Στόχος να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία της Μεσσηνίας

Στόχος να μείνουν ανοιχτά  τα σχολεία της Μεσσηνίας

Στόχος είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν δια ζώσης και να μη χρειαστεί τηλεκπαίδευση, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με συνεργασία και μέτρα προστασίας, υποστήριξαν στο «Θάρρος» οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Στον 6ο όροφο του Διοικητηρίου, όπου στεγάζονται οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, βρεθήκαμε λοιπόν χθες και μιλήσαμε με τους επικεφαλής για τη νέα σχολική χρονιά, τα κενά και, κυρίως, πώς και αν θα μπορέσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν δια ζώσης.

Θεοφανεία Σιούτη: Με θρησκευτική ευλάβεια η τήρηση των μέτρων
Σύμφωνα με τη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Πρωτοβάθμιας Μεσσηνίας, Θεοφανεία Σιούτη, η χρονιά ξεκίνησε με λίγα κενά, εκτιμώντας ότι μέχρι τα τέλη του μήνα, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση αναπληρωτών, αυτά θα καλυφθούν. Καθαριστικός παράγοντας σε αυτό, σχολίασε, ήταν και οι διορισμοί που έγιναν, αφού «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μόνιμο προσωπικό σε ένα σχολείο τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τα ίδια τα σχολεία. Επιτυγχάνεται έτσι μια βάση εκπαιδευτικών, τα παιδιά δεν αλλάζουν συνεχώς εκπαιδευτικό, ενώ και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται πολύ διαφορετικά όταν γνωρίζουν ότι έχουν πλέον μόνιμο διορισμό από το να περιμένουν κάθε χρονιά πού και αν θα τοποθετηθούν».

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας στα σχολεία, η κα Σιούτη ανέφερε ότι για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία θα πρέπει να υπάρχει αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε τις μάσκες, τα αντισηπτικά και τις αποστάσεις.

Είναι γεγονός, πρόσθεσε, ότι η δια ζώσης διδασκαλία είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά και ευχήθηκε με τη σειρά της αυτός ο τρόπος διδασκαλίας να συνεχιστεί.

Τέλος, απευθυνόμενη στους μαθητές τούς ζήτησε να τηρούν τα μέτρα, ενώ καταλαβαίνει και η ίδια ότι είναι δύσκολη η μάσκα, αλλά «αν θέλουν να έχουν το συμμαθητή τους στο προαύλιο για να παίξουν στο διάλειμμα, θα πρέπει όλοι να τα τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια».

Νίκος Πεφάνης: Πρέπει να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά
Με τη σειρά του, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας δήλωσε ότι γίνονται όλες οι κινήσεις που απαιτούνται προκειμένου να κατανεμηθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό σωστά και να καλυφθούν τα περισσότερα κενά.

Στη συνέχεια θα αποσταλούν στοιχεία με όποια κενά παραμένουν, προκειμένου το υπουργείο να προχωρήσει στην πρόσληψη αναπληρωτών και να υπάρχει πλήρης κάλυψη.

Σχετικά με την πανδημία και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ανέφερε ότι αυτά μεταβάλλονται συνεχώς, αφού πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση που μέρα με τη μέρα αλλάζει. Πάντως, χθες δεν αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή self test.

Κλείνοντας και απευθυνόμενος στους μαθητές, ο κ. Πεφάνης είπε ότι «πρέπει να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και για να γίνει αυτό πρέπει όλοι να συνεργαστούμε. Να εμβολιαστούμε, προκειμένου να καταφέρουμε η φετινή σχολική χρονιά να είναι διαφορετική από τις δύο προηγούμενες».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση