Μέγαρο Χορού Καλαμάτας: Τελευταία εβδομάδα για την έκθεση «Μνήμον Φως»

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας: Τελευταία εβδομάδα για την έκθεση «Μνήμον Φως»

Πλήθος φιλότεχνων και πολλά σχολεία έχουν επισκεφθεί μέχρι στιγμής την έκθεση ζωγραφικής «Μνήμον Φως» με έργα του Χρήστου Μποκόρου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, την οποία διοργανώνει ο Εικαστικός Τομέας της Κ.Ε. «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παναγιώτη Λαμπρινίδη, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο ιστορικός Τέχνης και επιμελητής του Μουσείου Μπενάκη, Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, ενώ οι επισκέπτες φεύγουν εντυπωσιασμένοι από τα έργα. Αυτά είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικιακές ομάδες και τα υλικά πάνω στα οποία έχουν αποτυπωθεί, δίνουν την ευκαιρία για επεξεργασία του έργου και, κατ’ επέκταση, της τέχνης της ζωγραφικής.

Παράλληλα, οι μικρότεροι σε ηλικία μαθητές, σε συνεργασία με τους δασκάλους τους, δημιουργώντας μικρές καλλιτεχνίες, μαθαίνουν την ιστορία, ζωγραφίζοντας και συζητώντας.

Άλλωστε, πάντοτε μια επίσκεψη σε ένα χώρο τέχνης είναι μια καλή αφορμή για την εκπαιδευτική κοινότητα να αναπτύξει συζήτηση για ποικίλα θέματα και πολύ περισσότερο εν όψει της επετείου 28ης Οκτωβρίου.

Στον δε κατάλογο της έκθεσης ο κ. Λαμπρινίδης σημειώνει: «Οι αξίες του Ελληνισμού, όπως μας δείχνει η ιστορία, διανύουν το χρόνο ως “άσβεστο φως” που σηματοδοτεί την πορεία του ανθρώπου στο πνευματικό του ταξίδι.

Ο Ελληνισμός φαίνεται ότι δε στηρίζεται στο πλεονέκτημα μιας “υλικής ισχύος”. Αυτό που του δίνει τη ζωντάνια, τη διάρκεια και την πειθώ, είναι εκείνο που καλεί τον άνθρωπο σε μια ψυχική εγρήγορση, σε ένα παντοτινό “τώρα”.

Οι επαναστάτες του 1821 ξεπερνώντας τα όρια του ατομικού ωφελιμισμού , έδειξαν την αληθινή ψυχή τους. Σήμερα 200 χρόνια μετά, αξίζει να θυμόμαστε αυτά τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του ελληνισμού, τα οποία ορίζουν και το όποιο μέλλον του, αλλά και να μάθουμε να τα επιθυμούμε.

Η έκθεση “Μνήμον Φως” με έργα του Χρήστου Μποκόρου ήταν η επιλογή μου για την κεντρική εικαστική έκθεση του Εικαστικού Τομέα του Δήμου μας αυτή την ιδιαίτερη επετειακή χρονιά. Με την πραγματοποίηση της έκθεσης στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας δίνεται συνέχεια στο εικαστικό μας πρόγραμμα μετά τις πολυσυζητημένες εκθέσεις μας: “Δασκαλάκης, Μαδένης, Ρόρρης”, “Νέοι Χαράκτες: 2018-19”, “Επιλογές” με έργα καθηγητών και σπουδαστών της ΑΣΚΤ, “Νίκος- Γαβριήλ Πεντζίκης” και “Α. Τάσσος”, “Σπύρος Παπαλουκάς – Βασίλης Θεοχαράκης” και “Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών”».

-Διάρκεια: 25 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά και Σαββατοκύριακο, 10.00-22.00

-Είσοδος δωρεάν

-Τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του ιού COVID-19 και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.