Ο αθλητισμός σβήνει στο Αφγανιστάν

Ο αθλητισμός σβήνει στο Αφγανιστάν

Τα νέα δεδομένα με τους Ταλιμπάν βάζουν «ταφόπλακα» στους αθλητές της χώρας και κυρίως στις γυναίκες

Η άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία του Αφγανιστάν είχε επιπτώσεις και στον αθλητισμό. Δύο Αφγανοί αθλητές, η Ζακία Χουντανταντί και ο Χοσεΐν Ρασουλί, δεν θα αγωνιστούν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, διότι οι νέες συνθήκες καθιστούν αδύνατο ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της πρωταθλήτριας του τάε κβον ντο το μέλλον είναι δυσοίωνο, καθώς γυναίκα και ελευθερία είναι δύο λέξεις που δεν μπορούν να συνυπάρξουν στη νέα πραγματικότητα της χώρας. 

Η Κίμια Γιουσόφι αγωνίστηκε στα 100 μ. και ήταν σημαιοφόρος του Αφγανιστάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Με 13,29 δευτερόλεπτα έκανε ατομικό και εθνικό ρεκόρ. Πλέον, η νέα πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τις γυναίκες δεν θα περιλαμβάνει συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις (φωτ. REUTERS/Phil Noble).

Η Χουντανταντί στο Τόκιο θα γινόταν η πρώτη αθλήτρια από το Αφγανιστάν που θα αγωνιζόταν σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. «Δυστυχώς, η Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή του Αφγανιστάν δεν θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Ολα τα αεροδρόμια είναι πλέον κλειστά και δεν υπάρχει τρόπος για να ταξιδέψουν οι αθλητές στο Τόκιο», αναφέρει η ανακοίνωση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.   

Στην αντίστοιχη διοργάνωση του Ρίο, η χώρα είχε πάρει μέρος με έναν αθλητή. Στο Τόκιο όμως, για πρώτη φορά, θα αγωνιζόταν και μία γυναίκα, κάτι που θα είχε ιδιαίτερη σημασία για τον αθλητισμό του Αφγανιστάν. 

«Είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα θα εκπροσωπήσει το Αφγανιστάν σε αυτήν τη διοργάνωση και είμαι πολύ χαρούμενη που αυτή η γυναίκα θα είμαι εγώ», είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες η Ζακία Χουντανταντί στην ιστοσελίδα της Παραολυμπιακής Επιτροπής. Η νέα πραγματικότητα όμως στο Αφγανιστάν, σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, δεν θα περιλαμβάνει συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις και, φυσικά, δεν θα μπορούν να κάνουν δηλώσεις.  
Αφγανοί αθλητές αγωνίστηκαν για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες το 1996, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν μία θέση στο βάθρο. Οσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Ροχουλάχ Νικπάι έγινε ο πρώτος αθλητής της χώρας που κατέκτησε ολυμπιακό μετάλλιο. Ο αθλητής του τάε κβον ντο ήρθε 3ος το 2008 και το 2012. 

Σπυριδούλα Σπανέα, kathimerini.gr