Τιμές κάτω από περσινά επίπεδα για την κορινθιακή σταφίδα -Πάνε για κινητοποιήσεις οι παραγωγοί

Τιμές κάτω από περσινά επίπεδα για την κορινθιακή σταφίδα -Πάνε για κινητοποιήσεις οι παραγωγοί

Συνεχίζεται ο τρύγος για την κορινθιακή σταφίδα, με τους παραγωγούς να προσπαθούν να μην πουλήσουν σε χαμηλές τιμές. Πάντως, όπως δείχνει η αγορά, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να κρατηθούν οι τιμές παραγωγού στα περσινά επίπεδα.

Ο κ. Γεώργιος Παπαλέκας, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Γεώργιος Ι. Παπαλέκας», που ασχολείται με την επεξεργασία τυποποίηση και εμπορία της κορινθιακής σταφίδας στην περιοχή του Κιάτου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «έχει ξεκινήσει ο τρύγος και αρχίσαμε να παραλαμβάνουμε μικρές ποσότητες σταφίδας. Τιμές ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί. Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη αλλά ποιοτικά είναι μια πολύ καλή χρονιά. Πρόβλημα είναι τα περσινά αποθέματα. Πέρσι η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από 1,60 ευρώ το κιλό και στη συνέχεια έπεσε στα 1,50 ευρώ. Λογικά εκτιμώ ότι είναι πολύ δύσκολο φέτος με τις αποθήκες γεμάτες σταφίδες να κρατηθούν οι τιμές στα περσινά επίπεδα».

Πάντως οι παραγωγοί βλέποντας τις ανατιμήσεις των τιμών στα άλλα τρόφιμα προσπαθούν να μην πωλήσουν σε χαμηλές τιμές το προϊόν τους. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αναπληρωτής διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, «είναι θλιβερό, απογοητευτικό και προκλητικό κάποιοι έμποροι να κάνουν δηλώσεις για τιμή στην σταφίδα 1 ευρώ.

Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, έστω και στο και πέντε. Μια σειρά άλλων προϊόντων έχει στηριχτεί λόγω των προβλημάτων από την πανδημία από την κυβέρνηση. Ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν να υπάρξει παρέμβαση για απόσυρση των αποθεμάτων.

Από τις 26 Ιουλίου περιμένουμε μέτρα να αναλάβει το ΥπΑΑΤ και φτάσαμε Σεπτέμβριο. Ήδη ξεριζώνουν τα αμπέλια τους οι παραγωγοί. Ζητάμε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σταφίδα. Δίνουμε προθεσμία μέχρι τέλος της εβδομάδας να ανακοινώσει μέτρα στήριξης της κορινθιακής σταφίδας.

Αν δεν το κάνει, τότε θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Η ΕΑΣ και η ΠΕΣ δεν ανακοινώνουν τιμές και ζητούν από τους παραγωγούς να μην πουλήσουν κάτω από τα περσινά επίπεδα».