Η αθέατη δουλειά του Τμήματος Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Η αθέατη δουλειά του Τμήματος Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Βίντεο με την “Επανασυντήρηση- Μια Συνάντηση σε Δεύτερο Χρόνο”

Οι συντηρητές αρχαιοτήτων είναι οι… αφανείς ήρωες των μουσείων, των αρχαιολογικών αντικειμένων και των μνημείων, όμως η δουλειά τους είναι εξίσου πολύτιμη για τη διατήρηση της εθνικής μας κληρονομιάς και συνάμα ιδιαίτερα δύσκολη.

Ο εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης, με εκδηλώσεις από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου σε όλη την Ελλάδα, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει το έργο αυτών των αθόρυβων εργατών, διαπιστώνοντας ότι αυτό έχει τη δική του μαγεία.

Στην Καλαμάτα επιλέχθηκε να φωτισθεί μια ακόμη πιο αθέατη πλευρά, η “Επανασυντήρηση-Μια Συνάντηση σε Δεύτερο Χρόνο», μέσα από ένα βίντεο που προβλήθηκε χθες από το Τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης και στο εξής «ταξιδεύει» στο διαδίκτυο.

Πίσω από τα γυρίσματα του μικρού αυτού «ντοκιμαντέρ» βρίσκονται οι κυρίες Σταυρούλα Πουλυμενέα και Ευγενία Σπάλα, τις οποίες το «Θ» συνάντησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας.

«Η συντήρηση είναι μια ολόκληρη επιστήμη. Έχει προηγηθεί πολλή δουλειά στο κομμάτι της τεκμηρίωσης, της λήψης αποφάσεων και της εφαρμογής θεραπειών συντήρησης και αποκατάστασης» μας είπε η κα Σπάλα, η οποία διαπιστώνει ότι ο κόσμος βρίσκει μεγάλο ενδιαφέρον για τη δουλειά τους, έχοντας στο μυαλό του μια εικόνα ενός πολύ ήρεμου ανθρώπου που στέκεται απαλά πάνω από τα αντικείμενα και τα φροντίζει.

Το διαδίκτυο και εκδηλώσεις όπως ο εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να δει από πιο κοντά αυτόν τον αθέατο κόσμο.

Από την πλευρά της, η Σταυρούλα Πουλυμενέα μάς είπε ότι η επανασυντήρηση δίνει την ευκαιρία για μια καινούργια, πιο μοντέρνα ματιά, πάνω στα αντικείμενα. Από το 2018 έχει εκπονηθεί μελέτη για τον επανέλεγχο των αρχαιοτήτων του Μουσείου Καλαμάτας –διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική, καθώς με το χρόνο παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα, όπως διάβρωση στα υλικά ή αποκολλήσεις.

Κάποια από τα αντικείμενα είχαν να συντηρηθούν 50-60 χρόνια και μερικά θα χρειαστεί να αποκολληθούν και να συναρμολογηθούν από την αρχή. Τη διαδικασία συντήρησης διευκολύνει η διαρκής επιστημονική εξέλιξη, με την εφαρμογή νέων μεθόδων και υλικών και την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνικών.

Όπως εξηγεί η κα Πουλυμενέα, η νέα τάση στο εργαστήριο των συντηρητών που θα φανεί στα μάτια του κοινού στα μουσεία και στα μνημεία είναι ο διακριτός διαχωρισμός του αυθεντικού αντικειμένου από τη συνθετική ύλη, με χρωματική απόκλιση ή ακόμα και την επιλογή κενού στη θέση του χαμένου μέλους ή θραύσματος.

Εορταστικές εκδηλώσεις για 4η χρονιά σε όλη την Ευρώπη
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς εορτάζονται για 4η χρονιά, με πλήθος εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και θα κορυφωθούν την Κυριακή 10 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – E.C.C.O.), με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και την ανάδειξη της σημαντικής συνεισφοράς της επιστήμης αυτής στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με μια σειρά ψηφιακών δράσεων, αλλά και εκδηλώσεων με φυσική παρουσία, τα εργαστήρια συντήρησης σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν το κοινό να γνωρίσει τις αθέατες πλευρές του επαγγέλματος του συντηρητή. Οι επισκέπτες θα μυηθούν στα μυστικά της συντήρησης με εικονικές και μη επισκέψεις σε εργαστήρια, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους,

θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.

Τις δράσεις συντονίζουν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επίσημος εκπρόσωπος της ECCO στη χώρα μας, και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Δείτε το βίντεο εδώ

Παρακολουθήστε τις εκδηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: https://www.facebook.com/dsanm.culture/

https://el-gr.facebook.com/icom.helleniccommittee

https://www.facebook.com/Ssaette-411804812331784

https://www.facebook.com/ArchaiologikoMouseioMessenias/

Χ.Ε.