Νοσοκομείο Καλαμάτας-Εθελοντές αναζητεί η μελέτη για την επίδραση του Μεσσηνιακού ελαιολάδου στην υγεία

Νοσοκομείο Καλαμάτας-Εθελοντές αναζητεί η μελέτη για την επίδραση του Μεσσηνιακού ελαιολάδου στην υγεία

Προχωρά η πρωτοποριακή κλινική μελέτη για την ευεργετική επίδραση του πολυφαινολικού μεσσηνιακού ελαιολάδου στην υγεία, όμως πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλους εθελοντές σε Αθήνα και Καλαμάτα. 

Όπως σημείωσε ο υπεύθυνος για τη μελέτη, διευθυντής της Καρδιολογικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 20 άτομα στη Μεσσηνία και 20 άτομα από την Αθήνα, όμως χρειάζονται κι άλλοι εθελοντές, με ιδανικό να φθάσουν τους 100.

Η μελέτη γίνεται από το Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε συνεργασία με το Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη.

Πρωτοποριακή μελέτη
Όπως είχαν εξηγήσει όλοι οι συμμετέχοντες ιατροί στην αρχική παρουσίαση που έγινε στην Καλαμάτα το καλοκαίρι, πρόκειται για την πρώτη κλινική μελέτη που θα γίνει σε ελληνικό έδαφος με εξειδικευμένο ελαιόλαδο, με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες, και αφορά στην πρόληψη από τις καρδιαγγειακές νόσους.

Η εν λόγω μελέτη θα εξετάσει το κατά πόσο η διαφορά στην περιεκτικότητα των φαινολών μέσα στο κάθε ελαιόλαδο που θα δοκιμαστεί επιδρά στην υγεία.

Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα είναι χρήσιμα, όχι μόνο για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, αλλά γενικότερα για το ελληνικό ελαιόλαδο, ακόμα και για ολόκληρο τον κόσμο. Ενδεχομένως δε αυτή η μελέτη να οδηγήσει και σε συμπεράσματα που, αν επιβεβαιωθούν και με άλλες μεγαλύτερες μελέτες σε άλλες χώρες, μπορεί ακόμα και να αλλάξουν το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στον ισχυρισμό υγείας του ελαιολάδου που αυτή τη στιγμή ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη μελέτη, έπειτα από έρευνα, χρησιμοποιείται το ελαιόλαδο Elettra, που παράγεται στο αγρόκτημα Μπουζαλά στην Κλεισούρα Μεσσηνίας.

Ξεκίνησαν οι πρώτοι 40
Ερωτώμενος από το «Θ» ο διευθυντής της Καρδιολογικής του νοσοκομείου, Μανώλης Μάκαρης, για την πορεία της κλινικής μελέτης, σημείωσε ότι ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 40 εθελοντές (20 από Μεσσηνία και 20 από Αθήνα), αλλά χρειάζονται κι άλλοι για να υπάρχει μεγαλύτερο δείγμα και καλύτερο αποτέλεσμα.

Στους εθελοντές που συμμετέχουν θα μετρηθούν βιοχημικοί, αιματολογικοί και καρδιολογικοί δείκτες, όπως και δείκτες που έχουν σχέση με το ενδοθήλιο των αγγείων. Θα γίνουν μετρήσεις πριν και μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου πολυφαινολικού ελαιολάδου. Μόνη προϋπόθεση σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν είναι να έχουν υψηλή χοληστερίνη με βάση τις ευρωπαϊκές καρδιολογικές οδηγίες. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση και δεν παίζει ρόλο αν παίρνουν ή δεν παίρνουν φάρμακα για τη χοληστερίνη.

Οι εθελοντές θα συμπληρώσουν ένα έντυπο συγκατάθεσης και θα προμηθεύονται το ελαιόλαδο από τους χορηγούς. Η διάρκεια θα είναι περίπου τρεις μήνες, κατά τους οποίους τους δύο θα λαμβάνουν το ελαιόλαδο και τον άλλον όχι. Υποχρέωση είναι η καθημερινή ωμή κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας του ελαιολάδου με υψηλές πολυφαινόλες, που στη ουσία πρόκειται για «καθαρόαιμο» αγουρέλαιο.

Ενδιαφέρον
«Χρειαζόμαστε ανθρώπους που έχουν χοληστερίνη και είτε παίρνουν είτε δεν παίρνουν φάρμακα. Δεν αλλάζουμε τη διατροφή τους, απλώς προσθέτουμε σε αυτή το συγκεκριμένο ελαιόλαδο. Οι πρώτοι εθελοντές που ολοκλήρωσαν τον κύκλο των εξετάσεων μπαίνουν στο πρόγραμμα και τους χορηγούμε το ελαιόλαδο. Μετά 30 ημέρες κατανάλωσης ελαιολάδου θα επανέλθουν για επανέλεγχο», τόνισε ο κ. Μάκαρης.

Ο γιατρός διευκρίνισε ότι έχει υπάρξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη μελέτη από ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα, όμως προς το παρόν μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσοι είναι από Καλαμάτα και Αθήνα, για να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που συμμετέχουν στη μελέτη.

«Μπορεί κάποια στιγμή να επεκτείνουμε το πρόγραμμα και να αξιοποιήσουμε κι αυτούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και από άλλες περιοχές. Είναι πολύ σημαντικό το ενδιαφέρον που έχουμε από όλη την Ελλάδα. Μια συνάδελφος μας πήρε τηλέφωνο από την Αυστραλία και μας είπε ότι υποστηρίζει την προσπάθεια που γίνεται. Περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα. Διότι, όντως, το ελαιόλαδο με τις πολυφαινόλες έχει τον ισχυρισμό υγείας, αλλά με την πολύ υψηλή συγκέντρωση θέλουμε να δούμε πόσο περισσότερο βοηθάει», κατέληξε ο κ. Μάκαρης.

Όποιος από τη Μεσσηνία επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή στην μελέτη, μπορεί να το κάνει στην ηλεκτρονική  διεύθυνση: https://clinicalstudyoliveoil.gr.