 5,5 εκ. ευρώ είναι η Μαραθόπολη, ένα έργο το οποίο θα αλλάξει όχι το Μάραθο αλλά  τη φυσιογνωμία της περιοχής και γύρω στα 7,5 εκ. ευρώ έχω  υπογράψει εγώ για το λιμάνι. Από κει και πέρα, πάρα πολύ γρήγορα, αρχές Σεπτεμβρίου, θα υπογράψουμε 625.000 ευρώ για τη Χριστιανούπολη, εννοώ και τον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας και την εκκλησία που έγινε μετά τον Ιμπραήμ, θα υπογράψουμε 317.000 ευρώ για το αθλητικό κέντρο Κυπαρισσίας, 200.000 ευρώ για το γήπεδο της Ελαίας, 760.000 ευρώ από την εθνική οδό – Αυλώνα – Πλατάνια – όρια νομού, 115.000 ευρώ για Φιλιατρά – Κυπαρισσία, 280.000 ευρώ για Φιλιατρά – Χριστιάνοι. Επίσης,  2 εκ. ευρώ άσφαλτος – ήδη πέφτει τώρα που πέρασα, από Καλαμάτα – Τσακώνα – Κυπαρισσία – Καλό Νερό, θα δείτε τμήματα 7-8 χλμ συνεχόμενα, και αυτό που σας υποσχέθηκα την προηγούμενη φορά για τη φύλαξη της Νέδα είναι πραγματικότητα. Συνεννοήθηκα με τον πρόεδρο στα Πλατάνια, είναι 2 εργαζόμενοι κάτω στη Νέδα και καθαρίζουν τα πάντα και σε λίγο θα γίνει και με τους ορειβάτες και η σήμανση του συγκεκριμένου χώρου. Δεν αναφέρομαι στο έργο Κορυφάσιο – Ρωμανός  5 εκ. ευρώ που είναι στα όρια του δήμου και θα ξεκινήσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Και δε μιλάω τώρα για το “Αντώνης Τρίτσης”. Θα μιλήσω την άλλη φορά».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ

Παίρνοντας το λόγο, με σεμνότητα και ειλικρίνεια, ο κ. Σκάλκος σημείωσε πως, «Ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή. Δεν υπήρχε λόγος. Υπερβολικά όλα αυτά. Βασικά, δεν υπήρχε λόγος να βρίσκομαι εδώ. Έχουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, έχουμε Περιφέρεια, έχουμε πολλούς πόρους και αρμοδιότητες που δίνουμε στις Περιφέρειες, τα έργα αποφασίζονται από τις Περιφέρειες, εκτελούνται από τις Περιφέρειες. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να έχουμε έναν συντονισμό, να προσπαθούμε αυτόν – αν μου επιτρέπετε – τον κουμπαρά που έχουν τα δημόσια ταμεία να τον προσέχουμε και να διασφαλίζουμε ότι τα χρήματα που δίνουμε πιάνουνε τόπο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που συμβαίνει και με αυτή τη δημοτική Αρχή φυσικά, που συμβαίνει και με αυτή την Περιφερειακή Αρχή. Χαρά μου είναι να βρίσκομαι κι εγώ εδώ. Ξαναλέω, υπό άλλες συνθήκες δε θα ερχόμουν. Είμαι, όπως είπε και ο δήμαρχος, ερωτικός μετανάστης! Ήταν να κατεβάσω σήμερα τα πεθερικά εδώ, παραλία Βλάχου, στην παραλία απέναντι από τη Σπηλιά. Δυστυχώς, λόγω των πυρκαγιών έπρεπε να είμαι στο γραφείο. Τους άφησα να κατέβουνε μόνοι τους. Ήρθα εγώ εδώ, για να ξαναγυρίσω πίσω στο γραφείο. Δε γίνετε να μην κάνουμε καλά έργα. Δε σκοπεύω να πάρω διαζύγιο. Κάθε χρόνο θα είμαι εδώ. Αυτά που είπε ο κ. Περιφερειάρχης, που είναι όλα έργα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα επιβεβαιώνω. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που τρέχουνε μέσα από το ΕΣΠΑ. Με μια γρήγορη ματιά είδα ένα μεγάλο οδικό έργο αλλά σίγουρα είδα κι ένα μεγάλο έργο του υπουργείου Πολιτισμού στο Κάστρο, που αυτό είναι κάτι που θα πρέπει και τουριστικά ν’ αναπτυχθεί η γύρω περιοχή, πέρα απ’ τις ταβέρνες και τις γουρνοπούλες!».

Ο ίδιος τόνισε ότι «Προφανώς για να κάνουμε έργα χρειάζονται πόροι. Οι πόροι του ΠΔΕ είναι κάπως περιορισμένοι, τα γνωστά ζητήματα τα ξέρετε όλοι. Έχουμε κι άλλη μια πηγή χρηματοδότησης που είναι σημαντική, που είναι το ΕΣΠΑ. Ειδικά για το περιφερειακό πρόγραμμα της νέας περιόδου 2021 – 2027 της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουνε βγει πια οι κατανομές, έχει εγκριθεί το νέο ΕΣΠΑ, τα ξέρει ο κ. Περιφερειάρχης, είναι πολύ σημαντική η αύξηση. Μιλάμε για πάρα πολλές πιστώσεις που μπορούνε να διοχετευθούνε. Το νέο ΕΣΠΑ είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία ιδίως στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων υπάρχουνε και αρκετές δράσεις που απευθύνονται στους δήμους, δράσεις που έχουν να κάνουνε με τη μικροκινητικότητα, τα ΣΒΑΚ, μικρές αναπλάσεις, πράγματα που βελτιώνουν και τη ζωή, όχι μόνο την επισκεψιμότητα, αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό που χρειάζεται είναι καλό σχέδιο, καλός σχεδιασμός, να ενοχλείτε τη Διαχειριστική Αρχή του κ. Νίκα κι εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε και να γίνουν σημαντικά πράγματα. Η Μεσσηνία, τα προηγούμενα δέκα χρόνια, ίσως και παραπάνω, ήταν ο πλέον αδικημένος νομός της Πελοποννήσου στο κομμάτι των υποδομών, μαζί με τη Λακωνία θα έλεγα εγώ  γιατί είμαι και Λάκωνας. Αυτό έχει αλλάξει. Νομίζω, πλέον,  κε Περιφερειάρχα,  η Λακωνία είναι που χρειάζεται προσοχή. Εδώ βοήθησε και το αεροδρόμιο, βοήθησε και το Costa Navarino!».

Ο δήμαρχος Τριφυλίας

Τέλος, ο δήμαρχος Τριφυλίας μεταξύ άλλων σημείωσε πως «Η περιοχή αναπτύσσεται κι αυτό είναι το ευχάριστο. Βλέπουμε να κατεβαίνει κόσμος, βλέπουμε ν’ αλλάζει όψη η περιοχή μας, η η εγκαταλελειμμένη Τριφυλία, με τη βοήθεια και της κυβέρνησης και τη δική σας και του κ. Περιφερειάρχη και το λέω απ’ την καρδιά μου. Όταν λέω ευχαριστώ, το λέω απ’ την καρδιά μου. Έχει αλλάξει η εικόνα, προσπαθεί και  είμαι σίγουρος πως μέσα  στα επόμενα δύο χρόνια θα γίνουν τόσα πράγματα που δεν είχαν γίνει επί 20ετίες…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου