Εστίαση Καλαμάτας: «Ανάσα» έφερε το καλοκαίρι, ο χειμώνας όμως προβλέπεται δύσκολος

Εστίαση Καλαμάτας: «Ανάσα» έφερε το καλοκαίρι, ο χειμώνας όμως προβλέπεται δύσκολος

Οι επιπτώσεις του τοπικού lockdown – Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους της εστίασης

Ακόμα ένα καλοκαίρι με σκαμπανεβάσματα υπό το καθεστώς της πανδημίας ήταν το φετινό, με τους ιδιοκτήτες της εστίασης να καταγράφουν εν μέρει αύξηση στην κίνηση. Όμως, όπως τονίζουν, αυτό το ποσοστό ανόδου δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μεγάλη ζημιά από το συνεχόμενο κλείσιμο, φέρνοντας την εστίαση στα όριά της.

«Αν κάνουμε έναν απολογισμό του φετινού καλοκαιριού από τις 3 Μαΐου που ανοίξαμε, θα μπορούσαμε να χωρίσουμε την περίοδο σε δύο κομμάτια. Ο Μάιος ξεκίνησε πάρα πολύ καλά και σε αυτό πιθανόν συνέβαλε η διάθεση του κόσμου να βγει αμέσως μετά το Πάσχα», δηλώνει στο «Θ» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος.

Και συνεχίζει: «Παρατηρήσαμε μια πτώση το μήνα Ιούνιο, η οποία όμως αντικαταστάθηκε από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου από μια μεγάλη αύξηση της κινητικότητας, που θύμισε κάτι από τα παλιά. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να τονιστεί ότι όλο αυτό δεν μπορεί να καλύψει το χαμένο τζίρο κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Όμως, αυτό είναι κάτι που μπορεί να δώσει την ελπίδα ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι λίγο καλύτερα, εφόσον ξεμπερδέψουμε με το φαινόμενο της πανδημίας».

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση που πρόκειται να επικρατήσει στον κλάδο της εστίασης κατά το προσεχές διάστημα και ιδιαίτερα το χειμώνα, λόγω της απαγόρευσης εισόδου σε ανεμβολίαστους πολίτες στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων.

Όπως εξηγεί ο κ. Ζαγάκος, «έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη που οι εξωτερικές δραστηριότητες για αρκετά καταστήματα της εστίασης ευνοούνται σχεδόν όλο το χρόνο. Βέβαια, υπάρχουν δραστηριότητες συναδέλφων που αφορούν αμιγώς σε κλειστούς χώρους κι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Είναι κάτι το οποίο είχαμε θίξει και στα άλλα δύο κλεισίματα, το προηγούμενο διάστημα, αφού αυτές οι δραστηριότητες αντιμετώπιζαν και θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα».

Η πορεία των εμβολιασμών στον κλάδο
Όσον αφορά στο κομμάτι των εμβολιασμών, σημειώνει ο Α. Ζαγάκος: «Η υποχρεωτικότητά τους στους εργαζομένους και τους ιδιοκτήτες της εστίασης προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο με τη μορφή που έγινε στους υγειονομικούς. Νομίζω ότι είναι ένα τείχος ανοσίας που μπορούμε να χτίσουμε κι εμείς στις επιχειρήσεις μας, δεδομένου ότι το ζήτημα αφορά μεγάλο ποσοστό εργαζομένων στην εστίαση πανελλαδικά».

Οι μέχρι τώρα εμβολιασμοί των εργαζόμενων, εξηγεί ακόμη, «είναι σε υψηλά επίπεδα, κρίνοντας από τα καταστήματα της περιοχής μας, μιας και είμαστε πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ελλάδας στον τομέα. Από τις επόμενες μέρες, δε, ελπίζουμε να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, αφού το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι σε χώρους της εστίασης οφείλουν να προσκομίζουν δύο rapid test με δική τους επιβάρυνση κάθε εβδομάδα, δημιουργεί εύλογα οικονομικό πρόβλημα σε αρκετούς. Όπως ανακοινώνεται, όμως, δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν περαιτέρω υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, αλλά αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο προς στιγμήν».

Ο χαμένος τζίρος από το διαχωρισμό κλειστών και ανοιχτών χώρων
Δεν προσβλέπουν σε περαιτέρω μέτρα στήριξης για την εστίαση, υπογραμμίζει ο Α. Ζαγάκος, αφού «αρχικά περιμένουμε να υλοποιηθούν τα προηγούμενα, μιας και δεν έχουν εκταμιευθεί κεφάλαια επανεκκίνησης. Ένα μεγάλο μέρος συναδέλφων έχουν μείνει εκτός ενίσχυσης, αφενός για λόγους τυπικούς και αφετέρου για λόγους που οφείλονται στο ότι δεν έγινε διαστρωμάτωση, αλλά οριζόντια εκτίμηση του προβλήματος».

Με την τωρινή εικόνα, σημειώνει, «δε θεωρώ ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης, και, εάν υπάρξει, θα είναι συμβολική. Δυστυχώς θα πρέπει να διαχειριστούμε “τα του οίκου μας” ο καθένας για να μπορέσει να επιβιώσει σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή και να διατηρήσει τις όποιες θέσεις εργασίας -που είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα τα οποία έχει ο χώρος.

Σχετικά με αυτό, ας φροντίσουμε κι εμείς να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα την επόμενη χρονιά».

Η ελπίδα, υπογραμμίζει, «είναι ότι μόλις ξεπεραστεί αυτή η υγειονομική κρίση, η περιοχή μας συγκεκριμένα, αλλά και η χώρα ευρύτερα, θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον, τουλάχιστον στο κομμάτι του τουρισμού».

Το lockdown στη Μεσσηνία
«Η παράταση του τοπικού lockdown ήταν κάτι που περιμέναμε, αφού το ίδιο είχε συμβεί στην Κρήτη, αλλά και σε άλλα μέρη νωρίτερα», εξηγεί ο ίδιος.

Είναι γεγονός, καταλήγει, ότι «το κλείσιμο στη 1.00 το βράδυ επηρεάζει συγκεκριμένο αριθμό επιχειρήσεων, ο οποίος είναι πραγματικά αυτός που έχει υποστεί και το μεγαλύτερο πλήγμα από το μεγάλο χώρο της εστίασης».

Της Χριστίνας Μανδρώνη