Πλατεία Φιλιατρών: Σοβαρές παρατηρήσεις Συμβουλίου Κοινότητας και δημοτικών συμβούλων

Πλατεία Φιλιατρών: Σοβαρές παρατηρήσεις Συμβουλίου  Κοινότητας και δημοτικών συμβούλων

Με κοινή του επιστολή, το Σάββατο, ο πρόεδρος και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευάγγελος Κοροβίλας, Παναγιώτης Αλευράς, Χαράλαμπος Καναλουπίτης και Παναγιώτης Τσαφαράς, αναφέρονται στη συνεδρίαση του Πε.Συ. Πελοποννήσου το βράδυ της Τετάρτης 13 Οκτωβρίου, παραθέτουν τα σημεία στα οποία αντιτίθενται στην προωθούμενη ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών, τα οποία (εάν τυχόν υιοθετηθούν κι εφαρμοστούν) μεταβάλλουν άρδην και ουσιαστικά “ακυρώνουν” τη συνταχθείσα μελέτη, και καταθέτουν προτάσεις.

Στην επιστολή αναγράφεται: «Παρακολουθώντας την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την οποία συζητήθηκε και το θέμα της ιστορικής πλατείας των Φιλιατρών σχετικά με την ανάπλασή της, παρατηρήσαμε σε άλλα σημεία φωνές λογικής και σε κάποια άλλα προσπάθεια να πεισθούν οι Φιλιατρινοί μέσω έμμεσων απειλών και εκφοβισμών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δήλωση του δημάρχου Τριφυλίας “…πως δε συζητάει με κανέναν για το εν λόγω έργο” και η οποία έγινε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, και με χαρά ακούσαμε από περιφερειακούς συμβούλους, αλλά και από τον ίδιο τον περιφερειάρχη κ. Νίκα, πως δε γίνεται να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο, χωρίς δημόσια διαβούλευση.

Η πόλη των Φιλιατρών, όπως γνωρίζετε, χρόνο με το χρόνο όχι μόνο παρακμάζει, όχι μόνο χάνει την αίγλη της, αλλά με την αφαίμαξη και την αδιαφορία που έχει υποστεί από την Πολιτεία, δεν έχει περιθώρια ούτε για άλλες απώλειες ούτε για άλλα λάθη. Οι πολίτες της προφανώς, έχουν ανάγκη από έργα και μάλιστα από έργα πνοής και θέλουν να τη δουν και πάλι να ακμάζει. Δε νομίζουμε ότι υπάρχει άλλη περιοχή στην Πελοπόννησο η οποία να έχει εκμηδενιστεί και απαξιωθεί όσο η πόλη των Φιλιατρών. Όσο για το αίτημα των πολιτών της για δημόσια διαβούλευση, είναι απολύτως λογικό και σε καμία περίπτωση δεν είναι λόγος, να “αντικατασταθούν” τα Φιλιατρά με κάποια άλλη περιοχή της Πελοποννήσου.

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, φυσικά και χρηματοδοτήσεις επιθυμούμε και έργα χρειαζόμαστε. Σχετικά με την ανάπλαση της πλατείας της πόλης μας δεν είμαστε αντίθετοι, εκτός από σημεία που υπάρχουν στη συγκεκριμένη μελέτη ανάπλασης, τα οποία είναι και εξόχως σημαντικά.

Αυτά είναι:

1. Το Φλωρεντιανό σιντριβάνι της πλατείας, το οποίο είναι σήμα κατατεθέν της πόλεως και το οποίο χρειάζεται άμεσα συντήρηση ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από το υπουργείο Πολιτισμού και όχι πίδακες γύρωθέν του, όπως εμφαίνεται και στην εν λόγω μελέτη.

2. Οι δρόμοι γύρωθεν την πλατείας δε θα πρέπει να μειωθούν ως προς το πλάτος τους, γεγονός που εν συνέβαινε, θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα στη λειτουργία/ τροφοδοσία των καταστημάτων, στην κυκλοφορία των οχημάτων, στην επισκεψιμότητα αυτής, αλλά και στη γενικότερη ζωή της πόλης.

3. Επίσης η τοποθέτηση γκαζόν γύρωθεν του σιντριβανιού και μπροστά από τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων της πλατείας, αφενός, δημιουργεί πρόβλημα στη άμεση προσβασιμότητα των θαμώνων της πλατείας από το ένα μέρος της πλατείας στο άλλο και, αφετέρου, εκμηδενίζεται ο ελεύθερος χώρος της και δεν μπορούν πλέον να διεξάγονται σε αυτήν οποιοδήποτε είδους εκδηλώσεις. Ενστάσεις υπάρχουν και ως προς τη συντήρηση του γκαζόν (κόστος και αποτελεσματικότητας συντήρησης), αλλά και στο αισθητικό αποτέλεσμα της δημιουργίας μεγάλου χώρου γκαζόν, το οποίο θα καταλαμβάνει σχεδόν το 1/3 της πλατείας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Φιλιατρά αυτή τη στιγμή έχουν μόνο την κεντρική πλατεία ως κέντρο ενημέρωσης, συγκέντρωσης, ψυχαγωγίας κ.ά. Αν πραγματικά, λοιπόν, ενδιαφέρεστε για την πόλη των Φιλιατρών και τα προβλήματά της, βοηθήστε να λυθούν. Μη δημιουργήσουμε περισσότερα, που θα είναι και η ταφόπλακά τους. Αν υπάρχουν περιθώρια για τροποποιήσεις, τότε αυτές να γίνουν, και χρησιμοποιήστε μέρος των χρημάτων και σε άλλα έργα υποδομών (πεζοδρόμια, δρόμους ή σε κάποια άλλη δομή που θα φέρει ανάπτυξη στην πόλη μας). Οι προτάσεις μας είναι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή».

Του Ηλία Γιαννόπουλου