ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας: Αποκλεισμός μειοψηφίας από επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής

ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας: Αποκλεισμός μειοψηφίας από επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής

Στις 30 Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο ρεπορτάζ, από το οποίο προκύπτει ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, απέρριψε το αίτημα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Κοσμόπουλου, να είναι αναπληρωτής του στην επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης στην ανασκαφή των αρχαίων στην Πλατεία Υπαπαντής, ένα αίτημα που στήριξε και ο επικεφαλής της παράταξης «Πρότυπος Δήμος», Βασίλης Τζαμουράνης.

Δεν αναφέρθηκε καμία σοβαρή δικαιολογία γι’ αυτόν τον αποκλεισμό, μάλιστα αναφέρεται ότι όταν ο κ. Τζαμουράνης επισήμανε ότι το θέμα των αρχαίων της Υπαπαντής το ανέδειξαν οι μειοψηφίες, διατυπώθηκε απαξιωτικό, ειρωνικό σχόλιο από τον εκπρόσωπο του δημάρχου.

Με βάση το άρθρο αυτό, κρίνουμε αναγκαίο να αποδοκιμάσουμε τη συμπεριφορά του δημάρχου. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι, όταν σύσσωμος ο λαός της Καλαμάτας, και όχι μόνο, απαιτούσε την ανάδειξη των Αρχαίων της Υπαπαντής, στο πλαίσιο της ανάπλασης της πλατείας, τόσο η Δημοτική όσο και η Περιφερειακή Αρχή έδειχναν επιφυλακτική έως αρνητική στάση, με διαρκείς παλινωδίες.

Δεν ξεχνάμε ότι μετά τη συνάντηση του δημάρχου της Καλαμάτας με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το Σεπτέμβριο του 2020, ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι θα συμφωνήσουν «με ό,τι πουν το υπουργείο Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και οι αρχαιολόγοι». Ωστόσο, όταν ελήφθη η απόφαση από τους παραπάνω αρμόδιους φορείς και εγκρίθηκε τελικά η σωστική ανασκαφή των Αρχαίων της Υπαπαντής από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, το Μάρτιο του 2021, ο δήμαρχος Καλαμάτας ξέχασε τις δηλώσεις τους περί συμφωνίας με ό,τι πει το υπουργείο και εξέφρασε και πάλι τη διαφωνία του με ορισμένα σημεία της απόφασης.

Πιστοί στην εξαγγελία μας ότι θα επαγρυπνούμε διαρκώς για την υλοποίηση της ανάδειξης των Αρχαίων της Υπαπαντής, αποδοκιμάζουμε τη στάση της Δημοτικής Αρχής και την καλούμε να δεχθεί ως αναπληρωτή του δημάρχου τον εκπρόσωπο της μείζονος μειοψηφίας στην επιτροπή της παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής.

Η σημασία του έργου αυτού είναι τεράστια από κάθε πλευρά για την πόλη μας και δε χωρούν μικρόψυχες ενέργειες που δικαιολογημένα υπονομεύουν για μια ακόμη φορά την εμπιστοσύνη των πολιτών μας, όσον αφορά στην αληθινή βούληση της Δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής.

Νομαρχιακή Επιτροπή Κινήματος Αλλαγής Μεσσηνίας