Υγειονομικό και περιβαλλοντικό «έγκλημα» στο Αγροκήπιο Φιλιατρών

Υγειονομικό και περιβαλλοντικό «έγκλημα» στο Αγροκήπιο Φιλιατρών

Παράνομη απόρριψη αποβλήτων, φόρτωση σε φορτηγό και καμουφλάζ με χώμα

Υγειονομικό και περιβαλλοντικό «έγκλημα» συντελείται από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας στην περιοχή του Αγροκηπίου Φιλιατρών, με παράνομη και ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων από απορριμματοφόρα του Δήμου.

Προχθές το πρωί η Ζωή Πετροπούλου από τα «Ανυπότακτα Φιλιατρά» και οι δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας, Ευάγγελος (Αγγελής) Κοροβίλας, Παναγιώτης Αλευράς, Χαράλαμπος Καναλουπίτης και Παναγιώτης Τσαφαράς έγιναν αυτόπτες μάρτυρες του «εγκλήματος» που συντελείται.

Μάλιστα, κατέγραψαν, καρέ καρέ, σε φωτογραφίες και βίντεο την όλη «διαδικασία»! Είδαν και κατέγραψαν πράξεις, με δημοτικό όχημα (φορτηγό), δημοτικό μηχάνημα έργου (τσάπα) και δημοτικούς υπαλλήλους (προφανέστατα κατόπιν εντολής της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας), που είχαν τελεσθεί αλλά και τελούνταν εκείνη τη στιγμή και οι οποίες παραβιάζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία, βλάπτουν σοβαρά και θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και ζωή.

Στο σημείο ήταν, άγνωστο από πότε, μεγάλος όγκος αποβλήτων από σύμμεικτα απορρίμματα, τα οποία προφανώς είχαν αδειάσει απορριμματοφόρα του Δήμου Τριφυλίας και δίπλα ένα φορτηγό του Δήμου.

Ακολούθως στο σημείο πήγε τσάπα του Δήμου και σαν να μη συμβαίνει τίποτα άρχισε να φορτώνει απόβλητα στο φορτηγό.

Όταν γέμισε το φορτηγό με απόβλητα, μπροστά στα μάτια των δημοτικών συμβούλων που δεν πίστευαν τι έβλεπαν να συμβαίνει, η τσάπα πήρε χώμα που ήταν «ντεπό» εκεί και σκέπασε τα σκουπίδια στο φορτηγό. Έπειτα από αυτό, το φορτηγό απομακρύνθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ στο σημείο παρέμεινε μεγάλος όγκος αποβλήτων…

Προφανώς το φορτηγό με τα καλυμμένα με χώμα απόβλητα έφυγε και πήγαινε για να αδειάσει κάπου, είτε στον παράνομο σκουπιδότοπο του Δήμου Τριφυλίας στο Αλιμάκι είτε αλλού, άγνωστο πού…

Από τους δημοτικούς συμβούλους ειδοποιήθηκε το Α.Τ. Τριφυλίας για το συμβάν.

Στον εθνικό δρόμο Φιλιατρών – Κυπαρισσίας, στο ύψος του Χαλαζωνίου, περιπολικό σταμάτησε το φορτηγό που μετέφερε παράνομα αστικά απόβλητα καλυμμένα με χώμα. Στη συνέχεια το περιπολικό με τους αστυνομικούς υπαλλήλους μετέβη στο σημείο της παράνομης απόρριψης αποβλήτων στο Αγροκήπιο, όπου ήταν δημοτικοί σύμβουλοι και η Ζωή Πετροπούλου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Αλευράς και Χαράλαμπος Καναλουπίτης μετέβησαν στο Α.Τ. Τριφυλίας, όπου ενημέρωσαν για το συμβάν, το οποίο και καταγράφηκε, ενώ πρόκειται να υποβληθεί μήνυση.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη στερεών αποβλήτων εντός ή εκτός αστικών περιοχών και σε οποιονδήποτε φυσικό αποδέκτη. Η δε παράνομη μεταφορά ή απόρριψη αποβλήτων συνιστά περιβαλλοντικό έγκλημα που αποτελεί ποινικό αδίκημα. Η οδηγία 2008/99/ΕΚ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου καθορίζει μια σειρά περιβαλλοντικών αδικημάτων που τιμωρούνται ως ποινικά αδικήματα σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Στα αδικήματα αυτά περιλαμβάνεται και το περιβαλλοντικό έγκλημα της παράνομης μεταφοράς ή απόρριψης αποβλήτων. Η ηθική αυτουργία, η υποβοήθηση και η συνέργεια σε περιβαλλοντικό έγκλημα τιμωρούνται επίσης ως ποινικά αδικήματα.

Τονίζεται επιπρόσθετα ότι στην περιοχή του Αγροκηπίου Φιλιατρών και στο ίδιο σημείο όπου είχαν απορριφθεί παράνομα και ανεξέλεγκτα απόβλητα, απορρίπτονται – από πολλές μέρες πριν, όπως έχει καταγγελθεί από τον τέως δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα με φωτογραφικό υλικό – ανεξέλεγκτα ποσότητες ξερών κλαδιών, μπαζών και λοιπών απορριμμάτων, καθιστώντας την περιοχή εστία μαζικής συσσώρευσης απορριμμάτων και άλλων άχρηστων αντικειμένων, γεγονός που συνιστά εξακολούθηση του υγειονομικού και περιβαλλοντικού εγκλήματος, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και του κινδύνου πυρκαγιάς εντός αστικής περιοχής…

Του Ηλία Γιαννόπουλου