Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τα διαγνωστικά κέντρα

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις  τα διαγνωστικά κέντρα

Την αναστολή των προγραμματισμένων απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, έπειτα από επαφή που είχαν με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Οι κινητοποιήσεις τους ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τις 12 Οκτωβρίου και αφορούσαν στο πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), όμως έπειτα από παράκληση του υπουργού για να μπορέσει να εξετάσει το θέμα, προχώρησαν σε αναστολή.

Τις δε κινητοποιήσεις του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στηρίζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας.

Άδικο μέτρο
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να λύσει το θέμα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback). Επίσης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών πως πιστεύει ότι το μέτρο του clawback είναι άδικο.

Ζήτησε, λοιπόν, να υπάρξει αναστολή των κινητοποιήσεων και να έχει μία παράταση χρόνου έως τις 30/10, προκειμένου να απαντήσει στο πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2020 και το 2021, πέραν της υφιστάμενης έξτρα χρηματοδότησης των 30 εκατομμυρίων ευρώ (15 εκατ. ευρώ για το 2020 και 15 εκατ. ευρώ για το 2021).

Δεσμεύσεις
Από τη μεριά του Συντονιστικού Οργάνου ζητήθηκε η ελάττωση της προείσπραξης του claw back για το 2021, για την οποία ο υπουργός είπε ότι θα προσπαθήσει να βρει λύση, χωρίς να δεσμευτεί γιατί είναι ζήτημα νομικό. Επιπλέον, ενημέρωσε ότι θα υπάρξει πρόταση για διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγήσουν στη μεγάλη μείωση του clawback έως και την κατάργησή του.

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι στις 30/10 ή την 1η/11 θα υπάρξει συνάντηση μαζί τους για την απάντηση όλων αυτών των θεμάτων που του τέθηκαν.

Από την πλευρά τους οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί προειδοποίησαν την κυβέρνηση, μέσω του Θάνου Πλεύρη, ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας από τις αρχές Νοεμβρίου και μετά, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με το υπουργείο Υγείας.