Η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Καλαμάτας ορθώνει τοίχο ενάντια σε πλειστηριασμό κατοικίας 70χρονης

Η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Καλαμάτας ορθώνει τοίχο ενάντια σε πλειστηριασμό κατοικίας 70χρονης

«Δε θα αφήσουμε “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”» τόνισε με παράσταση διαμαρτυρίας χθες έξω από το υποκατάστημα της Alphabank στην Καλαμάτα η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων, υπερασπιζόμενη 70χρονη που κινδυνεύει να χάσει το δυάρι διαμέρισμά της, έπειτα από πλειστηριασμό που έγινε γι’ αυτό πριν από ορισμένους μήνες στο Κρανίδι.

«Πρόκειται», όπως σημειώνεται σχετικά από την Επιτροπή, «για περιστατικό που δείχνει τη στάση που κρατούν τα διάφορα γραφεία διαχείρισης χρεών και οι τράπεζες, αφού η συγκεκριμένη γυναίκα που ζει με την πενιχρή σύνταξη των 347 ευρώ το μήνα καλείται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Μάλιστα, η τράπεζα είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα συμβεί στις 22 του μήνα, ενώ μετά την κινητοποίηση των συνταξιούχων και εργατικών συνδικάτων έδωσε διορία ως τις 31 Οκτώβρη…

Η 70χρονη δεν είχε καν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εφόσον διατηρούσε περίπτερο που πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει (δεν ανανεώθηκε η άδειά της), ενώ δε λαμβάνει ούτε σύνταξη χηρείας, εφόσον ο σύζυγός της, όσο ζούσε, δεν μπόρεσε να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω έλλειψης ενσήμων. Προσπαθεί να τα φέρει βόλτα με σύνταξη υπερήλικα και απέκτησε το σπίτι της με δάνειο, όσο είχε το περίπτερο».

«Η τράπεζα έβγαλε το διαμέρισμα στον πλειστηριασμό μέσα σε περίοδο καραντίνας για την πανδημία το 2020», κατήγγειλε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα, Παναγιώτης Κουφαλάκος, υπογραμμίζοντας πως «για την αποφυγή αντιδράσεων η ηλεκτρονική διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε συμβολαιογραφείο στο Κρανίδι»!

Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, δεν είναι η μόνη περίπτωση αυτή, αφού δεκάδες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και απειλούνται με εξώδικα.

Στη χθεσινή παράσταση απαιτήθηκε να σταματήσουν άμεσα οι διαδικασίες κατά της 70χρονης, ενώ στο πλευρό των συνταξιούχων ήταν τα Σωματεία Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας και Εργαζομένων Ιδιωτικού Τομέα.

Το θέμα, άλλωστε, απασχόλησε την πρόσφατη σύσκεψη οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων και στην Καλαμάτα, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα, όπου πάρθηκε απόφαση για μαζική συμμετοχή και δράση κατά τέτοιου είδους πλειστηριασμών.

Στην απαράδεκτη, τέλος, στάση της τράπεζας που αρνήθηκε και κάθε συνάντηση με την επιτροπή των συνταξιούχων, οι τελευταίοι απάντησαν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν καμιά έξωση, καλώντας το λαό να οργανώσει την πάλη του. Σημείωσαν ταυτόχρονα πως θα είναι “παρών” όπου και όποτε χρειάζεται και με νέα κινητοποίηση την ημέρα που εισαγγελέας και κρατικοί λειτουργοί θα τολμήσουν να προβούν σε κατάσχεση και έξωση της 70χρονης.