«Ραγιάς – Μέρες και νύχτες του 1821»

«Ραγιάς – Μέρες και νύχτες του 1821»

Ένα πολύ… φρέσκο βιβλίο, το οποίο έχει ως στόχο του να φωτίσει άγνωστες πτυχές της Επανάστασης του 1821, θα έχουν την ευκαιρία να… ξεφυλλίσουν οι βιβλιόφιλοι/ες της Καλαμάτας αύριο το βράδυ. Πρόκειται για το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου με τίτλο «Ραγιάς – Μέρες και νύχτες του 1821», το οποίο κυκλοφόρησε πριν από δύο μήνες από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» και θα παρουσιαστεί αύριο Κυριακή στις 8.00 μ.μ. στον αύλειο χώρο του βιβλιοπωλείου «Bookmark-Lykourgos» (πεζόδρομος Αντωνοπούλου).

Σύμφωνα με τον ίδιο το συγγραφέα, διαβάζοντας ο αναγνώστης το «Ραγιάς-Μέρες και νύχτες 1821» θα σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα για όσα συνέβησαν τα χρόνια 1816-1829. Για την προεπαναστατική εποχή, το μεγαλείο του ξεσηκωμού μα και τη σκοτεινή του πλευρά και για πολλές καταχωνιασμένες αλήθειες.

Το βιβλίο ολοκληρώθηκε μετά από πολυετή έρευνα και αναδεικνύει το ρόλο των αφανή ηρώων, οι οποίοι υπήρξαν η ψυχή του ξεσηκωμού.

Ο δημοφιλής συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και, σύμφωνα με το μότο του, θεωρεί ότι θα πρέπει να μάθουμε να αντιστεκόμαστε σε όσα δε συνάδουν με το σεβασμό, την ελευθερία και να μην πορευόμαστε με ραγιαδισμό.

Άλλωστε, το φωνάζει και ο ήρωας του βιβλίου του: «Ο Αγγελής βιώνει το μεγαλείο και τη σκοτεινή πλευρά του ματοβαμμένου Εικοσιένα, γκρεμίζοντας μυθεύματα και φανερώνοντας καταχωνιασμένες αλήθειες. Σφιχταγκαλιάζεται με τη φωτιά του ξεσηκωμού, μεταβολίζει την αγριότητα σε ελπίδα, λύτρωση και γλυκασμό και βροντοφωνάζει: Θέλω να μην είμαι ραγιάς σε κανέναν. Ραγιάς σε τίποτα!»

Α.Π.