Παμμεσσηνιακό συλλαλητήριο σήμερα στην Καλαμάτα για την υποβάθμιση σχολείων

Παμμεσσηνιακό συλλαλητήριο σήμερα στην Καλαμάτα για την υποβάθμιση σχολείων

Δημοτικό Σχολείο Δωρίου: Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας χθες στον εθνικό δρόμο

Ανυποχώρητοι στον αγώνα τους, αντιδρώντας στον υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου από 6θέσιο και 4θεσιο, γονείς, κηδεμόνες και μαθητές συνέχισαν και χθες την αποχή από τα μαθήματα, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή και κατοίκων, έξω από το σχολείο και κάνοντας πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Δωρίου, καθώς και στον εθνικό δρόμο Καλού Νερού – Τσακώνας.

Σήμερα, στις 12.30 μετά το μεσημέρι, στο Διοικητήριο Καλαμάτας, θα είναι μαζικά παρόντες στο παμμεσσηνιακό συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση Δημοτικών Σχολείων στη Μεσσηνία, όπου συμμετέχουν Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, φορείς και ΟΤΑ.

Όπως τόνισε η πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Δωρίου, Ιωάννα Λυμπεροπούλου: «Μαζευτήκαμε σήμερα (σ.σ. χθες) αντιδρώντας στην υποβάθμιση του σχολείου μας από 6θέσιο σε 4θέσιο χωρίς καμιά προηγούμενη ενημέρωση, ούτε της εκπαιδευτικής κοινότητας ούτε του Δήμου. Χωρίς να μας έχει ενημερώσει κανένας. Ενώνοντας δύο τάξεις, την Ε’ και την ΣΤ’, και τη Γ’ και Δ’ τάξη, υποχρεώνοντας τα παιδιά της Γ’ να κάνουν τα μαθήματα της Δ’ και της Ε’ τα μαθήματα της ΣΤ’ τάξης, γιατί το σχολείο μας έχει λιγότερα παιδιά.

Το κίνητρό τους είναι τελείως αριθμητικό. Το σχολείο μας εξυπηρετεί 9 Τοπικές Κοινότητες, δεν είναι δηλαδή μόνο του Δωρίου, τα παιδιά έρχονται από πολύ μακριά για να κάνουν μάθημα. Σε ό,τι αντίδραση έχουμε κάνει, γραπτά και προφορικά, δεν πήραμε καμία απάντηση από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και για όλο αυτό γίνεται σήμερα και η πορεία, προκειμένου ο κόσμος να ενημερωθεί και να δούμε τι θα μπορούμε να κάνουμε».

Με τη σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας, Παναγιώτης Κουκής, επισήμανε: «Παραβρέθηκα στο Δημοτικό Σχολείο του Δωρίου κατόπιν καλέσματος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Βλέπω ότι η πόρτα είναι κλειστή και είναι ορισμένα παιδιά, όπως μας είπε η διευθύντρια, μέσα, τα οποία κάνουν μάθημα. Δε νομίζω ότι βάσει πανδημίας αυτό που γίνεται στο σχολείο ωφελεί. Έπρεπε να έχουν διαμοιράσει τα παιδιά σε ανάλογες αίθουσες και τάξεις».

Ο ίδιος είπε ότι έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διευθύντρια Π.Ε. Μεσσηνίας αν επιτρέπεται αυτό που γίνεται κι αν είναι νόμιμο ή παράνομο και του απάντησε πως θα στείλει σχετικά στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Ο γονέας και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Γιώργος Ηλιόπουλος, σχολίασε: «Διαμαρτυρόμαστε από την ημέρα που ξεκίνησαν τα σχολεία, θεωρητικά, γιατί σε εμάς εδώ το μάθημα δεν έχει ξεκινήσει, πέρα από 3 – 4 μαθητές που μπήκαν στις τάξεις. Δεν ξέρω τι μάθημα κάνουν. Υποβαθμίζουν το σχολείο μας από 6θέσιο σε 4θέσιο, χωρίς καμία ενημέρωση. Εγώ θα πω και με δόλο. Η απόφαση αυτή έχει παρθεί από τον Ιούνιο, όταν έγιναν οι εγγραφές των μαθητών, και μας κοινοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου. Και λέω ότι είναι με δόλο, γιατί ενώ θα μπορούσαν να έχουν ενημερώσει τους γονείς, να ξέρουμε ότι θα υπάρξει αυτή η υποβάθμιση, δεν το έκαναν. Αυτή η υποβάθμιση δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα […]

Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει ισότιμη εκπαίδευση. Όπως υπάρχει στην Καλαμάτα σε ένα σχολείο εκπαίδευση των παιδιών σωστή, έτσι θέλουμε κι εμείς στο δικό μας το σχολείο να υπάρχει σωστή εκπαίδευση. Δεν μπορούμε να περιορίζουμε τα παιδιά ή να τους επιβάλλουμε να κάνουν τα μαθήματα άλλης τάξης. Δεν μπορεί. Ένα παιδί κάνει τα μαθήματα της Ε’, γιατί πάει στην Ε’. Όχι θα κάνει τα μαθήματα της ΣΤ’, επειδή πάει στην Ε’ και το σχολείο έχει αυτή την έλλειψη. Είναι φοβερό το πρόβλημα που δημιουργεί και μελλοντικά για ανθρώπους που έχουν έρθει από Αθήνα για να μείνουν στην επαρχία… Από τη μία λένε αποκέντρωση και απ’ την άλλη κάνουν ό,τι μπορούν για να μη γίνει αποκέντρωση και να φύγει ο κόσμος από τα χωριά».

Τέλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Δωρίου, Γιώργος Ντόντος, σημείωσε: «Είναι το μοναδικό σχολείο που έχει απομείνει στην περιοχή. Εξυπηρετεί 10 χωριά, όχι μόνο το Δώριο. Και ξαφνικά υποβαθμίζουν το σχολείο, εν μέσω αυτής της ταλαιπωρίας που λέγεται κορωνοϊός. Τουλάχιστον, είπαμε για φέτος τα σχολεία να τα αφήσουν ως έχει.

Θα βγούμε στον κεντρικό δρόμο, αύριο (σ.σ. σήμερα) θα πάμε Καλαμάτα και με τη συμμετοχή του κόσμου, γονιών και συμπατριωτών, θα κάνουμε διαμαρτυρίες και ό,τι καταφέρουμε».

Του Ηλία Γιαννόπουλου