Μία ιδιαίτερη επίσκεψη στα γραφεία του “Θάρρους” από Γάλλους φιλέλληνες

Μία ιδιαίτερη επίσκεψη στα γραφεία του “Θάρρους” από Γάλλους φιλέλληνες

Αν και ζουν και εργάζονται χρόνια στο Παρίσι, η σκέψη τους είναι στην Ελλάδα, αφιερώνοντας τον ελεύθερο χρόνο τους στο να προάγουν την Ελληνική Ιστορία και τον Ελληνικό Πολιτισμό, η δε καρδιά τους αποδεδειγμένα χτυπά ελληνικά.

Ο λόγος για τον Νίκο Πίτσο (Nicolas Pitsos) και τη Βίκυ Ωτ (Vicky Haut), ιστορικός ο πρώτος και ηθοποιός η δεύτερη, Έλληνες οι οποίοι ζουν στο Παρίσι, όπου εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια έχει ιδρυθεί ο Σύλλογος «ΜΕΡΑΚΙ», του οποίου και προΐστανται.

Μέλη του εν λόγω συλλόγου είναι κυρίαρχα Γάλλοι και Γαλλίδες που ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Για το λόγο αυτό οι δραστηριότητες του συλλόγου στρέφονται κυρίως σε εκδηλώσεις και διαλέξεις με το παραπάνω αντικείμενο. Κάθε χρόνο, δε, όπως με πληροφόρησαν, επισκέπτονται και μια ελληνική πόλη που τους κινεί το ενδιαφέρον. Φέτος είχαν επιλέξει την Καλαμάτα. Μάλιστα, από το Παρίσι ακόμα, ο Νίκος είχε έρθει σε επαφή με το «Θάρρος», προκειμένου να κλείσει την ημέρα της επίσκεψής τους στις εγκαταστάσεις μας, που ήταν η χθεσινή.

Ήρθε, λοιπόν, χθες το πρωί ένα γκρουπ 10 ατόμων, με συνοδούς τον Νίκο και τη Βίκυ, δύο πραγματικά απίθανα άτομα, που ήταν ειλικρινέστατα χαρά μου που τους γνώρισα. Επί σχεδόν δύο ώρες οι Γάλλοι «ρουφούσαν» κάθε πληροφορία τόσο για την ιστορία της τυπογραφίας όσο και για τις σημαντικές ιστορικές στιγμές, μέσα από το «Θ», της Ελλάδας και της Καλαμάτας.

Έχω κάνει άπειρες ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις του «Θ», αλλά νομίζω πως η χθεσινή ήταν με έναν ιδιαίτερο τρόπο μοναδική.

Πραγματικά τους ευχαριστώ, μέσα από την καρδιά μου, γι’ αυτό το ταξίδι… αναμνήσεων!

Βίκυ και Νίκο, σας ευχαριστώ ιδιαίτερα…
Άντα Αποστολάκη