«Μουδιασμένα» ξεκίνησε η φετινή ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία

«Μουδιασμένα» ξεκίνησε η  φετινή ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία

Ξεκίνησε η ελαιοποίηση των πρώτων ποσοτήτων μαυρολιάς στο Νομό Μεσσηνίας και τα πρώτα άγουρα έλαια είναι πραγματικότητα. Βασικό χαρακτηριστικό της σεζόν η μικρή παραγωγή, αλλά και η προσδοκία των παραγωγών για υψηλότερες τιμές.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κόκκινος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Νηλέας: «Τις προηγούμενες μέρες, έπειτα από πολύ καιρό ξηρασίας, έριξε αρκετές ποτιστικές βροχές στη Δυτική Μεσσηνία, αλλά όχι σε όλες τις ζώνες με ελιές.

Η βροχή σίγουρα έκανε καλό στα δέντρα. Όμως, οι πρώτες ελαιοπεριεκτικότητες δεν ξεπερνούν το 10%, δηλαδή για ένα κιλό μαυρολίσιου ελαιολάδου απαιτούνται 10 κιλά καρπού ή και παραπάνω, ανάλογα με την περίσταση. Αν ακολουθήσει ηλιοφάνεια 10 με 15 μέρες, τότε σίγουρα η εικόνα με τις ελαιοπεριεκτικότητες θα αλλάξει άρδην προς το καλύτερο».

Το μαυρολίσιο βγαίνει πάντα μετά το αγουρέλαιο των Αγίων Αποστόλων, που φέτος έπιασε για τα 10 πρώτα βυτία που εξήχθησαν μια τιμή στα 4,20 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, το μαυρολίσιο πιάνει συνήθως τιμή 40 λεπτά κάτω από το αγουρέλαιο των Αγίων Αποστόλων, οπότε ακούγονται τώρα εδώ τα 3,80 ευρώ. Πέρσι το πρώτο μαυρολίσιο έφυγε, σύμφωνα με τον ίδιο, προς 3,20 ευρώ ανά κιλό.

Καταστροφή στην ενδοχώρα λόγω ξηρασίας

Το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου εκτιμά πως θα αρχίσει η ελαιοποίηση στην ενδοχώρα του νομού, όπου κυριαρχούν κορωνέικες, αλλά και βρώσιμες Καλαμών, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας, Σταύρος Αδαμόπουλος. Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ξηρασία στην περιοχή, καθώς μέσα σε έξι μήνες έχει ρίξει μόλις μια βροχούλα τον Ιούνιο.

Στην ενδοχώρα της Μεσσηνίας, λέει ο ίδιος, το 99% των ελαιώνων είναι ξηρικοί. Πρόβλημα αντιμετωπίζει από την ξηρασία και η Καλαμών της περιοχής, που έχει γίνει σαν… σταφίδα πάνω στο δέντρο.

Όπως λέει ο κ. Αδαμόπουλος, η παραγωγή της Καλαμών εκεί αναμένεται μόλις στο 20% μιας κανονικής χρονιάς, όμως κι όση συλλεγεί θα έχει ποιοτικά προβλήματα, οπότε μάλλον θα πάει για ελαιοποίηση.