Εργαλείο του Λαϊκισμού και της Δημαγωγίας ο Ανορθολογισμός

Εργαλείο του Λαϊκισμού και της Δημαγωγίας ο Ανορθολογισμός

Δε θέλει να κοπάσει το κύμα ενός μηδενιστικού Λαϊκισμού και Δημαγωγίας στις ημέρες μας. Το κύμα του ανορθολογισμού φουντώνει. Το ανορθολογικό περνά υπόγεια μέσα στο ορθολογικό και το αλλοιώνει. Αρνείται την πραγματικότητα, παραβιάζοντας τους κανόνες λογικής.

Με τη φυγή στο αβασάνιστο, στις εύπεπτες ψευδείς ειδήσεις, χωρίς μόχθο, απορρίπτει εύκολα ό,τι απαιτεί γνώση, ό,τι απαιτεί λογικό έλεγχο.

Εχθρός του Λαϊκισμού και της Δημαγωγίας ο ορθολογισμός, που είναι απαραίτητος για να γνωρίζει ο καθένας μας πότε να αμφισβητεί και πότε να εμπιστεύεται.

Ο Λαϊκισμός είναι ασθένεια που χτυπά, κυρίως, αυτούς που δεν έχουν την ανοσία της διανοητικής δύναμης.

Στον αστερισμό του Λαϊκισμού εμπεριέχεται και η στρατηγική του διχασμού, της πίεσης του ψέματος και των ακατάσχετων υποσχέσεων. Να μην έχει κανείς παράπονο για τα πάντα και τα αντίθετά τους.

Με την παντιέρα του Λαϊκισμού ντύνεται ο πιο αντικοινωνικός ατομισμός.

Κάπως έτσι εμφανίζονται οι αντιεμβολιαστές ως θύματα καταπίεσης ενός διχαστικού αυταρχικού κράτους.

Το αντιμνημονιακό και αντιεμβολιαστικό κίνημα, το διχαστικό κλίμα και το είπα – ξείπα μεγάλωσαν στην αγκαλιά του Λαϊκισμού.

Η συναίνεση και η πολιτική σύνθεση είναι μία ουτοπία που χρησιμοποιείται μόνο ως σύνθημα, δεν είναι παρά αφηρημένες διατυπώσεις χωρίς βάθος και ειλικρίνεια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο αντιεμβολιασμός στη χώρα μας είναι, κυρίως, αριστερόστροφος. Παρόμοια περίπου ανθρωπολογική διαίρεση είχε εμφανιστεί με το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο.

Το ερώτημα είναι εάν οι αντιλήψεις περί αντιεμβολιασμού μορφοποιηθούν πολιτικά.

Κακά τα ψέματα, ο Λαϊκισμός όταν θεριεύει, Σύρριζα ξεριζώνει τα πάντα.

Του Μιχάλη Σούμπλη