Από Δευτέρα όλα αλλιώς για τους ανεμβολίαστους

Από Δευτέρα όλα  αλλιώς για τους ανεμβολίαστους

Μετακίνηση εκτός Νομού με πιστοποιητικό και επί πληρωμή τεστ για εργασία

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και θα έχουν ισχύ μέχρι 31 Μαρτίου 2022.

Τα νέα μέτρα αφορούν στους ανεμβολίαστους, ενώ θα επηρεάσουν και τις μετακινήσεις τους και την εργασία τους.

Λεπτομέρειες και διευκρινίσεις για την εφαρμογή τους αναμένεται να δοθούν εντός των επόμενων ημερών.

Δύο αλλαγές
Από τη Δευτέρα, λοιπόν, για τις μετακινήσεις εκτός νομού δύο είναι οι βασικές διαφορές για τους ανεμβολίαστους.

Η πρώτη είναι ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας διενέργειας rapid test με κόστος 10 ευρώ για τους ανεμβολίαστους επεκτείνεται και σε άλλα μέσα μεταφοράς. Συγκεκριμένα, εκτός από αεροπλάνα και πλοία, πλέον υποχρεωτικά θα είναι τα rapid test ή τα PCR στα ΚΤΕΛ και στα τρένα, στα οποία υποχρεωτική μέχρι τώρα ήταν μόνο η μάσκα.

Έτσι όσοι ανεμβολίαστοι θέλουν να ταξιδέψουν εκτός νομού μετά τις 13 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test ή PCR.

Η δεύτερη αλλαγή στις μετακινήσεις εκτός νομού, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, αφορά στη βεβαίωση αρνητικού rapid test. Πλέον δε θα γίνεται αποδεκτή με τα έγγραφα του αποτελέσματος που χορηγούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αλλά από ειδική σελίδα του gov.gr.

Η πλατφόρμα θα αντλεί τα στοιχεία των αποτελεσμάτων των τεστ από τα διαγνωστικά κέντρα και το gov.gr θα ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να εκδίδουν τις βεβαιώσεις.

Εξακολουθεί να ισχύει ότι για το ταξίδι με αεροπλάνο ή πλοίο απαιτείται πλέον rapid test 48 ωρών για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα παιδιά 12-17 ετών θα πρέπει και αυτά να έχουν rapid test για τις μετακινήσεις εκτός νομού με κόστος 10 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ τα παιδιά 5-12 ετών ταξιδεύουν με self test.

Το αυτοκίνητο είναι το μόνο μέσο μεταφοράς για το οποίο δεν απαιτείται να έχει κάνει rapid test όποιος δεν έχει εμβολιαστεί.

Ετοιμάζεται το ΚΤΕΛ
Στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για το πώς μπορεί να εφαρμοσθούν τα νέα μέτρα. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του φορέα Γιάννης Κάντζας, αναμένουν τις διευκρινίσεις που θα δοθούν, όμως τα ΚΤΕΛ σημειώνει ότι δεν είναι ελεγκτικά όργανα.

Θα προσαρμοστούν, όπως είπε, στα νέα δεδομένα και θα ζητούν τη βεβαίωση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ελέγχουν την εγκυρότητα ή τη γνησιότητά της. Τέλος, είπε ότι ακόμα συζητούν τον τρόπο εφαρμογής, ενώ το πιθανότερο είναι ο έλεγχος να γίνεται πριν από τη επιβίβαση των επιβατών στο λεωφορείο.

Σημειώνεται ότι οι εμβολιασμένοι ταξιδεύουν με πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδεται 14 ημέρες μετά και όσοι έχουν νοσήσει με κορωνοϊό ταξιδεύουν με το πιστοποιητικό νόσησης που ισχύει για έξι μήνες.

Τέλος τα δωρεάν τεστ
Από τη Δευτέρα έρχεται το οριστικό τέλος και των πληρωμένων από το Δημόσιο self test για τους εργαζομένους. Στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι ανεμβολίαστοι απασχολούμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό τεστ (rapid), με δική τους ευθύνη αλλά και δικά τους έξοδα.

Η τιμή του rapid test με τροπολογία ορίστηκε στα 10 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα του test στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Σε δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί.

Ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των διαγνωστικών ελέγχων, άρα έχει και το δικαίωμα να μην πληρώνει μισθό για όσο διάστημα δεν τηρείται η υποχρέωση. Οι ανεμβολίαστοι, δηλαδή, εργαζόμενοι για όσο διάστημα δεν εργάζονται δε θα πληρώνονται, εφόσον δεν τηρούν την υποχρέωση των tests.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι που δε θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του test στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μπορούν να έρθουν και οι ίδιοι αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα σε ενδεχόμενο έλεγχο.

Πλέον και σε εργαζομένους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές θα ισχύει η υποχρέωση των δύο εργαστηριακών tests την εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, θα πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον 20 ευρώ την εβδομάδα ή από 80 ευρώ το μήνα για να συνεχίσουν να εργάζονται.

Στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή του ενός εργαστηριακού ελέγχου, υπάγονται οι εργαζόμενοι στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.

Τα πρόστιμα για τους εργοδότες για τη μη τήρηση της υποχρέωσης των tests είναι από 300-1.500 ευρώ, ενώ για τον εργαζόμενο η μη δήλωση του test φέρνει καμπάνα 300 ευρώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη