Ο Π. Νίκας για τη χρηματοδότηση της παράστασης Λιγνάδη από την Περιφέρεια

Ο Π. Νίκας για τη χρηματοδότηση της παράστασης Λιγνάδη από την Περιφέρεια

"Έκανα το καθήκον μου", αλλά ξέχασε  τα δάκρυα του… αντιπεριφερειάρχη 

Αφού υπήρξε μια σιωπή αρκετών ημερών, προχθές ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με την παράσταση… Λιγνάδη στις φυλακές της Τρίπολης.

Έτσι αυτό που δήλωσε κατά τη διάρκεια του προχθεσινού Περιφερειακού Συμβουλίου είναι ότι έκανε το καθήκον του, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του διευθυντή των φυλακών Τρίπολης για τη χρηματοδότηση εκδηλώσεων του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έδωσε 1.200 ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δράσεις των φυλακών Τρίπολης. Μεταξύ των δράσεων που χρηματοδοτήθηκαν ήταν και παράσταση την οποία σκηνοθέτησε ο κατηγορούμενος Λιγνάδης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εντάχθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Επανάστασης και ήταν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας.

Αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα έκανε προχθές ο επικεφαλής της παράταξης «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο», Γιώργος Δέδες, ο οποίος ενημέρωσε το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες υπογραφές, ώστε το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο τις προηγούμενες μέρες ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, να τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.

Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Δέδε αποτέλεσε την αφορμή για να μιλήσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας για πρώτη φορά για το εν λόγω θέμα.

Ο κ. Νίκας θέλησε να αποσυνδέσει την χρηματοδότηση της Περιφέρειας από το όνομα του ηθοποιού που κρατείται στις φυλακές της Τρίπολης, καθώς σημείωσε ότι «η Περιφερειακή Αρχή ποτέ δεν προώθησε ή δεν έδωσε την αιγίδα σε εκδηλώσεις του Λιγνάδη».

«Ο διευθυντής των φυλακών της Τρίπολης ζήτησε την αιγίδα και την οικονομική στήριξη από την Περιφέρεια για σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας και συνεχίζοντας τόνισε ότι έκανε το καθήκον του ανταποκρινόμενος στο αίτημα της διεύθυνσης των φυλακών και πρόσθεσε ότι το ποσό που διέθεσε η Περιφέρεια ήταν περίπου 1.200 ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νίκας μίλησε για προπαγάνδα (!) και πολιτικά παιχνίδια (!) και κάλεσε τους περιφερειακούς συμβούλους να μη συνδέουν τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το όνομα «Λιγνάδης», παρότι ο ίδιος αποδέχθηκε ότι μεταξύ των εκδηλώσεων που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν και η παράσταση που σκηνοθέτησε ο φερόμενος ως δράστης βαρύτατων εγκλημάτων.

Επί της ουσίας τώρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες στις φυλακές, είτε αφορούν εκδηλώσεις που οργανώνουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι είτε αφορούν ειδικές παραστάσεις γνωστών σχημάτων, είναι μια προσφορά περισσότερο και από αξιόλογη.

Θα ήμασταν, ως εκ τούτου, ευτυχείς εάν οι Περιφέρειες επεδείκνυαν συστηματικά την ευαισθησία και τα αντανακλαστικά που επέδειξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου απέναντι στην παράσταση «Η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς», την οποία ετοίμασε και σκηνοθέτησε στις φυλακές Τριπόλεως ο Δημήτρης Λιγνάδης κρατώντας ο ίδιος το ρόλο του, αδικημένου άλλωστε, «Κολοκοτρώνη».

Το γεγονός, όμως, ότι η Περιφέρεια έθεσε την παράσταση υπό την αιγίδα της είναι συζητήσιμο, ελλείψει μάλιστα τέτοιων ευαισθησιών στο «παλμαρέ» και της ιδίας και άλλων Περιφερειών.

Επέλεξε να κάνει την αρχή με την παράσταση του Λιγνάδη και θα ακολουθήσουν κι άλλα; Θα δούμε. Επίσης το γεγονός ότι την παράσταση που ανέβηκε παρακολούθησε μεταξύ πολλών κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, σπεύδοντας αργότερα να δηλώσει στα κανάλια τη «συγκίνησή» του, είναι ακόμα πιο συζητήσιμο. Και βέβαια, το γεγονός ότι κάποια από αυτά τα κανάλια έδωσαν τόση έμφαση στη συγκίνηση είναι φουλ συζητήσιμο.

Για τη “συγκίνηση”, ιδιαίτερα, υπάρχουν θεατρικές ιστορίες να πούμε στον αντιπεριφερειάρχη και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να κλάψουν με πραγματικό μαύρο δάκρυ. Δεν έχουν, όμως, πρωταγωνιστή τον Κολοκοτρώνη, αλλά ανηλίκους…

Α.Π.