Στη Βουλή φέρνει ο Π. Μαντάς τα ζητήματα στελέχωσης του ΕΣΥ

Στη Βουλή φέρνει ο Π. Μαντάς τα ζητήματα στελέχωσης του ΕΣΥ

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, τα θέματα στελέχωσης και προσλήψεων των ιατρών στο ΕΣΥ, καθώς και της έλλειψης κινήτρων και της γραφειοκρατίας που καθυστερούν τις προσλήψεις, ειδικά για τα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας της επαρχίας.

Με επίκαιρη ερώτησή του που αναμένεται να απαντηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο κ. Μαντάς ζητά ενημέρωση για τον κυβερνητικό σχεδιασμό αναφορικά με το έκτακτο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που προσλήφθηκε στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρεται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα «δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάποιος σαφής προγραμματισμός» από την πλευρά της κυβέρνησης, ο οποίος να αφορά στο έκτακτο προσωπικό του ΕΣΥ, σημειώνοντας έμμεσα την ανάγκη να υπάρξει διαδικασία για τη μονιμοποίησή του.

Επίσης, ζητά να μάθει για τις ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα που υφίσταται σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της ελληνικής περιφέρειας, στα οποία συστηματικά εδώ και χρόνια προκηρύσσονται θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού οι οποίες όμως μένουν ακάλυπτες. Κατά τον κ. Μαντά σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα οφείλεται είτε στο χαμηλό ενδιαφέρον από την πλευρά των επαγγελματιών υγείας για τις θέσεις αυτές, γεγονός που υποδεικνύει ότι απαιτούνται περισσότερα κίνητρα, είτε σε γραφειοκρατικούς ή άλλους λόγους που οδηγούν συνήθως σε σημαντικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα οι θέσεις να παραμένουν ακάλυπτες για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σε άλλο σημείο της ερώτησής του, ωστόσο, ο κ. Μαντάς αναγνωρίζει τη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κυρίως μέσω ενίσχυσης του ΕΣΥ με επιπλέον κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Ημερήσιας Φροντίδας (ΜΗΦ), καθώς και κρίσιμων υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα.

Παράλληλα, σημειώνει το μεγάλο αριθμό έκτακτων προσλήψεων που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, γεγονός που επιτρέπει στο δημόσιο σύστημα υγείας να διατηρείται σε απρόσκοπτη λειτουργία, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε πριν από μερικούς μήνες, αλλά και εν όψει του υπόλοιπου φθινοπώρου και του χειμώνα.