Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Ο κορωνοϊός ένωσε το Σώμα – Μια γροθιά υπέρ του εμβολιασμού

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Ο κορωνοϊός ένωσε το Σώμα – Μια γροθιά υπέρ του εμβολιασμού

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, με τον κορωνοϊό να κυριαρχεί στα θέματα που συζητήθηκαν, καθώς εξετάστηκε η στάση του Δήμου απέναντι στην πανδημία.

Να σημειωθεί ότι φαίνεται να αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής των συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης και να γίνονται εφεξής δια ζώσης, διότι πλέον δίνεται αυτή η δυνατότητα. Όμως, θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο μέλη εμβολιασμένα ή που έχουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ όσοι δεν επιθυμούν ή δεν έχουν τα παραπάνω έγγραφα, θα συνεχίσουν να συμμετέχουν διαδικτυακά.

Ενημέρωση δημάρχου
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενημέρωση από το δήμαρχο Καλαμάτας για την προσπάθεια του Δήμου να ενταχθεί η μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, προσπάθεια που όλα τα μέλη επικρότησαν, έστω με κάποιες ενστάσεις, όπως αυτών της Λαϊκής Συσπείρωσης, που μίλησαν για «ψεύτικα λόγια», ενώ ανέφεραν ότι θα φαγωθούν χρήματα.

Επικεφαλής
Μετά την ενημέρωση από τον Θανάση Βασιλόπουλο ακολούθησαν ερωτήσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων, με τον Βασίλη Κοσμόπουλο να ζητά να ενημερωθεί για καταγγελίες που έχουν γίνει για τη ΔΕΥΑΚ, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα τμήματα του Πανεπιστήμιου Καλαμάτας, καθώς φέτος με την ΕΒΕ υπήρξαν πολλές κενές θέσεις.

Με τη σειρά του και ο Βασίλης Τζαμουράνης μίλησε για τα κενά στα πανεπιστήμια, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει εκ νέου. Επίσης, μίλησε για την κατασκευή φράγματος στο Νέδοντα, στο ύψος του Περιβαλλοντικού Πάρκου.

Προχωρώντας στις ερωτήσεις του, ανέφερε ότι έχει δεχθεί παραπόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, ενώ ζήτησε να μάθει τι γίνεται με την κτηριακή αναβάθμιση που πριν χρόνια είχε αποφασιστεί.

Ακολούθως η Μαρία Οικονομάκου ζήτησε να μάθει γιατί η περιοχή της Άνθειας δεν κηρύχτηκε πυρόπληκτη, όπως και να γίνουν έργα αποκατάστασης στην περιοχή, ενώ πρότεινε απαλλαγή στα δημοτικά τέλη για τους εκεί κατοίκους.

Εν συνεχεία ο Μανώλης Μάκαρης ζήτησε εξηγήσεις για τις καταγγελίες ότι πολλά παιδιά, ενώ τηρούσαν τα κριτήρια, έμειναν εκτός ΚΔΑΠ και θέλησε να μάθει τι θα γίνει με την περίπτωσή τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Αθλητισμός για όλους» που οδεύει προς κατάργηση και ρώτησε αν ο Δήμος είναι διατεθειμένος με κάποιον τρόπο να καλύψει τα κενά που αφήνει η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Επίσης, μίλησε για τα κενά λόγω της ΕΒΕ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώ χαρακτηριστικά για το Τμήμα Γεωπονίας είπε ότι έχει σχέση με την περιοχή και πολλοί υποψήφιοι θα ήθελαν να εισαχθούν. Πρότεινε, δε, να υπάρχει ελεύθερη εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Τέλος, ζήτησε από το Σώμα να καταδικάσει το βίντεο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον τουρισμό, διότι, όπως υποστήριξε, δυσφημεί την περιοχή.

Από την πλευρά της, η Τόνια Κουζή ζήτησε από το δήμαρχο Καλαμάτας μέλη της ομάδας της να συμμετέχουν στις ομάδες εργασίες για την πρόταση των 100 ουδέτερων κλιματικά πόλεων.

Μιλώντας, επίσης, για το θέμα των 100 πόλεων, ο Δημήτρης Οικονομάκος σχολίασε ότι έχει βαρεθεί να ακούει ψεύτικα λόγια, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μίλησε κι αυτός με τη σειρά του για το πρόγραμμα «Άθληση για όλους», για το οποίο είπε πως είναι σημαντικό και πρέπει να συνεχιστεί, ενώ ζήτησε από το Σώμα να καταδικάσει την απόφαση και να προβεί σε κινήσεις προς τους αρμόδιους.

Σχετικά με τα ΚΔΑΠ, ανέφερε ότι δεν πρέπει να μείνουν παιδιά εκτός και, μάλιστα, υποστήριξε ότι ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων δείχνει την αναγκαιότητα των εν λόγω Κέντρων.

Πρόσθεσε, δε, ότι συμφωνεί με την άποψη του κ. Τζαμουράνη για την κατάσταση στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, ενώ επισήμανε προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Σπερχογείας, αλλά και της Θουρίας.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, τέλος, ανέφερε ότι χαίρεται για την προσπάθεια της Καλαμάτας να ενταχθεί στις 100 πόλεις.

Μέλη παρατάξεων
Παίρνοντας το λόγο τα μέλη των παρατάξεων πρώτος μίλησε ο Γιάννης Χριστόπουλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των καθαριστριών στα σχολεία. Επίσης, ζήτησε να γίνει σήμανση έξω από αυτά, ενώ πρότεινε ο Δήμος να τυπώσει φυλλάδια που θα μοιραστούν έξω από τα σχολεία και θα ενημερώνουν τους μαθητές, ειδικά αυτούς της κατηγορίας 12-17, για την αξία του εμβολιασμού.

Ο Στάθης Σταματόπουλος αναφέρθηκε σε πληροφορίες που έχει για παράνομες συνδέσεις στον αγωγό Φ600, ενώ ανέφερε προβλήματα που παρατηρούνται στη Μικρομάνη και, κυρίως, στην παιδική χαρά της Κοινότητας.

Ο Κωνσταντίνος Τσαπόγας αναφέρθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίτσας που λειτουργεί στο νεκροταφείο, λέγοντας πως, όταν γίνονται τελετές, υπάρχουν οχήματα στο οδόστρωμα. Έτσι, πρότεινε οικόπεδο που έχει δεσμευτεί στο νότιο μέρος του ναού να λειτουργήσει ως χώρος στάθμευσης μέχρι να μετατραπεί για τη χρήση που έχει προγραμματιστεί.

Η Ελένη Γκλεγκλέ τάχθηκε υπέρ του ορίου στα πανεπιστημιακά τμήματα, αφού, όπως είπε, είναι κακό να εισάγονται υποψήφιοι με 6, ενώ μίλησε για μαθητές του Λυκείου Θουρίας που εθελοντικά βοηθούν σε προβλήματα της περιοχής.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης επικρότησε την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην κατασκευή ραμπών, ενώ ρώτησε αν τα νέα γήπεδα που θα κατασκευαστούν στα Αρφαρά θα έχουν αποδυτήρια στα οποία θα έχουν πρόσβαση άτομα με καροτσάκι.

Ο Τάσος Νιάρχος, τέλος, μίλησε για θέματα που έχουν προκύψει σε σχολεία του Δήμου.

Οι απαντήσεις του δημάρχου Καλαμάτας
Απαντώντας ο δήμαρχος Καλαμάτας στις παραπάνω ερωτήσεις – επισημάνσεις, ξεκίνησε μιλώντας για την Πολιτική Προστασία στο Δήμο. Όπως ανέφερε, είναι σε εγρήγορση για να συνεχίσει να δίνει μάχη με τα έκτακτα περιστατικά, ενώ ευχαρίστησε τους εθελοντές για την προσφορά τους, δηλώνοντας πως θα συνεχίσει να τους στηρίζει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.

Στόχος του Δήμου, τόνισε, είναι η ενίσχυση των πυροσβεστικών οχημάτων του Δήμου και ευελπιστεί ότι άμεσα θα προστεθούν πέντε ακόμα.

Σχετικά με τον τουρισμό, δήλωσε ότι πήγε εξαιρετικά η περιοχή παρά την πανδημία.

Για δε το θέμα των καθαριστριών, ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να δοθεί λύση, ενώ εξήγησε ότι γίνεται τιτάνια προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα στα σχολικά συγκροτήματα.

Για το ζήτημα των ΚΔΑΠ, απάντησε ότι η Δημοτική Αρχή «θέλει το καλό τους» και ανέφερε ότι θα ζητηθεί περαιτέρω χρηματοδότηση, ενώ δήλωσε ότι, όπως και να ’χει, το θέμα θα λυθεί, «έστω και με παιδιά που θα μπουν σε αυτά τα Κέντρα ως επισκέπτες».

Για τα ζητήματα της ΔΕΥΑΚ, δήλωσε ότι ο ίδιος έχει ζητήσει ΕΔΕ, για να συμπληρώσει ότι κάποιοι έχουν ευθύνη και, αν χρειαστεί, θα λογοδοτήσουν.

Για το ζήτημα των συνεδριάσεων, ανέφερε ότι δεν έχει πρόβλημα να γίνονται δια ζώσης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα τα μέλη του Συμβουλίου να είναι εμβολιασμένα ή να έχουν νοσήσει, άρα να μπορούν να διεξαχθούν κανονικά τα Συμβούλια.

Για το θέμα της ΚΑΚ, είπε ότι απαιτείται αναδιάρθρωση, κάτι που θα γίνει, αλλά καθυστέρησε λόγω της πανδημίας,

Για την περίπτωση της Άνθειας, απάντησε ότι το αν θα κηρυχθεί μια περιοχή ή όχι πυρόπληκτη, δεν έχει σχέση με τις αποζημιώσεις και αυτές θα δοθούν κανονικά.

Απαντώντας στον κ. Σταματόπουλο, είπε ότι υπάρχουν θέματα στη Μικρομάνη και αυτά θα λυθούν, ενώ για τις παράνομες συνδέσεις στο Φ600 ανέφερε ότι και ο ίδιος έχει πληροφορίες και θα γίνουν σχετικές ενέργειες.

Στον Γιώργο Λαζαρίδη απάντησε ότι οι ράμπες είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν ακόμα σημαντικότερες παρεμβάσεις.

Πανδημία
Μετά τις παραπάνω ερωτήσεις – παρεμβάσεις, ακολούθησε η συζήτηση του εκτός ημερησίας θέματος που αφορούσε στην πανδημία, τις κινήσεις του Δήμου και τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.

Την ενημέρωση έκανε ο Μανώλης Μάκαρης, που μίλησε για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή, ενώ πρότεινε να δημιουργηθεί στην Καλαμάτα εμβολιαστικό κέντρο, κάτι που θα φέρει την απαιτούμενη αύξηση στον εμβολιασμό.

Επίσης, πρότεινε περαιτέρω ενημέρωση των δημοτών μέσω των ΜΜΕ και να γίνονται εμβολιασμοί στα δημοτικά ιατρεία. Παράλληλα, εξήγησε ότι πλέον στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες κλίνες και έτσι θα πρέπει να επιστρατευτούν αυτές των ιδιωτικών, ενώ πρότεινε να επιστρατευτούν γιατροί για το Νοσοκομείο Καλαμάτας αφού υπάρχει υποστελέχωση.

Απευθυνόμενος δε στο δήμαρχο Καλαμάτας, σχολίασε ότι μέχρι σήμερα έχει χειριστεί καλά το πρόβλημα, όμως οι προσπάθειες του Δήμου έχουν ατονήσει και θα πρέπει να συνεχιστούν εντονότερα.

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος απηύθυνε κάλεσμα στους δημότες να εμβολιαστούν, ενώ κατά τη γνώμη του δεν είναι πρόβλημα η μη ύπαρξη εμβολιαστικού κέντρου στην Καλαμάτα, αλλά το ότι δεν υπάρχουν άτομα που θέλουν να εμβολιαστούν.

Πρόσθεσε, δε, ότι θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί περισσότεροι γιατροί, ενώ έκλεισε ζητώντας να γίνει έκκληση για εμβολιασμό και να παραχωρήσει ο Δήμος χώρο για εμβολιαστικό κέντρο, αν χρειαστεί.

Ο Βασίλης Τζαμουράνης δήλωσε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι απογοητευτικό, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει όλοι να πείσουν όσους περισσότερους μπορούν.

Κι αυτός με τη σειρά του ανέφερε ότι δε χρειάζεται εμβολιαστικό κέντρο στην Καλαμάτα, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα μέτρα που ελήφθησαν και, μάλιστα, τα χαρακτήρισε ατελέσφορα.

Αποτέλεσμα του τοπικού lockdown, είπε, είναι ουσιαστικά η πρόωρη λήξη της τουριστικής περιόδου, αφού αποχώρησαν πολλοί τουρίστες, ενώ υποστήριξε ότι οι αλλαγές που έγιναν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έχουν συνέπειες στους πολίτες.

Τέλος, εκτίμησε ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί θα μπούμε όλοι σε περιπέτειες, για να προσθέσει ότι το Σώμα μπορεί και οφείλει να διαμαρτυρηθεί για τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Η Μαρία Οικονομάκου ανέφερε ότι χρόνια τώρα όλοι ζητούν προσλήψεις στην υγεία, αλλά τελικά η κατάσταση δεν αλλάζει, ενώ πρόσθεσε ότι η προσπάθεια για εμβολιασμό δεν αποδίδει.

Μάλιστα, η κα Οικονομάκου πρότεινε έξω από τα σχολεία να υπάρξουν εμβολιαστικές μονάδες, προκειμένου, αν θέλει κάποιος μαθητής να εμβολιαστεί, να το κάνει εκείνη τη στιγμή. Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι αυτή η κίνηση είναι περισσότερο για ενημέρωση, αφού «δεν μπορείς να πιέσεις κάποιον να εμβολιαστεί».

Τέλος, ζήτησε να μάθει πόσοι υπάλληλοι του Δήμου έχουν εμβολιαστεί, αφού είναι κι αυτοί που δίνουν το παράδειγμα στους δημότες.

Ο Δημήτρης Οικονομάκος ζήτησε περισσότερες ενημερωτικές εκδηλώσεις για τον εμβολιασμό, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση για «αναστολές εργασίας» ήττα της κυβέρνησης. Κλείνοντας ζήτησε προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος δήλωσε ότι η δημιουργία νέου εμβολιαστικού κέντρου θα προκαλέσει περισσότερα ερωτηματικά στους δημότες και έτσι τάχθηκε κατά αυτής της πρότασης, καθώς τα ήδη υπάρχοντα κέντρα επαρκούν. Δήλωσε, δε, ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας, ενώ εκτίμησε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει κάνει ό,τι περνούσε «από το χέρι του».

Σχολίασε ακόμη ότι οι επαγγελματίες ήθελαν γεμάτα καταστήματα και όχι κρούσματα, κάτι που ήταν αδύνατον να συμβεί, γι’ αυτό και έπρεπε να περιμένουμε αυτή την εξέλιξη.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν κι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκτός των επικεφαλής, ενώ για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μίλησε η διοικήτρια, που είναι και επικεφαλής παράταξης, Ελένη Αλειφέρη.

Η κυρία Αλειφέρη ζήτησε από το Σώμα μια κοινή προσπάθεια προκειμένου να πειστεί η κοινωνία να εμβολιαστεί, ενώ επισήμανε ότι στο νοσοκομείο γίνεται αγώνας ώστε οι ασθενείς να μπορέσουν να αναρρώσουν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους, ανεξαρτήτως του αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Σχετικά με τους μη εμβολιασμένους ασθενείς, είπε ότι από το Νοσοκομείο Καλαμάτας γίνεται συχνά αναφορά σε αυτούς, όχι επειδή θέλουν να διχάσουν ή να δημιουργήσουν οποιονδήποτε διαχωρισμό στην κοινωνία, αλλά γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλουν να κάνουν τον ανεμβολίαστο κόσμο να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να παίζουν και να υποτιμούν τη νόσο.

Τα κενά και οι προσλήψεις
Στη συνέχεια η κα Αλειφέρη είπε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τις προσλήψεις και τις κενές θέσεις, όπως ανέφεραν και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού αν υπήρχαν κάπου γιατροί που περίμεναν να διοριστούν, το θέμα θα λυνόταν.

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας, εξήγησε, έχει τα χρήματα να προσλάβει και επικουρικούς γιατρούς και γιατρούς με μπλοκάκι, παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν γιατροί, κάτι που δε συμβαίνει μόνο αυτό το διάστημα, αλλά και στο παρελθόν. Αν υπήρχαν γιατροί, σχολίασε, το νοσοκομείο θα μπορούσε με άνεση και ασφάλεια να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι η ίδια από τον Οκτώβριο έχει δει δύο προκηρύξεις παθολόγων που αφορούσαν τέσσερις γιατρούς ανά προκήρυξη αλλά κατέληξαν άγονες.

Βέβαια, ξεκαθάρισε ότι αυτό δε σημαίνει ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν έχει την ισχύ να αντιμετωπίσει την έξαρση που υπάρχει σήμερα, ενώ κάλεσε τους επικεφαλής να το επισκεφθούν για να δουν πώς λειτουργεί. Λειτουργία που συνεχίζεται χάρις στο σχεδιασμό που είχε γίνει από το Νοέμβριο, προκειμένου να μπορέσει το Ίδρυμα να αντιμετωπίσει αυτό που βιώνει τώρα.

Η ψευδαίσθηση και ο εφησυχασμός
Μιλώντας για τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, είπε ότι πέρασαν πολύ αθόρυβα για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, δε χάθηκαν νέοι άνθρωποι ώστε η κοινωνία να ταρακουνηθεί, υπήρξε άνετη νοσηλεία και όσοι άνθρωποι χάθηκαν, ήταν μεγάλης ηλικίας ή είχαν υποκείμενα νοσήματα. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση στην κοινωνία ότι τα πράγματα δεν είναι σοβαρά και αρκετοί πίστεψαν ότι «το πολύ πολύ να νοσήσουν», ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν και άνθρωποι που λένε ότι καλύτερα να νοσήσουν παρά να εμβολιαστούν.

Κάπως έτσι αθόρυβα πέρασαν τα προηγούμενα κύματα και αρκετοί πίστεψαν ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί έτσι.

Η πανδημία αυτή τη στιγμή
Μιλώντας για την τωρινή κατάσταση, η κα Αλειφέρη διέψευσε αρχικά το επιχείρημα ότι φταίει η επισκεψιμότητα, όπως υποστήριξαν κάποιοι, καθώς όσοι νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν είναι επισκέπτες του νομού, αλλά μόνιμοι κάτοικοι. Άρα, κατά την ίδια, τούτο το κύμα δεν προκλήθηκε από τους επισκέπτες, αλλά είναι αποτέλεσμα των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού της Καλαμάτας και, κυρίως, της Μεσσηνίας.

Πέραν των εμβολιασμών, είναι αποτέλεσμα και του μεγάλου συνωστισμού, κι έτσι προκλήθηκε μεγάλη μεταδοτικότητα.

Τέλος, σχολίασε ότι όλοι, κουρασμένοι από τα προηγούμενα lockdown, δεν τηρούσαν τα μέτρα.

Η παραπάνω κατάσταση, συνέχισε, έγινε πολύ ξαφνικά και, μάλιστα, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το πέρασμα από το στάδιο 2 στο 3 έγινε μόλις σε μιάμιση μέρα.

Πάντως, ανέφερε ότι ο αριθμός των εισαχθέντων έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, όμως οι νοσηλείες αυτή τη στιγμή είναι βαριές και, μάλιστα, υπάρχουν διασωληνώσεις.

Από την πλευρά της, εξέφρασε φόβο για τη συνέχεια, όχι τόσο από πλευράς πλήθους κρουσμάτων, αλλά από πλευράς βαρύτητας των νοσηλειών. Το θέμα δεν είναι οι αριθμοί, παρατήρησε, αυτοί αντιμετωπίζονται, το θέμα είναι πόσο βαριά νοσούν, ενώ προέβλεψε ότι θα χαθούν νέοι άνθρωποι.

Τα ραντεβού που χάθηκαν
Επίσης η κα Αλειφέρη ανέφερε ότι δεν ενστερνίζεται τις απόψεις που είχαν προηγηθεί ότι τα νοσοκομεία υπολειτουργούν, αλλά επισήμανε πως η πανδημία είναι ένα γενικότερο πρόβλημα για το Σύστημα Υγείας. Έτσι, το να συσσωρευτεί το πρόβλημα μόνο στα νοσοκομεία είναι λάθος, αφού αυτά τα Ιδρύματα είναι το τελευταίο πεδίο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν ισχύει ότι έχουν καταργηθεί όλα τα τακτικά ιατρεία, απλά χρειάστηκε να δοθούν χώροι για να μην υπάρχουν εξεταζόμενοι πιθανόν θετικοί σε αναμονή στο χώρο των τακτικών ιατρείων.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να κλειστούν λίγο λιγότερα ραντεβού, αλλά συνεχίζονται κανονικά.

Για τα δε τακτικά χειρουργεία, είπε πως λόγω της εκρηκτικής κατάστασης έχουν αναβληθεί, όχι όμως επείγοντα χειρουργεία, αφού αν γίνονταν τα τακτικά, θα χρειάζονταν επιπλέον 25 κλίνες.

Εμβολιασμοί στο προσωπικό του Νοσοκομείου
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποσοστό των εμβολιασμών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, είπε ότι στους γιατρούς εξ αρχής ήταν μεγάλο, αλλά υπάρχουν και κάποιοι αντιεμβολιαστές, που όμως είναι λίγοι.
Σχετικά με τους νοσηλευτές, οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει φτάνουν το 85%, ενώ συνεχώς ανεβαίνουν οι εμβολιασμοί και στο λοιπό προσωπικό.

Η ίδια εκτίμησε ότι δε θα δημιουργηθεί θέμα από την αναστολή που ξεκινά σήμερα, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για το τι θα γίνει αν προκύψουν κενές θέσεις.

Η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου
Μιλώντας για τη βοήθεια που μπορεί να δοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, η κα Αλειφέρη δήλωσε στενοχωρημένη που η κατάσταση έχει υποτιμηθεί από μέρος της κοινωνίας και υπάρχουν άνθρωποι που τους δόθηκε ένα όπλο να προστατέψουν τον εαυτό τους για να αντεπεξέλθει καλύτερα σε μια νόσο, αλλά δεν το χρησιμοποίησαν. Έτσι, ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να εστιάσει σε αυτό και να καλέσει τον κόσμο που δεν έχει μέχρι τώρα εμβολιαστεί να το πράξει.

Δήμαρχος Καλαμάτας
Το λόγο τελευταίος πήρε ο δήμαρχος Καλαμάτας που μίλησε για τις κινήσεις που έχουν γίνει από το Δήμο όλο αυτό το διάστημα. Το θέμα, επισήμανε, είναι κρίσιμο, ειδικά αυτή την περίοδο που η κατάσταση της πανδημίας στην περιοχή δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία, με την τάση του επιδημιολογικού φορτίου να δείχνει περαιτέρω αύξηση.

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στη Μεσσηνία, είπε ότι προφανώς θα επηρεάσουν κάποιους οικονομικά, όμως πρέπει όλοι να σεβαστούμε τις αποφάσεις, να τα τηρήσουμε και να είμαστε περισσότεροι προσεκτικοί.

Κλείνοντας επανέλαβε ότι μόνο με τον εμβολιασμό μπορεί να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση και κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση