Πράσινο Ταμείο: «Ορθή επανάληψη»… για την πλατεία Γαργαλιάνων

Πράσινο Ταμείο: «Ορθή επανάληψη»…  για την πλατεία Γαργαλιάνων

Με… «ορθή επανάληψη» και… προσθήκη σε αυτή της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στον Άξονα Προτεραιότητας 2 (Α.Π.2) «Αστική αναζωογόνηση & λοιπές δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» στην απόφαση 222.2.2/2021 με θέμα «Ένταξη έργων στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου “Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου”, στον Άξονα Προτεραιότητας 1: “Αστική Αναζωογόνηση”» παρουσιάζεται η ένταξη της ανάπλασης πλατείας Γαργαλιάνων και, μάλιστα, σε ξεχωριστό πίνακα!

Όπως αναφέραμε στο «Θ»: «Πολλά και σοβαρά ερωτήματα προκαλούνται κι εκφράζονται από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου με την οποία εντάσσεται και χρηματοδοτείται το έργο “Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων!”», παρουσιάζοντας τη με αριθμό 222.2.2/2021 απόφασή του, η οποία δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: 6Δ3Η46Ψ844-ΑΚΑ στις 15/09/2021 και ώρα 16:47:03.

Στην απόφαση αναγραφόταν, μεταξύ άλλων, ότι το Δ.Σ. «συγκλήθηκε με την υπ’ αριθ. πρωτ. 6196/13-09-2021 πρόσκληση του προέδρου του, προκειμένου να συζητήσει και να λάβει απόφαση για το θέμα: Ένταξη έργων στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου “Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου”, στον Άξονα Προτεραιότητας 1: “Αστική Αναζωογόνηση”».

Μεταξύ των σχετικών στοιχείων που τέθηκαν υπόψη των μελών του ήταν αποφάσεις που αφορούσαν στον Άξονα Προτεραιότητας (Α.Π.1) και αφού γινόταν αναφορά στις προτάσεις προς το Πράσινο Ταμείο, μεταξύ των οποίων και στη «με αριθμ. πρωτ 005260/2021 πρόταση του Δήμου Τριφυλίας που υποβλήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πράσινου Ταμείου με τίτλο “Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων”, προϋπολογισμού 548.080 ευρώ, καθώς και στην υποβολή των συμπληρωματικών στοιχείων που προβλέπονται βάσει του οδηγού για την ένταξη του έργου», αναγραφόταν ότι κατόπιν των ανωτέρω τα μέλη του Δ.Σ. ομόφωνα αποφασίζουν, μεταξύ άλλων, την ένταξη έργων στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Αστική Αναζωογόνηση» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου»…

«Πώς είναι δυνατόν ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου να εντάξουν έργο σε Άξονα Προτεραιότητας διαφορετικό από εκείνον που έχει λάβει απόφαση το αρμόδιο θεσμικό όργανο του Δήμου Τριφυλίας και του κάθε Δήμου για υποβολή πρότασης;» ήτνα μία από τις απορίες.

Δύο μέρες μετά την αρχική ανάρτηση στη Δι@υγεια, δημοσιεύθηκε «ορθή επανάληψη» της με αριθμό 222.2.2/2021 απόφασης, στην οποία έγινε προσθήκη στην εισήγηση του διευθυντή στοιχείου με αριθμό 5, όπου αναγράφεται «η με αριθμ. 4410/22-06-2021 και κωδικό Περιβαλλοντικό Ισοζυγιο-2021 Πρόσκληση υποβολής προτάσεων στον Άξονα Προτεραιότητας 2 (Α.Π.2) “Αστική αναζωογόνηση & λοιπές δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου” του Χρηματοδοτικού Προγράμματος: Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου για το έτος 2021, με την οποία το Πράσινο Ταμείο καλούσε τους Δήμους της χώρας που έχουν πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων, καθώς και τους Συνδέσμους της αντίστοιχης χωρικής επικράτειας, να υποβάλουν τις προτάσεις τους, σύμφωνα με τον Οδηγό Διαχείρισης Χρηματοδοτικού Προγράμματος: Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου, για τα έτη 2021-2022, στον Άξονα Προτεραιότητας 2 (Α.Π.2) “Αστική αναζωογόνηση & λοιπές δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου”».

Παρουσιάζονται πλέον δύο πίνακες των έργων για τα οποία ελήφθη η απόφαση ένταξης.

Ο πρώτος, «Πρόσκληση 2020 – Β΄ Φάση», περιλαμβάνει εντάξεις έργων για τις οποίες ελήφθη απόφαση στη συνεδρίαση της Τετάρτης του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, οι οποίες, όπως έχουμε αναφέρει, έγιναν έπειτα από αποφάσεις των Οικονομικών Επιτροπών των Δήμων Γορτυνίας, Δωρίδος, Κιμώλου, Οινουσσών, Θήρας, Καισαριανής, Παξών, Σκύρου (2 προτάσεις) για υποβολή πρότασης κάθε Δήμου εξ αυτών στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» 2020 στον Άξονα Προτεραιότητας 1 (Α.Π.1) «Αστική αναζωογόνηση» του Πράσινου Ταμείου!

Στο δεύτερο πίνακα αναγράφεται «Πρόσκληση Π.Ι. 2021» και περιλαμβάνεται ως δικαιούχος μόνο ο Δήμος Τριφυλίας για το έργο «Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων» με ποσό ένταξης 328.848 ευρώ.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ενώ στη Δι@υγεια δημοσιεύθηκε… «ορθή επανάληψη» δύο μέρες αργότερα από την αρχική ανάρτηση, στην ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου ακόμα και χθες το μεσημέρι υπήρχε με ενεργό σύνδεσμο το αρχείο της απόφασης που δημοσιεύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου και όχι η «ορθή επανάληψη»!

Του Ηλία Γιαννόπουλου