Κακοκαιρία «Αθηνά»: Συνεδρίασαν τα Συντονιστικά Όργανα της Μεσσηνίας

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Συνεδρίασαν τα Συντονιστικά Όργανα της Μεσσηνίας

Συνεδρίασε χθες το πρωί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου.

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στην αίθουσα «Π. Φωτέας» του Διοικητηρίου, αλλά και με τηλεδιάσκεψη, έλαβαν μέρος ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας κ. Χαντζής, υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΕ Μεσσηνίας των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας, Τεχνικών Έργων, Διεύθυνσης Υγείας, Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εκπρόσωπος Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Λιμενικού και Στρατού, καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων της ΠΕ Μεσσηνίας, των εθελοντικών οργανώσεων και λοιπών εμπλεκομένων φορέων (ΓΟΕΒ, ΜΟΡΕΑΣ, Διεύθυνση Δασών).

Κατά τη διάρκειά της, δε, συζητήθηκε η ετοιμότητα των υπηρεσιών της ΠΕ Μεσσηνίας, η διασφάλιση της επικοινωνίας και ο συντονισμός δράσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και η λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης, ετοιμότητας και καταστολής, προς αντιμετώπιση κινδύνων από εκδήλωση πλημμυρικών και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα ο κ. Αναστασόπουλος, αφού παρουσίασε τις πραγματοποιηθείσες παρεμβάσεις σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν πυρόπληκτες περιοχές, αναφέρθηκε σε αντίστοιχα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον υπόλοιπο νομό, καθώς και στην κατάσταση του οδικού δικτύου και των τεχνικών έργων απορροής των ομβρίων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Δήμων επισήμαναν τεχνικά ζητήματα των περιοχών ευθύνης τους όπως έργα συντήρησης αντιπλημμυρικών έργων, ζητήματα κατολισθήσεων, έργα καθαρισμού ρεμάτων κ.λπ.

Οι δε εκπρόσωποι των υπηρεσιών (Π.Υ., Λιμενικό, Στρατός, ΕΛ.ΑΣ) αναφέρθηκαν εκτενώς στις δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα αξιοποίησης των εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας στο έργο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διατυπώθηκε η ανάγκη περαιτέρω εξοπλισμού τους για τις ανάγκες εκπλήρωσης του έργου τους.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της αναβάθμισης του δικτύου ΓΟΕΒ Παμίσου, καθώς και τα απαιτούμενα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.


Δήμος Καλαμάτας
Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, συνεδρίασε χθες με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Ζαφειρόπουλο να εκπροσωπεί το Δήμο Καλαμάτας.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ο συντονισμός δράσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης, ετοιμότητας και καταστολής, ως προς την αντιμετώπιση κινδύνων από εκδήλωση πλημμυρικών και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας προς αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων, εν όψει της χειμερινής περιόδου 2021 – 2022».

Σημειώνεται ότι το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου έχει ήδη προχωρήσει στην επικαιροποίηση του σχεδίου  «Δάρδανος» που είναι σε ισχύ και το οποίο έχει αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους με την Πολιτική Προστασία φορείς.