Θεία Λειτουργία για την εορτή της Γενέσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας της «Γιάτρισσας»

Θεία Λειτουργία για την εορτή  της Γενέσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας της «Γιάτρισσας»

Ψηλά στον Ταΰγετο, στο μεγάλο προσκύνημα της Μάνης, στην Ιερά Μονή Παναγίας της «Γιάτρισσας», ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ τέλεσε χθες τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Γενέσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, κατά τη διάρκεια της οποίας, χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον αρχιδιάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλη, μέσα σε κλίμα ιεράς κατάνυξης, συγκίνησης και εκκλησιαστικής τάξης.

Κατά τη Θεία Λειτουργία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Δαβάκης και Κρητικός, ο δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Ανδρεάκος, οι αντιδήμαρχοι Αν. Μάνης κ.κ Δρακουλάκου και Καπασούρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αν. Μάνης κ.κ. Λιγνός, Γεωργακάκος και Φιλιππάκος, ο δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Μάνης κ. Βαβαρούτσος, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, πύραρχος κ. Γεωργανάς και ο διοικητής Π.Υ. Γυθείου, αντιπύραρχος κ. Γραφάκος.

Εσπερινός

Την προηγούμενη μέρα στον ίδιο χώρο

τελέστηκε Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, όπου χοροστάτησε μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, συμπαραστατούμενος υπό πολλών κληρικών και του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής π. Χρυσοστόμου Πανταζή.

Στο Αναλόγιο έψαλε η βυζαντινή χορωδία του πρωτοψάλτου Παναγιώτου Τζανάκου. Πλήθος δε προσκυνητών, ακόμη και με πεζοπορία οκτώ ωρών ως τάμα από το Γύθειο, μέσα από το μονοπάτι του Ταϋγέτου, προσήλθαν στη χάρη της Γιάτρισσας.

Ο μητροπολίτης άρχισε το κήρυγμά του με τη φράση: «Το πρώτο που ζήτησε να βάλει στο πυρόπληκτο σπίτι του, ήταν το εικόνισμα της Παναγίας». Και συνέχισε: «Αυτό δηλώνει πίστη. Αυτό φανερώνει εμπιστοσύνη στην Παναγία. Ελπίδα, απαντοχή, παρηγοριά στη δοκιμασία, υπομονή, ξαναφτιάξιμο του νοικοκυριού. Με την Παναγία προστάτιδα και βοήθεια. Το αληθινό αυτό περιστατικό φαίνεται εκ πρώτης όψεως απλό. Όμως, κρύβει τρανή αλήθεια.

Να είστε βέβαιοι, χριστιανοί μου, η Παναγία ακούει τα αιτήματά μας, βλέπει τον πόνο μας, διαισθάνεται τις θλίψεις μας. Και προστρέχει και μας παρηγορεί, μας ενδυναμώνει με υπομονή και ελπίδα. Γίνεται το στήριγμά μας. Και ακόμη μεσιτεύει για μας, για τον καθένα μας, στον Υιό της, τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστό.

Το ζήτημα είναι εμείς καταθέτουμε τον πόνο μας στη Παναγία; Υιοθετούμε την γλυκιά παρηγοριά της; Προσευχόμαστε εν μετανοία και ταπεινώσει μπροστά στην εικόνα της και ικετεύουμε: Δέσποινα βοήθησον;

Η πραγματικότητα δηλώνει: “Πολλαί αι μάστιγες του αμαρτωλού” και “πολλαί αι θλίψεις των δικαίων”. Αλλά καταφύγιον πνευματικόν η Παναγία μας, “η έτοιμη αντίληψις των προς αυτήν προστρεχόντων, η μόνη προστασία των πιστών»».

Στην Ακολουθία του Εσπερινού παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αντοπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Βερούτης, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Γιαννημάρας, συνοδευόμενος από αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής Λακωνίας, ταξίαρχος κ. Πολίτης, ο πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου και περιφερειακός σύμβουλος κ. Τατούλης και ο δημοτικός σύμβουλος Ανατολικής Μάνης κ. Φιλιππάκος.