Μ. Χρυσομάλλης: Τοποθέτηση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της εκπροσώπησης συμφερόντων

Μ. Χρυσομάλλης: Τοποθέτηση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της εκπροσώπησης συμφερόντων

«Αφού τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ενδιαφέρει το νομοσχέδιο για το lobbying αλλά το πώς ο κ. Βορίδης ή ο κ. Πλεύρης μπορούν να είναι στην ίδια κυβέρνηση με τον κ. Χρ. Στυλιανίδη, να σας απαντήσω, κύριοι συνάδελφοι!» τόνισε σκωπτικά ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Μίλτος Χρυσομάλλης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη ρύθμιση της εκπροσώπησης συμφερόντων ή αλλιώς “lobbying”. «Μπορούν γιατί οι αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή οι αρχές του φιλελευθερισμού, της ελεύθερης οικονομίας, του “μικρού” κράτους, οι αρχές στα εθνικά και μεταναστευτικά ζητήματα, είναι αρχές που πλέον έχουν ευρεία πλειοψηφική και κοινωνική βάση και αυτές τις αρχές έχουν ασπαστεί στελέχη που κάποτε ίσως να μην τις ασπάζονταν».

Αναφερόμενος στο θέμα του lobbying, σημείωσε ότι, όπως προκύπτει από πλήθος ερευνών, αν εφαρμόζεται κατά τρόπο δεοντολογικό, ακέραιο και διαφανή, τότε μετατρέπεται σε ένα θετικό εργαλείο εξυπηρέτησης του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος, ενώ οι κυβερνήσεις που έχουν νομοθετήσει σωστά για το lobbying, έχουν ωφεληθεί από τις εξειδικευμένες πληροφορίες που παρέχουν οι λομπίστες κατά τη λήψη αποφάσεων.

«Επιτέλους, η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο για κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει ρυθμιστεί. Και αντί να το ψηφίσει η αντιπολίτευση επί της αρχής, εισπράττουμε άρνηση και σχόλια για γονατογράφημα. Ποια τα επιχειρήματα; Ο ανασχηματισμός, η ακρίβεια κ.λπ.! Ρωτάς πού χρήζει βελτίωσης το νομοσχέδιο και η απάντηση είναι: “Να, το tweet που είχε κάνει ο Κυρανάκης”!».

Ο Μεσσήνιος βουλευτής αναφέρθηκε και στην κατάργηση 153 εξαιρέσεων από την κινητικότητα, την οποία χαρακτήρισε μια καλή βάση εκκίνησης. Ζήτησε δε από τον υπουργό Εσωτερικών να ξεκινήσει ο έλεγχος και η επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων του Δημοσίου, προκειμένου να γίνει η κινητικότητα πιο ουσιαστική και χρήσιμη.

«Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται και ρυθμίζει ένα θέμα το οποίο για χρόνια ήταν αρρύθμιστο και ενισχύει τη διαφάνεια στον τόπο μας. Το 2012 με κυβέρνηση Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά βρισκόμασταν στη θέση 94 του δείκτη διαφάνειας. Παραδώσαμε το δείκτη στο νούμερο 58 το 2015 και με εσάς, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο δείκτης το 2018 ήταν στο 67! Βέβαια, το δικαιολόγησε και αυτό ο εισηγητής σας. Είπε ότι αυτός ο δείκτης διαφάνειας δεν έχει αντικειμενικότητα, είναι μια αίσθηση. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους!

Δε δικαιούμαστε, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, να μιλάμε εμείς στη Νέα Δημοκρατία για διαφάνεια. Όχι, δικαιούται να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για διαφάνεια, όταν ο κ. Παππάς έκανε τις “δουλίτσες” του και τα “μαγαζιά” του, όπως ο ίδιος τόνιζε, όταν στην κομματική σας εφημερίδα είναι μέτοχος offshore εταιρεία, τον ιδιοκτήτη της οποίας ακόμα δε μας έχετε αποκαλύψει! Κατά τ’ άλλα εμείς δε δικαιούμαστε να μιλάμε και να νομοθετούμε για τη διαφάνεια!», κατέληξε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.