Χρήστος Ντανάκας: Οι διακρίσεις στις Κάννες τού δίνουν δύναμη να συνεχίζει

Χρήστος Ντανάκας: Οι διακρίσεις στις Κάννες τού δίνουν δύναμη να συνεχίζει

Για τα ανέλπιστα (ή, έστω, αυτά για τα οποία έχουμε κρυφές ελπίδες) και για όσα έχουμε κοπιάσει περισσότερο, πιστεύοντας ότι γι’ αυτό είμαστε προορισμένοι, η επιτυχία έχει ακόμη καλύτερη «γεύση». Τέτοια είναι η περίπτωση του νεαρού Καλαματιανού συνθέτη, Χρήστου Ντανάκα, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μουσική, έχει καταξιωθεί μέσα από αυτή και τώρα ήρθε μια σημαντική διάκριση ως επιβράβευση και επιβεβαίωση αυτής της πορείας, αλλά και ως «οδηγός» για το μέλλον.

Το τραγούδι που έγραψε ο ίδιος “What Can Break This Echo”, έντυσε μουσικά την ταινία του, επίσης Καλαματιανού Γιώργου Λουριδά, και μαζί απέσπασαν κορυφαία βραβεία στο “Cannes World Film Festival”, που διεξήχθη τον περασμένο Αύγουστο στη Γαλλία.

Ο Χρήστος Ντανάκας με δηλώσεις του στο «Θ» λέει για την επιτυχία του αυτή: «Είμαι νέος συνθέτης και “Ο Πηλός και η Κοπέλα” είναι η πρώτη ταινία που έγραψα μουσική, επομένως το συγκεκριμένο βραβείο και οι άλλες δύο υποψηφιότητές μου, μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω να το κάνω και μελλοντικά. Το “What Can Break This Echo” το πίστεψα πολύ από την πρώτη στιγμή, ήταν μια σύνθεση που μου βγήκε αβίαστα και είχα από την αρχή πολύ καλό προαίσθημα γι’ αυτό. Παρ’ όλα αυτά το βραβείο ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Η συνεργασία και η επικοινωνία μου με τον George Breadman ήταν εξαιρετική και χαίρομαι ιδιαίτερα και για τη δική του διάκριση μέσα από το τραγούδι μας. Δουλέψαμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Tα πάντα έγιναν online, μιας και δεν κατάφερα να έρθω στην Ελλάδα την περίοδο του lockdown. Το ίδιο ισχύει και για τη συνεργασία μου με τον Γιώργο Λουριδά, για το βραβείο του οποίου επίσης χάρηκα ιδιαίτερα, αλλά και με το υπόλοιπο team της ταινίας, γι’ αυτό και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους.

Εκτός του Γιώργου Λουριδά, θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τους Δημήτρη Χρόνη, Μελίντα Κωνσταντινίδου, Vlad Moaga και Νίκο Κουμουνδούρο για τη συνεισφορά τους στη μουσική της ταινίας».

Ποιος είναι ο Χρήστος Ντανάκας

Ο Χρήστος Ντανάκας γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σε ηλικία 6 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου, αρχικά στο “Ωδείο Μεσσηνίας” και από το 2000 στο “Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας” με δασκάλα τη Νέλλη Σεμιτέκολο. Το 2009 συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο “Athenaeum” με δασκάλα τη Νέλλη Σεμιτέκολο, όπου το 2011 πήρε το δίπλωμά του με Άριστα Παμψηφεί. Το 2000 απέσπασε Α’ Βραβείο και Αριστείο Διάκρισης στον πανελλήνιο διαγωνισμό “Ταλέντα – Βραβεία Φίλωνα” και το 2004 το Γ’ Βραβείο στον ίδιο διαγωνισμό.

Το 2005 απέσπασε το Α’ Βραβείο στους Περιφερειακούς Μαθητικούς Αγώνες (περιφέρεια Πελοποννήσου) του υπουργείου Παιδείας. Το 2006 έλαβε το Γ’ Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό πιάνου “W.A. Mozart” που διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Το 2012 έλαβε το Β’ Βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό “Μαρίας Χαιρογιώργου – Σιγάρα”. Το 2013 συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία. Εισήχθη στο “Staatliche Hochschule für Musik Trossingen”, όπου σπούδασε με καθηγήτρια την Raluca Chifane – Wagenhauser.

Ολοκλήρωσε το πτυχίο του το 2017 και το μεταπτυχιακό του ως σολίστ το 2020 με Άριστα και ειδική διάκριση. Το 2015 ηχογράφησε για το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Τρίτο Πρόγραμμα. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ελβετίας. Το 2020 ξεκίνησε να συνθέτει τη δική του μουσική με τον κύκλο κομματιών για πιάνο “Music Stories” που συνεχίζει ως σήμερα. Το 2021 συνέθεσε μουσική για την ταινία μικρού μήκους “Ο Πηλός και η Κοπέλα”, της οποίας το θεματικό τραγούδι, με τίτλο “What Can Break This Echo”, κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία “Best Song” του διεθνούς φεστιβάλ Cannes World Film Festival. Στο ίδιο φεστιβάλ ήταν επίσης υποψήφιος για βραβείο στις κατηγορίες “Best Composer of the Future” και “Best Soundtrack”. Σήμερα ζει στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, όπου διδάσκει πιάνο σε ωδεία και μουσικές ακαδημίες.