Συνεργασία Αυτοδιοίκησης και Αστυνομίας για εγκληματικότητα και ενδοοικογενειακή βία

Συνεργασία Αυτοδιοίκησης και Αστυνομίας για εγκληματικότητα και ενδοοικογενειακή βία

Η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνική Αστυνομία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και κοινωνικών φαινομένων που βρίσκονται σε έξαρση, όπως τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, απασχόλησε συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος με το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ.

Στη σύσκεψη έλαβαν ακόμη μέρος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Κάρναβος, ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Μαρκόπουλος και ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ, Ιωάννης Καραγιάννης.

Στενή συνεργασία

«Η ασφάλεια των πολιτών είναι καθολικό κοινωνικό αίτημα και πρέπει να ικανοποιηθεί και να αναπτυχθεί σε τοπικό επίπεδο. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να ενδυναμωθεί η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των αστυνομικών τμημάτων με τη Δημοτική Αστυνομία όπου υπάρχει» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών της ΕΛΑΣ θα απελευθερωθούν δυνάμεις οι οποίες θα ενισχύσουν την παρουσία των αστυνομικών στις γειτονιές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. «Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα που βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα, πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, οι οποίες είναι στελεχωμένες από εξειδικευμένο προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και γίνονται δέκτες των συγκεκριμένων περιστατικών. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να υπάρχει επικοινωνία με τα τοπικά αστυνομικά τμήματα για να προλαμβάνεται το ενδεχόμενο τέλεσης εγκληματικών ενεργειών» επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν σ’ αυτή τη δράση τα έξι γραφεία ενδοοικογενειακής βίας που θα λειτουργήσουν σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η διοργάνωση ημερίδας όπου θα αναλυθούν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και θα κατατεθούν προτάσεις από ειδικούς επιστήμονες για την αντιμετώπισή τους.