Μια μοναδική βραδιά ανταπόδοσης στον Π. Θέμελη με τη βιβλιοπαρουσίαση της «Γεωγραφίας της Μνήμης»

Μια μοναδική βραδιά ανταπόδοσης στον Π. Θέμελη με τη βιβλιοπαρουσίαση της «Γεωγραφίας της Μνήμης»

Η Αρχαία Μεσσήνη οφείλει την ανάδειξη και την υποδειγματική αναστήλωσή της, αλλά και τη ζωντανή παρουσία της στο σήμερα, ως φιλόξενος χώρος επισκεπτών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη.

Το περασμένο Σάββατο ο ίδιος αυτός χώρος -με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Τάκη Κατσουλίδη, τη στήριξη του Δήμου Μεσσήνης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας- άνοιξε την αγκαλιά του, λαμπρυνόμενος από ένα ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι, για να τιμήσει αυτόν τον άοκνο ηγέτη και ταυτόχρονα εργάτη της Αρχαιολογίας, στον οποίο οφείλουμε πολλά. Την αφορμή έδωσε η έκδοση από το Σύλλογο «Φίλοι του Μουσείου Τ. Κατσουλίδη» της «Γεωγραφίας της Μνήμης-50 Κείμενα», ενός ακόμη βιβλίου του κ. Θέμελη, ο οποίος συνεχίζει να ακολουθεί πιστά τη νεανική του συνειδητοποίηση ότι τα γραπτά μένουν.

Στον εμβληματικό χώρο του Εκκλησιαστηρίου συγκεντρώθηκαν πολυάριθμοι φίλοι του πολιτισμού, της Αρχαίας Μεσσήνης και του Πέτρου Θέμελη, συμμετέχοντας σε μια βραδιά μυσταγωγίας, συγκίνησης, ηθικής και πνευματικής ανύψωσης, στην οποία συνέβαλαν η επιλεγμένη κλασική μουσική που απέδωσαν οι: Γεωργία Τσολάκη βιολί, Έλλη Φιλίππου βιολοντσέλο, Γιάννης Μανωλαράκης κλαρινέτο και τα κείμενα-αποσπάσματα από τη «Γεωγραφία της Μνήμης» που διάβασαν ο σκηνοθέτης Κώστας Χαλκιάς και η ηθοποιός Όλγα Αλεξανδροπούλου.

Ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης, με τα εχέγγυα της βαθειάς γνώσης και ευρυμάθειάς του για τα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας, ανέλαβε την κυρίως παρουσίαση του βιβλίου, καταφέρνοντας μέσα σε λίγο χρόνο να συμπυκνώσει, όχι μόνο το περιεχόμενο του νέου αυτού πονήματος του κ. Θέμελη, αλλά και ολόκληρου του συγγραφικού έργου του κ. καθηγητή, μαζί με τους ιστορικούς σταθμούς της αρχαιολογικής έρευνας στην Αρχαία Μεσσήνη.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο ίδιος ο Πέτρος Θέμελης, από τη θέση του ακροατή των όσων έγραψε, ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, με εμφατική αναφορά στον Δημήτρη Δημητρόπουλο, ο οποίος επωμίστηκε όλο το βάρος της έκδοσης του βιβλίου.

Επίσης, μοιράστηκε συναισθήματα από τη μακρά διαδρομή του στο στίβο της ανασκαφής, εκ των οποίων τα τελευταία 35 χρόνια στην Αρχαία Μεσσήνη, που μαζί με το συγγραφικό του έργο είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη του στον ανθρώπινο πολιτισμό…