Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Δοκιμασία για το ΕΣΥ το κύμα αναστολής χιλιάδων υγειονομικών

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Δοκιμασία για το ΕΣΥ το κύμα αναστολής χιλιάδων υγειονομικών

Το δρόμο της αναστολής από την εργασία τους επέλεξαν από χθες, 1η Σεπτεμβρίου, 10.000 περίπου ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Παράλληλα, με βάση τα όσα έχουν επισημάνει τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και αν οι επαγγελματίες υγείας εμβολιαστούν εκ των υστέρων, δε σημαίνει ότι θα επιστρέψουν αυτομάτως και στις ίδιες θέσεις που κατείχαν μέχρι πρότινος.

Σημειώνεται ότι στο ποσοστό των δέκα χιλιάδων υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή περιλαμβάνονται γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδων ψυχικής υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Όχι» λέει το ΣτΕ στο πάγωμα των εμβολιασμών

Την ίδια ώρα, προσωρινό «όχι» ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο αίτημα που είχε σταλεί για πάγωμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε γιατρούς και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Σχετικά με αυτό, υπογραμμίζεται ότι η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ πάρθηκε έπειτα από τέσσερις συνολικά αιτήσεις που είχαν καταθέσει νωρίτερα νοσοκομειακοί γιατροί και διοικητικό προσωπικό από όλη τη χώρα, ενώ οι αιτήσεις αφορούσαν 115 προσφεύγοντες.

Στο “κόκκινο” οι νοσοκομειακοί που μένουν πίσω

Για πρωτόγνωρες συνθήκες εργασίας μιλά ήδη το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, δεδομένου ότι οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην υγεία που απέμειναν πίσω δέχονται αυξημένη πίεση, αφενός, λόγω της πρωτοφανούς έλλειψης προσωπικού και, αφετέρου, λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που επικρατούν από τη σταδιακή επιδείνωση της πανδημίας.

Κάλυψη κενών θέσεων

Πάντως, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα, και σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, η πλατφόρμα που άνοιξε χθες 1η Σεπτεμβρίου για τη μελλοντική πρόσληψη επικουρικού προσωπικού προς κάλυψη των κενών θέσεων που δημιουργήθηκαν λόγω των χιλιάδων αναστολών εργασίας, θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες, ενώ επίκειται η έκδοση σχετικής ανακοίνωσης που θα περιλαμβάνει αναλυτικό οδηγό για τη διαδικασία.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για μετακινήσεις του προσωπικού εντός των δομών της ίδιας ΥΠΕ, αλλά και για συγχώνευση τμημάτων και κλινικών σε όλα τα νοσοκομεία ανά τη χώρα.

Της Χριστίνας Μανδρώνη